• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 20 °C

Van'a depreme dayanıklı akıllı hastane

Van'a depreme dayanıklı akıllı hastane
Van'da 300 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile 200 yataklı Kardiyovasküler Cerrahi hastanelerinin kurulması için yapılan binada "akıllı hastane" modeli uygulandı.

Van'da 300 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile 200 yataklı Kardiyovasküler Cerrahi hastanelerinin kurulması için yapılan binada "akıllı hastane" modeli uygulandı.

Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan ve büyük bir yıkıma neden olan depremlerin ardından aynı acıların tekrar yaşanmaması için yeni yapılan kamu binaları şiddetli depremlere dayanabilecek özelliklerle donatılıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın gözetiminde, depremlerde en çok ihtiyaç duyulan hastanelerin, olası afet durumlarında da hizmet verebilmesi için son teknolojik sistemler kullanılıyor.

İçinde 300 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile 200 yataklı Kardiyovasküler Cerrahi hastanelerinin yer alacağı bina da şiddetli depremlere dayanabilecek şekilde tasarlandı.

Wet Speed Mixsing (WSM) yöntemiyle zeminine 9 metre uzunluğunda 2 bin 300 beton kazık çakılan binanın temel bölümüne de İtalya'dan getirilen sismik deprem izolatörleri yerleştirildi.

Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Vural Polat, yaptığı açıklamada, sismik deprem izolatörlerinin, binanın taşıyıcı sistemleri arasına yerleştirilen özel cihazlar olduğunu ve bu cihazların binanın salınarak periyodunu arttırıp yıkıcı özellik taşıyan kritik bölgeden uzaklaştırıp yatay deprem etkilerinden en az şekilde etkilenmesini sağladığını söyledi.

Olası deprem durumunda hastanedeki hizmetin hiç durmadan devam edeceğini belirten Polat, şöyle devam etti:

"Yapımı devam eden hastanenin bütün kolonlarının üzerinde zemin kat ile birinci kat arasında 110 santimetre çapında 524 deprem izolatörü bulunuyor. Yurt dışından getirilen izolatörleri her yöne 55 santimetre hareket edebilecek. Olası bir deprem durumunda hizmet hiç aksamadan devam edecek. 110 bin metre kapalı alana sahip iki hastanedeki çalışanlar, depremi bile hissetmeden, korkmadan hizmetlerine devam edecek. Bu yatırım 500 yataklı bir hastane olarak planlandı ancak yoğun bakımlar, acildeki müşahede yatakları bunun dışında. Dolayısıyla 500 yatak olarak düşünülse de 750 yataklı bir kompleks olarak hizmet verecek. İçinde 120 yataklı yoğun bakım ve 80 yataklı acil servis ünitesi bulunacak. Tek kişilik odalar, istenmesi durumunda iki kişilik odalara dönüştürülebilecek. Bütün odalarda banyo, tuvalet ve her bir hasta için televizyon bulunacak. 13 ameliyathanesi olan hastanede, daha önce 1 olan anjiyo sayısı da 3'e çıktı. Kalp hastanemizdeki yatak sayısı 120'den 200'ye yükseltildi."

- "Türkiye'de bir örneği daha yok"

Polat, Van'da yapılan bu hastanenin Türkiye'de başka bir örneği olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burası 'akıllı hastane' modelinde inşa edildi. Tüm enerji giderleri otomatik olarak hastane tarafından ayarlanacak. Yani bir hastamız camını açtığında odadaki klima kendini otomatik olarak kapatacak. Yani 5 yıldızlı otellerde olduğu gibi hastane kendini ısıtıp soğutacak. Hiç kimsenin bir şeyi ayarlamasına gerek kalmayacak. Örneğin aydınlatma güneş doğduğunda kendisini kapatacak, güneş battığında ışıklar otomatik olarak yanacak ve doğalgazdan kendi elektriğini üretecek. Yani dışarıdan elektrik satın alınmayacak. Acil durumlar ve doğalgazın kesildiği haller dışında elektrik ihtiyacı olmayacak. Isıdan enerji üreten enerjiden ısı üreten bir hastane olacak. Türkiye'de bunun bir örneğini oluşturabilecek bir kamu hastanesi örneği yok. Hastanemizin 2015 yazında bitirilmesi bekleniyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6772 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim