• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Uzmanlar uyarıyor; "Popüler diyetler kanser yapıyor"

Uzmanlar uyarıyor; "Popüler diyetler kanser yapıyor"
Sadece proteine ağırlık veren diyetler uzun vadede kolon ve meme kanseri gibi ölümcül hastalıkları tetikliyor. Kaslara zarar veren bu diyetler kemik erimesinin de daha şiddetli geçmesine sebep oluyor.

Sadece proteine ağırlık veren diyetler uzun vadede kolon ve meme kanseri gibi ölümcül hastalıkları tetikliyor. Kaslara zarar veren bu diyetler kemik erimesinin de daha şiddetli geçmesine sebep oluyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dahiliye Bölümü Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Taner Damcı, milyonları peşinden sürükleyen popüler protein diyetleri konusunda uyardı. Damcı, “Karbonhidatı düşman belleyen ve proteine ağırlık verilen halk arasında oldukça nam salmış bu diyetlerin uzun vadede ölümcül sonuçları olabiliyor” dedi.

Doktorlar bile uyguluyor

Uzun vadede protein ve yağın daha fazla tüketilmesi sonucu kolon, meme kanseri gibi hastalıklara davetiye çıktığını açıklayan Prof. Dr. Damcı, şöyle devam etti: Kişi bu diyetleri uyguladığında hızla kilo verse de gerçekçilikten uzak bu diyet tarzını bıraktıtan kısa bir süre sonra verdiği kiloları geri alıyor. Doktor arkadaşlar arasında bile bu diyetlerden bazılarını uygulayanlar oluyor maalesef. Oysa kişinin diyet yapmasına gerek yok; tek tip beslenmekten, büyük öğünlerden ve hareketsiz yaşamdan uzak durarak da kilo kontrolü sağlanabilir” dedi. Kansere neden olan en önemli faktörün bu diyetlerden yağı izole etmenin imkansız olduğuna değinen Prof. Dr. Damcı, “Proteine yükleniyorsunuz . Tüm protein kaynaklarında yağ var. Ayrıca çok proteinle beslenmek kasları korur diye yanlış bir inanış var. Tam tersi, karbonhidrat kasları korur. Protein yapı taşıdır yakıt değil. Öyle bir oranda beslenmeliyiz ki karbonhidrat yakıt, protein yapı taşı, yağ da depo olarak kullanılsın. Bu işleyişi bozarsak problem başlar. Günlük beslenmenin yüzde 50-60’ı karbonhidrat’, yüzde 20-30’u yağ, yüzde 10-15’i proteinden oluşmalı. Aşırı protein kemik erimesine de yol açıyor” bilgisini verdi. 

Böbrekler tehdit altında

Toplam kalori miktarını azaltmanın en doğru yöntem olduğunu açıklayan Damcı, bunun da porsiyon küçülterek olacağını söyledi. Damcı, “Uzun süreli yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı diyet uygulamaları A vitamini, folat, tiamin, B6 vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, potasyum gibi vitamin ve mineral alımında eksikliğe yol açabiliyor. Bu da böbrek problemleri, sıvı mineral bozuklukları gibi çeşitli sağlık sorunları daha kolay ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4082 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim