• BIST 9524.59
  • Altın 2508.202
  • Dolar 32.5994
  • Euro 34.7296
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Uzmanların Ramazan önerileri

Uzmanların Ramazan önerileri
33 yıl sonra sıcaklara denk gelen Ramazan'ın ilk günü ortalama 16 saat oruç tutulacak. Beslenme uzmanlar ise uyarıyor: "Sahurda daha fazla doyuran tam tahıllı ekmek yemek gerek...

Beslenme uzmanlar ise uyarıyor: "Sahurda daha fazla doyuran tam tahıllı ekmek yemek gerek. İftardan sonra ise sık sık ve az yemek vücudu dinç tutar."

Kavurucu sıcaklara denk gelen 11 ayın sultanı Ramazan, Çarşamba günü başlıyor. Bu kutsal ayın, uzun günlere rastlamasına bağlı olarak, oruç tutulan süre de bir hayli uzun olacak. Ramazan boyunca sahurla iftar arasındaki süre 16 saate yaklaşacak. Gıda Mühendisi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu oruç tutulacak sürenin uzun oldunu ve sahurda iyi yemek gerektiğini söyledi.

YÜKSEK LİF TOK TUTAR
Boyacıoğlu, ''Tam tahıllı ekmekler, daha yüksek doygunluk değerine sahip olduğundan, beyaz ekmekten daha çok lif, protein, vitamin ve mineral içeriyor. Bu yüzden sahurda tam tahıllı ekmek tercih edilmeli'' dedi. Boyacıoğlu önerilerine şöyle devam etti: Ekmek bilindiği gibi uzun süre tok tutar. Ancak kandaki glikoz düzeyinin düzgün kalabilmesi için yüksek lif içerikli tam buğday, tam tahıl ekmekleri tüketmemiz gerekir.Halkımız sahurda tam tahıllı ekmekleri tercih etsin. Çünkü tam tahıllı ekmekler, daha yüksek doygunluk değerine sahip oldukları için beyaz ekmekten daha çok lif, protein, vitamin ve mineral içermektedir.''

ÇORBAYLA BAŞLAYIN ARA VERİN
Memorial Hastanesi Gastroentereloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Feryal İlkova ise iftarda çok yemek yememek gerektiğini söylüyor.

İlkova, "İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan, kısa sürede çok miktarda besin tüketimi isteği doğaldır. Yemeğe kan şekerini hızlı yükseltmeyecek, hafif, az yağlı, posa miktarı fazla besinlerden başlamak en doğrusu. Fazla miktarda yemek yemek, boş olan mideye yüklemeye neden olur. Böylece sindirim zorlaşır, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı, uyku basması, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi sağlık problemleri ortaya çıkar. Bu nedenle iftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmalı. 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze veya yanında salatayla devam edilmeli" dedi.

TATLIYI 2 SAAT SONRA YİYİN
İftar sofralarında her besin grubundan dengeli yemekleri içeren bir mönü olmalı. Yemekten hemen sonra çay, kahve içmek hiç doğru değil. Bu tür yiyecekler vücuta demirin emilimini azaltır. Bu yüzden yemekten en az iki saat sonra içilmesi uygundur. Tatlı yemek istiyorsanız, iftardan iki saat sonra ama hamurlu ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları ara öğün olarak seçmelisiniz. Çay ve kahve yanında bisküvi, kurabiye atıştırmak önerilmiyor. Kuruyemiş isteniyorsa, yemekten sonra ara öğün olarak 4-5 fındık, 2-3 ceviz alınabilir. Mutlaka sahura kalkılmalı ve hafif besinler tüketilmeli. İftar Sahur arası 2 litre su içmeli.

İftardan sonra spor yapın
Ramazanda, oruç tutacak vatandaşların, su ve mineral kaybına yol açacak ağır sporlar yerine, yürüyüş gibi hafif sporları tercih etmeleri önerildi. Step aerobik hocası Ebru Bağlaç, "Vatandaşlara, yürüyüşü serin saatlerde yapmalarını tavsiye ediyorum. Ramazanda en ideal saat, iftardan 1-1,5 saat öncesi olabilir. ıftardan önce vakit ayıramayanlar ise iftardan en az 1 saat geçtikten sonra yürüyüş yapmalı. İlk 10 gün, 20 ila 30 dakika arasında, daha sonraysa 40 ila 60 dakika arasında tempolu yürünebilir.

Bunun dışında hafif koşu yapılabilir ve bisiklete binilebilir. Oruç tutanlar, çok yağ ve su kaybedecekleri ağır sporlardan kesinlikle kaçınmalı'' dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2756 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim