• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Uzman bulundurmayan güzellik merkezleri, kâbusunuz olmasın!

Uzman bulundurmayan güzellik merkezleri, kâbusunuz olmasın!
Ev hanımı Kıymet Kaya, yüzündeki güneş lekeleri sebebiyle Bakırköy’de bir güzellik merkezine gitti...

Doktor olduğunu söyleyen işletme sahibi, yüzündeki lekeleri yok edeceğini ve daha güzel bir yüze kavuşacağını söyledi. Kaya'ya liposuction yöntemi uygulandı. Bu işlemden sonra Kaya’nın yüzü korkunç bir hal aldı. Yüzü morardı ve irinlenmeye başladı. Yaşadıkları 39 yaşındaki Kaya’nın psikolojisini bozdu. "Verilmiş sadakam varmış, ölmediğim için şükrediyorum Allah’a. Sağlıklı bir yüzüm varken ne hallere geldim." diyen Kaya, işletme sahibinin sahte belgelerle doktor olduğuna inandırdığını söylüyor. Kaya, yüzünün düzelmesi için şimdi başka bir doktor tarafından tedavi görüyor. Yaşadıkları sebebiyle güzellik merkezine dava açan Kaya, “Şimdi etrafımdaki herkesi bu tür yerlere karşı uyarıyorum." ifadelerini kullanıyor. Bir başka mağdur hukuk öğrencisi Sibel Y. ise lazer tedavisinin işe yaramadığını, aksine vücudunda çeşitli yan etkiler oluştuğunu belirtiyor. Tedavi ücretini peşin veren öğrenci, şimdi hukuki yollardan ödediği parayı geri almaya çalışıyor. Tüketici derneklerine de bu konuyla ilgili çok sayıda şikâyet ulaşıyor. Uzmanlar, "Gittiğiniz merkezlerde uzman doktorların çalıştığına ve cihazların uzman kontrolünde kullanıldığına emin olun!" uyarısında bulunuyor.

Ticaret Odası’na 3 bine yakın, Kuaförler Odası’na 5 bin ve İstanbul Güzellik Uzmanları Odası’na 600 adet kayıtlı güzellik merkezi var. Bu rakamların dışında kayıt dışı birçok işletme de mevcut. Güzellik merkezlerindeki bu artış ve denetimsizlik, istismarları da beraberinde getiriyor. Güzellik merkezlerine gelen kadınların zayıflama, cilt problemi, epilasyon gibi sorunları için kullanılan cihazlar ve yanlış tedaviler, çeşitli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Mevcut yasalara göre hastane ve poliklinikler dışında cerrahi müdahale uygulaması yasak. Saç ekiminden cerrahi müdahaleye kadar birçok operasyonu yapan bu tip merkezler, tüketici ve müşterilerini mağdur ediyor. Güzellik salonlarında kullanılan lazer uygulamalı cihazların da bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Ancak birçok işletme buna uymuyor. Bu sebeple merkezlerde sağlık problemi yaşayanlar soluğu hastane ve tıp merkezlerinde alıyor. Bu merkezlere başvuranların yapılacak işlem, uzmanlar ve kullanılacak cihazlar hakkında ayrıntılı bilgi alması konusunda uyaran Esteworld Plastik Cerrahi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Servet Terziler, "Muayenehanede saç ekimi yaptırmanın yasak olduğunu bilmeden yaptıranlar, merdivenaltı birçok yerde cerrahi işlem yaptırıp birçok sorun yaşayan insanlarla karşılaşıyoruz. Bir işlemi maliyetinden daha düşük fiyatlara yaptırdıklarında, telafi için daha fazla ödemek durumunda kalabiliyorlar. Lazer epilasyon yapma yetkisi olmayan yerlerde epilasyon yaptırıp, yanıklarla merkezlerimize gelen birçok mağdurla karşılaşıyoruz." şeklinde konuşuyor.

Doktor eksikliği istismara yol açıyor

Bu alanda doktor sayısı eksikliğine dikkat çeken Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Opr. Dr. Hicabi Gökdereli, “Güzellik alanında ticari amaç güdülen işletmelerde istismar nedeninin bir sebebi de doktor sayısı ve sağlık personeli sayısının yetersiz olması. Bu işlerle ilgili branş sayılarının artırılarak kurumlarda, yeterli doktor sayısıyla tedavilerin doğru fiziki şartlarda yapılması sağlanmalı. Bu eksiklikten yararlananlar istismarlara yol açabiliyor. Merdivenaltı dediğimiz kaçak yerler meydana çıkıyor.” diyor.

Merve Kantarcı / Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2206 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim