• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Uzmanlar uyarıyor: "Ayak sağlığınıza kışın daha dikkat edin!"

Uzmanlar uyarıyor: "Ayak sağlığınıza kışın daha dikkat edin!"
Kışın gün boyunca kalın ayakkabıların, su geçirmez botların ve çizmelerin içinde kapalı kalan ayaklarınızda; şişme, cilt kuruluğu ve kötü koku gibi olumsuz durumlar görülebilir. Bu nedenle özellikle kış aylarında ayak bakımına daha fazla özen göstermek ge

Uzmanlar uyarıyor: "Kışın ayak sağlığınıza dikkat edin!"

Kış mevsiminde gün boyunca kalın ayakkabıların, su geçirmez botların ve çizmelerin içinde kapalı kalan ayaklarınızda; şişme, cilt kuruluğu ve kötü koku gibi olumsuz durumlar görülebilir. Bu nedenle özellikle kış aylarında ayak bakımına daha fazla özen göstermek gerekir.

Konya Akademi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, Ayağınızdaki bir nasır, tırnak batığı, topuk çatlakları veya ayak parmak aralarındaki mantar enfeksiyonları ayak sağlığınızı olumsuz etkiler. Yaz aylarında estetik kaygılar nedeni ile daha çok özen gösterdiğiniz ayak sağlığına kışın da dikkat etmeniz gereklidir.

SAĞLIKLI AYAKLAR İÇİN

Dr. Kadriye Çimen, Ayaklarımızda bulunan ter bezi miktarı vücudumuzun diğer bölgelerinden daha fazladır. Bazen terleme çok şiddetli olabilir. Terleme ve ayakta bulunan bakterilerin isovalerik asit üretmesi ayakta kötü koku oluşumuna neden olmaktadır. Ayakta hijyenin sağlanması ile kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. İlk yapılması gereken ayaktaki bakteri miktarını azaltmaktır.

AYAKLARINIZI HER GÜN YIKAYIN VE ÇOK İYİ KURULAYIN

Günlük olarak antiseptik ilaçlar ile yapılacak ayak banyosu kötü koku ve enfeksiyonu engellemek için faydalıdır. Antibakteriyal sabun kullanımı tercih edilebilir. Özellikle parmak aralarının kuru olması önemlidir. Islak kalması mantar enfeksiyonu oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Aynı ayakkabıyı üst üste giyinmek ayak sağlığını olumsuz etkiler. Ayakkabı seçerken sentetik ve vinlex materyallerden sakının. Nemi emebilecek kumaş veya deri ayakkabıları tercih edin.

EVE GİDER GİTMEZ ÇORAPLARINIZI ÇIKARIP AYAĞINIZI HAVALANDIRIN

Çimen, Kış mevsiminde, uzun süre botların içinde ve havasız kalan, terleyen ayaklarda mantar enfeksiyonu gelişimini kolaylaştıracaktır. Dolayısıyla yaz mevsiminde açık ayakkabılar tercih etmek; kış mevsiminde de eve girer girmez çorapları çıkarıp ayakların hava almasını sağlamak doğru olacaktır. Çorap seçerken de naylon, sentetik çoraplardan sakının, teri emen pamuklu çorapları tercih edin. Ayakta bakteri üremesini engelleyen spreyler çorap giymeden önce kullanılabilir.

TIRNAK BAKIMI TEMİZLİĞİN ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR

Dr. Kadriye Çimen Tırnak bakımı temizliğin önemli bir parçasıdır. Sağlıklı ve güzel tırnaklara kavuşmak doğru koşullarda yapılan manikür ve pedikür ile mümkündür. Ancak manikür pedikür aletlerinin ortak kullanımı, sağlık için uygun değildir. Diş fırçası ne kadar kişiye özel bir bakım aracı ise manikür pedikür setleri de kişiye özel olmalıdır. Ayrıca manikür ve pedikürün steril ortamlarda ve bu konunun uzmanı olan kişilerce yapılması gerekir. Ortak kullanılan manikür ve pedikür aletleri; Hepatit B başta olmak üzere kan dolaşımı ile geçen pek çok hastalığa neden olabilir. Sterilize edilmemiş manikür pedikür aletlerinden en sık bulaşan hastalık tırnak mantarıdır. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3052 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim