• BIST 9559.02
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

Uzman çalıştırmayan 'online' izlenecek

Uzman çalıştırmayan 'online' izlenecek
İşyerlerinin iş güvenlik uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli bulundurma zorunluluğu artık online olarak İSG – KÂTİP sisteminden takip edilecek. Sistemle birlikte zorunlu uzmanları çalıştırmayanlar online ortamda denetlenebilecek.

İşyerleri, çalıştırmaları gereken iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personelini online İSG – KÂTİP sistemini kullanarak çalıştırmaya başlıyorlar. Buna göre işyerlerindeki yetkililer şifreleri kullanarak sisteme giriş yapıyorlar ve işyerlerindeki iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personelinin ne kadar süreyle hizmet alınacağını görerek atama işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Şirketler görevlendirecekleri iş güvenliği uzmanının TC kimlik numarası ile iş güvenliği uzmanı havuzundan seçim yapabilecek ve böylece işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personelinin de atamasını gerçekleştirebilecek. Ayrıca işyerlerinin atamaları sonrası iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve yardımcı sağlık personelleri E – Devlet şifreleriyle sisteme girerek işyerlerinin atamalarını onaylayacaklar. Sistemin güzel tarafı işlemlerden sonra kâğıt olarak saklanması gereken bir sözleşme olmaması. Bu vakitten de tasarruf sağlayacak. Ayrıca sistem ile birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü kontrolü de kolaylaşacak ve hangi işyerlerinin yükümlülüklerini yerine getirip getirmemeye başladığını online olarak görülecek.

Uyarılar gönderildi

Sistemle iş güvenliği uzmanı çalıştırmayanlar rahatça saptandığı için uzman çalıştırmayan iş yerlerine uyarı mektupları gönderilmeye başlandı. Uyarı yazıları önce 500 kişi çalıştıran işyerlerine gönderildi. Daha sonra yazılar kademeli olarak 400 kişi ve 400’den az çalıştıranlara da gönderilecek.

Oturdukları yerden denetleyebilecekler

İş Müfettişleri şu an takip istemini aktif olarak kullanıyorlar. Sistem online olarak kullanılacağı için herkes artık rahatça denetlenecek. Yaygın olarak duyduğumuz, “ 1,5 milyon işyeri varken, bana mı sıra gelecek, beni mi denetleyecekler” düşüncesi de boşa çıkacak.

Emeği geçenleri tebrik etmek gerek

İş güvenliği elemanlarını bulundurmayanlar da sistemden kolaylıkla görülüp kara listeye alınacak. Bu uygulama için İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer ve tüm bürokratları bu stresli dönemi iyi idare ettikleri için kutlamak gerekiyor. Yalnız sistemin yeniliğinden kaynaklanan sorunların hızla çözülebilmesi açısından Genel Müdürlük bünyesinde doğrudan İSG – KÂTİP sisteminden kaynaklanan sorunlara yönelik bir başvuru merkezinin kurulması gerekli.

Ertelemede geri adım geliyor

Geçen hafta yazdığımız, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda erteleme öngören kanun teklifi komisyon aşamasında değişti. Buna göre 1 yıl ertelenmesi planlanan 50’den az çalışanı olan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıftaki işyerlerindeki iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu yalnızca 6 ay ertelenecek ve 1 Ocak 2014’te başlayacak. Bu ertelemenin sonuçlanması işverenlerin ve ortak sağlık güvenlik birimlerinin önünü görmesini sağlayacaktır.

Ertelenen sadece uzman alımları

Kanun tasarısında ertelenen yalnızca iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personeli görevlendirme zorunluluğu. Yine acil durum eylem planı hazırlanması, tahliye planının yapılması, iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildiriminin yapılması, sağlık gözetimi gerçekleştirilmesi, çalışanların eğitilmesi, bilgilendirilmesi, katılımının sağlanması, çalışan temsilcisi seçilmesi durumlarında herhangi bir erteleme olmayacak.

Cem Kılıç / Akşam

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3389 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim