• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Uzmanlar, bilinçsiz ilaç kullanımının özellikle bebekleri tehdit ettiği konusunda hemfikir

Uzmanlar, bilinçsiz ilaç kullanımının özellikle bebekleri tehdit ettiği konusunda hemfikir
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, her ilacın yan etkisinin farklı ortaya çıkabileceğini belirterek "Eksik bilgi her konuda büyük zararlar verebileceği gibi ilaç kullanımında da çok önemlidir. İlaçlar hekiminizin önerdiği süre ve dozlarda kullanılma

Bebeklerimize ilaç verirken dikkatli olmamız gerekiyor, aksi halde fazla dozda verilen soğuk algınlığı şurupları, ateş düşürücü ilaçlar ya da vitaminler bile zehirlenmelere, hatta ölümlere yol açabiliyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, her ilacın yan etkisinin farklı ortaya çıkabileceğini belirterek "Eksik bilgi her konuda büyük zararlar verebileceği gibi ilaç kullanımında da çok önemlidir. İlaçlar hekiminizin önerdiği süre ve dozlarda kullanılmalıdır" dediler.

Özel Selimiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı, bebeklerde ilaçlan metabolize edecek enzimlerin tam gelişmediğini, bu nedenle ilaçların etkilerinden ziyade yan etkilerinin görülme ihtimalinin daha fazla olduğunu söyledi. Bıçkıcı "Bu nedenle bebeklere çok gerekmedikçe ilaç verilmesi önerilmez. En sık ateş düşürücü ilaçlar, antibiyotikler, öksürük şurupları, soğuk algınlığı şurupları ve vitaminler kullanılır ve tüm bu ilaçlar fazla dozlarda zehirlenme yapar" dedi. Zehirlenme bulgularmın da ilaç türüne göre değiştiğini anlatan Bıçkıcı "Kusma, ishal, uykuya meyil, gözlerini bir noktaya dikme, ağzından köpük gelmesi, kasılmalar, ateşin fazla düşmesi (hipotermi), morarma, gözbebeklerinde belirgin büyüme ya da küçülme şeklinde olabilmektedir" diye konuştu.

"Antibiyotiklerin fazla doz verilmesi ateş düşürücüler kadar tehlikeli olmaz" diyen Bıçkıcı, bebeğe ilaç verildikten birkaç dakika sonra kaşınma başlaması ya da kızarıklık oluşmasının "ilaç alerjisi" olarak adlandırıldığını anlattı. Bıçkıcı "İlaç alerjileri küçük bir kaşıntıdan, larenks ödemi (boğazda şişlik, nefes alamama), anaflaktik şoka kadar giden bir dizi tehlikeli olayların sorumlusu olabilir. İlacı bir daha kullanmamalısınız. Doktorunuz yerine başka tür tedavi seçenekleri önerecektir" dedi.

Eksik bilgi zarar verir

Bıçkıcı, özetle şunları söyledi: "Eksik bilgi her konuda büyük zararlar verebileceği gibi ilaç kullanımında da çok önemlidir. Suçiçeğinde aspirin verildiğinde organ yetmezliklerine neden olan Reye sendromu ortaya çıkabilir. Ağrı kesici ilaçlar her karın ağrıdığında verilirse önemli cerrahi acil belirtileri maskeleyebilir ve tanı konmasını geciktirebilir. Ailelerin büyük kısmı bunun gibi birçok tıbbi noktayı bilmemektedir. Eczane çalışanlarının verdiği ilaç ve doz önerilerine uymak hem gereksiz ilaç kullanımına hem de tanıda gecikmeye ve tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir. Önerimiz basit şikâyetlerde 24 saati geçmeyecek sürede doğal yöntemleri deneyin, devam eden veya artan hastalık belirtilerinde çocuğunuzu mutlaka hekime götürün. Tanı hekim muayenesi, gerekirse tetkiklerle konmalı ve ilaçlar hekiminizin önerdiği süre ve dozlarda kullanılmalıdır."

SİBEL BAHÇETEPE

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4325 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim