• BIST 9789.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Uzun süre bilgisayar kullananlar dikkat

Uzun süre bilgisayar kullananlar dikkat
Uzmanlar, uzun süre bilgisayar başında oturmanın ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkat çekerken, uzun süre bilgisayar başında kalan kullanıcılara bazı uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Vedat Çınar, gün boyu bilgisayar başında oturarak çalışan kişilerin bel, baş, omuz ve boyun rahatsızlıkları yaşabileceğine işaret ederken, bu durumun metabolizmayı yavaşlatabileceğini ve böylelikle kişide kilo problemine yol açabileceğini söyledi.

Uzun süreli bilgisayar başında çalışan kişilere tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Vedat Çınar, "Bunun için öncelikle çalışma alanınızı, sizi en çok rahat ettirebilecek hale getirin. İş rutininiz sırasında, hareketlerinizi kısıtlayabilecek, sizi rahatsız eden engelleri ortadan kaldırın. Çalışırken, vücudunuzun pozisyonuna dikkat edilmelidir. Kötü otuma şekli, klavye ve fare kullanımı sırasında ellerin ve bileklerin uygunsuz yerleştirilmesi ve bilgisayar ve parçalarının yanlış yükseklik veya kurulumda olması, zamanla çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olacaktır.

İşlerinizi bir dönüt halinde yapınız. Bilgisayar kullanırken, en fazla yarım saatte bir birkaç dakikalık aralar verin. Kollarınızı, omuzlarınızı, boynunuzu ve sırtınızı esnetecek hareketleri düzenli olarak yapmayı ihmal etmeyin. Çalışmanız ağrıya neden olmaya başladığında, mutlaka çalışmayı bırakın. Şunu unutmayın; rahatsızlık geliştikten sonra yaşayacağınız iş kaybı, ağrı veya zorlanma anında vereceğiniz aradan çok daha uzun olacaktır. Aksi takdirde bel, baş ve boyun ağrıları, omuz ve boyun tutulması, boyun ve belde disk zorlanmaları, sırt bölgesinde şekil bozuklukları, eğilmeler, osteoporoz gibi rahatsızlıklar meydana gelecektir" diye konuştu.

Hareketsiz bir şekilde uzun süre bilgisayar karşısında kalmanın sakıncalarına da değinen Çınar, şöyle konuştu: "Bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalan kişilerin boyun bölgesi ve beyin dokusu yeteri derecede kan alamaz ve kalp beyine kan göndermek için daha çok zorlanır. Sindirim sistemimiz etkilenir. Hazımsızlık ve şişkinlik oluşarak bağırsaklarda gaz ve kabızlık oluşur. Kollarda uyuşma ve karıncalanmalar başlar. Karaciğer fonksiyonunu yerine tam olarak getiremez olur. Böbrekler süzme görevini tam olarak yapamaz. Genel uyuşukluk baş gösterir.

Özellikle kol ve bacaklarda kuvvet kaybı ortaya çıkar. Bunlar zaman içersinde vücuttaki bütün sistemi etkiler, vücudun dengesini alt üst eder. Bunun için bu etkileri en aza indirmek için en önemli enerji tazeleyici olarak tanımlanan nefes alıp vermek gerekmektedir. Derin bir nefes alıp, yavaş yavaş vererek sağlığımızı korumanıza yardımcı olacaktır. Doğru nefes almak, ayrıca dinçleştirip, konsantrasyonunuzu artıracaktır. Doğru nefes almak, kan dolaşımına daha fazla oksijen girmesini ve zararlı toksinlerin dışarı atılmasını sağlayacağı gibi, enerjinin daha verimli kullanılmasını da sağlayacaktır. Bu rahatsızlıkları minimuma indirmek, kan akışını arttırmak için her gün bilgisayar başında çalışmaya başlamadan önce 10 dakika ayırarak el, kol, omuz ve boyun kaslarınızı çalıştıracak basit egzersizler uygulamanız hem sağlıklı bir yaşamı hem de daha verimli bir iş hayatını size sunacaktır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4244 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim