• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Uzman olmayan, bilim hayvanlarına dokunamayacak!

Uzman olmayan, bilim hayvanlarına dokunamayacak!
Dicle Üniversitesi Deney Hayvanları Etik Kurulu'nca alınan karar doğrultusunda, bilime hizmet eden hayvanlara dokunmak için uzmanlık şartı getirildi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Deney Hayvanları Etik Kurulu'nca (DÜHADEK) alınan karar doğrultusunda, bilime hizmet eden hayvanlara dokunmak için uzmanlık şartı getirildi.

DÜHADEK tarafından alınan ve üniversite senatosunca onaylanan kararda, Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi, Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlarla Kullanılacak Omurgalı Hayvanların Korunması Hakkındaki Avrupa Konvansiyonu (European Convention for the Protection of Vertebrate Animals Used for Experimental and Other Scientific Purpose) ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın aldığı kararlara atıfta bulunuldu.

Uluslararası sözleşmeler ve otoriteler tarafından belirlenen standartlarda çalışmaların yapılması amacıyla alınan karar ile deney hayvanlarının anestezi, ötenazi, kan alma, üretim ve bakım gibi laboratuvar çalışmalarını, sadece tıp fakültesi, veteriner fakültesi veya biyoloji bölümünden en az yüksek lisans mezunu olan ve bu konuda eğitim sertifikası bulunanlar gerçekleştirebilecek.

DÜHADEK Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Berna Güney Saruhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deney hayvanlarının bakımı ve onlara ilişkin etik kurallar konusunda her yıl toplantılar düzenlediklerini belirterek, deney hayvanları üzerinde çalışma yapabilmek için 10 gün süren ve toplam 82 saatten oluşan eğitime katılma zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

"Sertifika programına katılmayanlar bilim hayvanlarına dokunamıyor"

Doç. Dr. Saruhan, böylece hayvanların bakımı, üretimi ve bu alandaki bilimsel çalışmaların uzman kişilerce yapıldığını ifade ederek, bu alanda yeterli eğitimi ve sertifikası bulunmayanların deney hayvanlarına dokunamayacağını kaydetti.

Deney hayvanlarının insan sağlığı ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanıldığına işaret eden Saruhan, insan hayatına hizmet etmek için üretilen bu hayvanlara gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini, bunun insani bir gereklilik olduğunu dile getirdi.

Saruhan, DÜ Sağlık Araştırma Merkezinde 13 etik kurul, 7 de yönetim kurulu üyesi bulunduğunu bildirerek, "Tıp, diş hekimliği, fen ve veterinerlik fakültelerinden araştırmacılar, çalışma yapmak için merkezimize başvuruyorlar. Biz de başvurular doğrultusunda araştırmaların etik kurallara uygun olup olmadığına bakıyoruz. İnceleme sonunda eleştirilerimiz varsa bildiriyoruz" dedi.

Kurul olarak her ay düzenli olarak toplanarak hayvanlarla ve merkezle ilgili sorunları ele aldıklarını anlatan Saruhan, her yıl düzenlenen Deney Hayvanları Etik Kurulu Sertifika Programına ilişkin de şunları kaydetti:

"Araştırmacılar bu kursa başvurarak yaklaşık 10 gün boyunca 82 saat eğitime katılıyorlar. Kursu başarıyla tamamlayanlar sertifika almaya hak kazanıyor. Aldıkları sertifikalarla da bize gelerek deney hayvanları üzerinde çalışma yapma talebinde bulunuyorlar. Sertifikası olmayan araştırmacıların başvurularını kabul etmiyoruz ve dolayısıyla bu kişiler hayvanlarla ilgili çalışma yapamıyor. Kurul kararı ile hayvanların bakımı, üretimi, bilimsel çalışmaların tamamı alanında uzman kişilerce yapılıyor. Her yıl düzenlenen Deney Hayvanları Etik Kurulu sertifika programına katılmayanlar bilim hayvanlarına dokunamıyor."

Bu haber toplam 1973 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim