• BIST 8955.07
  • Altın 2279.814
  • Dolar 32.3112
  • Euro 35.0959
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Vahşet haberleri psikolojimizi mi bozuyor

Vahşet haberleri psikolojimizi mi bozuyor
Medyada yer alan 'vahşet-dehşet-cinayet' haberlerinin, o yolda ilerlemeye meyilli kişilerin bilinçaltını uyandırdığı iddia edildi.

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Bölümü Klinik Şefi Uzman. Dr. Mecit Çalışkan, Ümraniye'de 3 gün önce Taner Koç'un silahla vurularak öldürülmesine ilişkin olarak, “Bu tür olaylar sürekli medyaya yansımamalı. Çünkü kişilik bozuklukları olanlar, bu olayı kendilerine örnek alarak, aynı şeyi yapabilirler” dedi.

Çalışkan, Ümraniye'de sabah namazına giderken öldürülen Taner Koç'u vuran kişilerin sergilediği davranış şeklinin, normal insanlara mahsus bir davranış şekli olmadığını söyledi.

Bu davranış şeklinin, alkolün veya uyuşturucu maddenin etkisiyle yapılmış bir davranış olduğunu ya da ağır bir kişilik bozukluğuna işaret ettiğini ifade eden Çalışkan, şöyle dedi:

“Toplumun bu gibi durumlarda tepkisinin olması doğaldır ve olmalıdır da. Yani bilhassa cezaların caydırıcılığı ve toplumun medyada veya görsel basındaki tepkilerinin bu gibi davranışları engelleyeceği konusunda hem fikirim. Bu tür davranışlar ne tasvip edilebilir, ne hoş görülebilir ve aynı zamanda gerekli tepkiyi de alabilmelidir. Hukuk kurallarına göre muhakkak cezasını çekecektir. Kamu vicdanını da rahtlatan bir durum olmalıdır.”

Bu tür olayların medyaya yansımasının toplumda sıkıntı yaratabileceğine de dikkate çeken Çalışkan, şunları kaydetti:

“Bu tür olaylar sürekli medyaya yansımamalı. Olayın bir de bu ters tarafı var. Çünkü kişilik bozuklukları olanlar, bu olayı kendilerine örnek alarak, aynı şeyi yapabilirler. İntihar vakaları medyada çok yer bulursa daha da çoğalmaya başlar. Metot açısından, uygulama açısından, sosyal psikiyatri açısından önemli bir şey, ama genelleşmemesi lazım. Bu münferit bir vakadır. Allah göstermesin, bunlar genel ve her gün gündeme gelen bir şey olursa bunun altından kalkmak çok zor olur.”

“EYLEMİ KİMSE TASVİP ETMEZ”
Böyle bir eylemi kimsenin tasvip edemeyeceğini dile getiren Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu eylemi, ancak caniler tasvip edebilir. İnsanlarda önemli olan adalete güven duygusudur. Bu gibi durumlarda adil yargı gerekli cezayı verdiği zaman kamuoyu vicdanı rahatlıyor zaten. Bu gibi işlere teveccüh edebilecek kişiler de caydırıcılığı ağır olan cezaları alabileceklerini düşünürlerse zaten kaçınırlar. Bu kişiler madde kullanıyorsa, maddenin etkisi altındadırlar. Bu vesileyle madde ve alkole karşı daha büyük bir direnç, tepki, daha büyük bir kamuoyu baskısı eğer olabilirse en azından madde kullanımına karşı tedbirlerin alınması gündeme gelir.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2951 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim