• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Vatandaş hastaneye gidemez oldu

Vatandaş hastaneye gidemez oldu
TÜRK İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği 2. Başkanı Dr. Erdal Eskioğlu, kriz sonrasında hastaların sağlık kuruluşlarına çok geç başvurmaya başladıklarını, bu nedenle hastalığın ilerlemiş aşamalarına gelmiş pek çok kişiye müdahale imkanları kalmadığını aktard

TÜRK İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği 2. Başkanı Dr. Erdal Eskioğlu, kriz sonrasında hastaların sağlık kuruluşlarına çok geç başvurmaya başladıklarını, bu nedenle hastalığın ilerlemiş aşamalarına gelmiş pek çok kişiye müdahale imkanları kalmadığını aktardı.

Nevzat Eren Halk Sağlığı Sempozyumu’nun son oturumunda, krizin sağlığa etkilerini, tıp uzmanlık dernekleri ve meslek örgütleri temsilcileri kendi gözlemleri üzerinden aktardılar.
Eskioğlu sempozyumda yaptığı sunumda, hastanelere geç başvuran hastalara “Neden bu kadar geç kaldınız” diye sorduklarında, hastaların “Yol parası ne kadar biliyor musunuz?” diye yanıt verdiklerini anlattı. Katkı payı, ilaç fiyatları gibi nedenlerle halkın hastaneye başvurmaktan kaçındığını belirten Eskioğlu, yatılı tedavi görmesi gereken birçok hastanın da ekonomik nedenlerle yatılı kalmak istemediğini ifade etti.
ACİLDE YIĞILMA
Acil Tıp Uzmanları Derneği adına konuşan Yavuz Katırcı, ekonomik sıkıntılar nedeniyle tedavi olmayan hastaların, hastalığın ilerleyen aşamalarında acil servislere başvurduklarını, bu nedenle acillerde yığılmalar yaşandığını vurguladı. Acil servislerdeki sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığını da belirten Katırcı, bu durumun şiddet olaylarının artmasına yol açtığını söyledi.
ÖZEL HEKİMLERİN GELECEĞİ KARANLIK
Ankara Tabip Odası Özel Hekimlik Kolu Üyesi Gökhan Kotiloğlu, özel muayenehanelerin hızla kapandığını, özel hastanelerde çalışan hekimlerin gelirlerinin de hızla düştüğünü bildirdi. Özel hastanelerde sözleşmesiz çalışmanın yaygın olduğuna dikkat çeken Kotiloğlu, krizle birlikte hekimlerin ücretlerini düzenli alamaz hale geldiğini aktardı. Özel hastanelerin temel gelir kaynağı olan özel sağlık sigortalarına ödenen prim miktarının kriz sonrası düştüğünü kaydeden Kotiloğlu, tüm bu nedenlerle özel hekimler için geleceğin parlak olmadığını söyledi.
İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Kolu’ndan Hasan Ogan da, özel hastanelerde ücretsiz izin, maaş indirimi, çalışma sürelerinin artırılması gibi pek çok uygulamanın hayata geçirildiğini, pek çok işyeri hekiminin de işten çıkarıldığını anlattı.
TEKELLEŞME DÖNEMİ
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Temsilcisi Mustafa Necmi İlhan, kriz ve artan yoksulluk nedeniyle halkın temiz su, beslenme, barınma ve ısınma gibi gereksinimlerini karşılayamaz hale geldiğini belirterek, bunun önemli sağlık sorunlarına yol açacağı uyarısında bulundu. Toplumun sağlık hizmetlerinden yararlanması önündeki engellerin tüm sağlık göstergelerini, bir daha onarılması güç bir biçimde değiştireceğini ifade eden İlhan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Rusya’da yaşanan sağlık sorunlarını örnek gösterdi. Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı’nın kabul edilmesi durumunda pek çok kamu hastanesi ve küçük özel hastanelerin iflas edeceğini söyleyen İlhan, sağlıkta tekelleşme dönemine girileceğini kaydetti. İlhan, krizin sağlık çalışanları için esnek ve güvencesiz çalışma, mesleğe yabancılaşma, artan şiddet, meslek hastalıklarının yaygınlaşması gibi sorunları beraberinde getirdiğini söyledi.

(Ankara/EVRENSEL)

Bu haber toplam 1495 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim