• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Uzun ömrün sırrı zeytinyağında!

Uzun ömrün sırrı zeytinyağında!
Uzmanlar öneriyor: "Sağlıklı bir yaşam için zeytinyağlı yemekleri sofralardan eksik etmeyin. Tüm yaş gruplarında zeytinyağı kullanım miktarı yüksek olan insanlar, daha az sorunlu ve daha uzun yaşıyor"

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semih Ötleş tarafından yazılıp ’Halk Kitapları’ serisinde yayımlanan ’Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı’ kitabı, zeytinyağının mucizevi özelliklerinden zeytinyağlı yemeklere kadar halkın anlayacağı dilde önemli bilgiler içeriyor. Kitabın yazarları, zeytinyağı ile Akdeniz usulü beslenenlerin daha az hastalandıkları ve daha uzun yaşadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, halk arasında birçok yerde tedavi edici özelliğiyle kullanıldığını bildiğimiz zeytinyağının antioksidan (koruyucu) özelliği bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Yılmaz, "Yağlar, beslenmede yapıtaşıdır. Zeytinyağı, halkımızın beslenme ögesi olarak mutfakta istekle ve memnuniyetle kullandığı yerleşmiş bir gıdadır. Kolay sindirilmesinin yanı sıra kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilmesi, prostat kanserine karşı koruyucu etki göstermesi, yangıyı azaltabilmesi ve cilt sağlığını koruması gibi olumlu etkileriyle de özel bir öneme sahiptir" dedi. Prof. Dr. Yılmaz, sağlıklı bir yaşam için zeytinyağlı yemekleri sofralardan eksik etmemeyi önerdi.

ÖMRE ÖMÜR KATIYOR

Türk mutfağının vazgeçilmez bir gıdası olan zeytinyağının, insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. Semih Ötleş, zeytinyağı kullanımının yaygın olduğu Akdeniz bölgesinde yaşayan insanların yaşam sürelerinin daha uzun olduğuna dikkat çekti. Zeytinyağının faydası hakkında Prof. Dr. Ötleş, "Zeytinyağı sadece zeytin ağacı meyvelerinden elde edilen ve hiçbir kimyasal işlem görmeden doğal olarak tüketilebilen tek yağdır" dedi.

ÜRETİM ÇOK, TÜKETİM YOK

Prof. Dr. Semih Ötleş, Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklim özellikleriyle dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticisi olmasına rağmen, tüketimde geri planda kaldığına değinerek bu durumun tersine çevrilmesi gerektiğinden söz etti. Prof. Dr. Ötleş, "Özellikle zeytinyağının tüketilme alışkanlığının sorgulandığı bir çok çalışmada, tüm yaş gruplarında zeytinyağı kullanım miktarı yüksek olan insanların, daha az sorunlu ve daha uzun yaşama sürelerine sahip olduğu belirlenmiştir" bilgisini verdi.

AKDENİZ İNSANININ YAŞAM SIRRI

Prof. Dr. Ötleş, Avrupa insanıyla mukayese edildiğinde, Akdeniz usulü zeytinyağı ile beslenen insanların, daha az hastalığa maruz kalarak, ortalama bir Avrupa’lıdan daha uzun yaşadığını söyledi. Prof. Dr. Ötleş, "Avrupa’da 70- 75 yaş ortalama yaşam süreci varken, Akdeniz ülkelerinde bu rakam 80’e kadar çıkabiliyor" dedi.

Zeytinyağının, diğer yağlarla karşılaştırıldığında daha ham olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ötleş, ayçiçekyağı, soyayağı gibi yağların pek çok işlemden geçtiğini ve fazla bir doğallık barındıramadığına dikkat çekti. Bu nedenle Prof. Dr. Ötleş, mutfağında ayçiçekyağı ve zeytinyağı barındıran insanların yaşam sürelerinde farklılıklar olmasının doğal olduğuna değindi.

Prof. Dr. Semih Ötleş, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları’ndan çıkan, Sağlıklı Beslenme ve Zeytinyağı kitabının, bilimsel verilerden uzaklaşmayan herkes tarafından anlaşılır bir kitap olduğuna değindi.

Prof. Dr. Ötleş, "Zeytinyağının tarihi kültür bilgilerinden, sağlık bilgilerine kadar pek çok detay barındıran bir kitap hazırladık" derken, herkesin keyifle alıp okuyabileceği bir kitap olduğuna dikkat çekti. Kitap, Zeytinyağlı yemekler nasıl pişirilir, zeytinyağının sindirim sistemi ve kalp damar sistemindeki etkileri nasıldır, gibi pek çok soruya yanıt veriyor. Prof. Dr. Ötleş, temizliğimizin temel maddesi olan sabunun yaygın bir hammaddesinin zeytinyağı olduğunu ifade ederken, sindirim sistemi açısından da, sindirilebilen en kolay yağın zeytinyağı olduğunu belirtti.

’ZEYTİNYAĞI BAŞROL ÜSTLENMELİ’

Zeytinyağı ve zeytin yaprağının pek çok açıdan sağlık getiren unsurlarına ve avantajlarına değinen Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise hazırlamış oldukları kitabın zeytinyağının kullanımını ülkemizde arttırmasında etkili olmasını umduklarını belirtiyor.

Prof. Dr. Yılmaz, "Türk mutfağında zeytinyağı başat olmalıdır. Mutfak kültürümüzde zeytinyağlı yemekler çoğaltılıp geliştirilmelidir ki yaşam kalitemizi ve süremizi toplum olarak arttırabilelim" diye konuştu.
 

Posta

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2677 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim