• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Uzmanlar yanlış klima kullanımına karşı uyarıyor

Uzmanlar yanlış klima kullanımına karşı uyarıyor
Tüm yurtta aşırı sıcak hava etkili olmaya başlarken, uzmanlar vatandaşları yanlış klima kullanımı konusunda uyardı.

Tüm yurtta hava sıcaklığının hissedilir derecede yükselmesinin ardından, klima kullanımı da büyük ölçüde arttı. Fizik tedavi uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, kullanımda bazı önemli hususlara dikkat edilmediği takdirde yaz günlerinde hayatı kolaylaştıran en önemli araçlardan biri olan klimaların birtakım rahatsızlıklara da yol açabileceğini ifade etti.

Son yıllarda hem evlerde hem de araçlarda yaygın olarak klima kullanıldığını belirten Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, "En çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri, klimalarda hava akımının doğrudan üzerimize gelecek şekilde yönlendirilmemesi ve çok sıcak havalarda bile çok düşük serinlik derecelerine ayarlanmaması. Ortam sıcaklığının 23-24 dereceye ayarlanması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

Hava akımının doğrudan insan bedeni üzerine gelecek şekilde ayarlanmamasının çok önemli olduğunu vurgulayan Kalyon, “Bunu evlerdeki klimalarda rahatlıkla yapabiliyoruz. Araçlarda da hava akımı direkt sürücü veya oturanlar üzerine değil de daha çok ön cam veya yan camlara gelecek şekilde ayarlanabilir’’ dedi.

Yanlış klima kullanımının çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceğini ifade eden Kalyon, "Çok basit rahatsızlıklardan, hafif soğuk algınlığından çok ciddi derecelere varan akciğer rahatsızlıklarına varıncaya kadar değişik hastalıklar ortaya çıkabilir. Çok sıcak bir havada terliyken klimanın direkt gelmesiyle beraber 1-2 gün süren hafif ateşle seyreden soğuk algınlıkları, boyun tutulmaları, sırt ağrıları, kas ağrıları şeklinde gelip geçici rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Ancak bunun bir de ağır bir şekli vardır. Özellikle kış sezonu boyunca uzun süre kullanılmayan, sonra yazın yoğun olarak kullanımına başlanan ve insanların toplu halde yaşadığı otel, hastane, iş yerleri gibi yerlerdeki klimalarda ortaya çıkan ‘Lejyoner Hastalığı’ adını verdiğimiz bir hastalık vardır. Bu yine ‘Lejyoner Bakterisi’ adını verdiğimiz bir bakterinin sularda, nemli ortamda çoğalması ve daha sonra klima havasının üflemesiyle beraber de solunum yoluna girmesiyle ortaya çıkar. Burada yüksek ateşle birlikte bir kuru öksürük söz konusudur. Bir çeşit zatürre tablosu ortaya çıkar. Ağır bir tablodur ve durum giderek kötüleşebilir. Alınan basit önlemlerle ateş düşmüyorsa ve hastalık ilerleme eğilimi gösteriyorsa derhal dahiliye veya göğüs hastalıkları uzmanına müracaat edilmesi gerekir’’ dedi.

Son günlerde klimaya bağlı olarak kendilerine gelen vakaların da arttığını ifade eden Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, "Özellikle boyun tutulması vakalarında, boyun ve sırt adalesi tutulmalarında belirgin bir artış olduğunu söyleyebilirim. Tedavi sırasında, akut dönem geçtikten sonra egzersiz yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bunlarla yeterli sonuç alınamazsa fizik tedavi uygulamalarını öneriyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3429 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim