• BIST 9466.97
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Vatandaşı SGK mağdur etti, hukuki hakkımızı arayacağız

Vatandaşı SGK mağdur etti, hukuki hakkımızı arayacağız
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Mustafa Su,Torba Yasa ile uygulamaya giren, kusurlu kusursuz trafik kazası geçiren herkesin tedavi giderlerini, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) karşılamasına yönelik düzenlemeye...

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Mustafa Su,Torba Yasa ile uygulamaya giren, kusurlu kusursuz trafik kazası geçiren herkesin tedavi giderlerini, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) karşılamasına yönelik düzenlemeye de değinerek, şunları söyledi: “Trafik sigortaları primlerinden, Hazine tarafından belirlenecek bir yüzdenin, SGK tarafından oluşturulacak bir fona aktarılması; Kanunun, yürürlüğe girmesinden önce ve sonra oluşacak tüm tedavi giderlerinin de bu fondan karşılanmasına yönelik düzenleme başladı. Biz o dönemde de bu konunun sigortacılıkla bağdaşmadığını ilgili mercilere aktardık ama kimse dinlemedi. ‘Söylemiştik’ demek istemiyoruz ama belirttiğimiz tüm sıkıntılar bugün yaşanıyor. Şirketler kanun gereği ödeme yapmıyor. SGK ise hazırlıklarını tamamlamadı.”

Faiz düşüşüne seviniyoruz ama kâr edemez hale geldik

Mustafa Su, sigorta sektöründe ciddi bir kâr sıkıntısı yaşandığını da ifade ederek, bu konudaki görüşlerini şöyle aktardı: “Prim üretimimiz gelişiyor ama aynı gelişme karlılıkta yaşanmıyor. Bunun birinci nedeni, sektördeki şirketlerin doğru riske, doğru fiyat verememesi. Diğer neden ise faizlerin düşmesi. Mali gelirler ciddi azaldı. Geçtiğimiz yıllarda sektörün finansal gelirleri 600 milyondu, geçen sene bu rakam 90 milyona geriledi. Ekonominin genelinde faizlerin düşmesine hepimiz seviniyoruz ama parayı kullanan şirketlerin bilançolarına bu durum olumsuz yansıyor. Karlılığın azalmasında bir başka neden de yasal düzenlemeler. İşte bu üç faktör sonucunda, 2010 yılında, sektörün uzun yıllardır yaşamadığı olumsuz tablo ortaya çıktı.”

Sigorta Şirketleri Birliği Başkanı Mustafa Su, kamunun isteği ile kaza tespit tutanağı uygulamasının başladığını, sigorta sektörünün de iyi niyetle destek olduğunu belirterek, “Kamu hedeflerine ulaştı mı bilmiyoruz ama bizim açımızdan büyük ölçüde sahtekarlıklara zemin yarattı” dedi.TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin (TSRŞB) yeni Başkanı Mustafa Su, kaza tespit tutanağı uygulaması ile birlikte her geçen gün sigorta sahtekarlığının arttığını ve bunun da şirketler açısından ciddi sorun olmaya başladığını söyledi.

Mustafa Su, 2008 yılında kamunun da isteği ile başlayan kaza tespit tutanağı uygulamasına sigorta sektörünün son derece iyi niyetle yaklaştığını ve bu konuda kamuya destek olduğunu belirterek, “Kamu hedeflerine ulaştı mı bilmiyoruz? Bunu, kamu makamlarının açıklaması lazım. Ama bizim açımızdan bakıldığında çok büyük ölçüde sahtekarlıklara zemin yarattığı ortaya çıktı” dedi.
Mustafa Su, kaza tespit tutanağı başladığından beri trafik kazalarında çok ciddi artış olduğunu ifade ederek, sigorta şirketlerinin bu süreçte ilginç tespitlerde bulunduğunu kaydetti. Mustafa Su, sözlerini şöyle sürdürdü:

Alkollü sürücü kalmadı

“Mesela, ne mutlu ki, artık ülkemizde içkili araç kullanan sürücü kalmadı. Tutulan tutanaklara bakıyoruz, hiçbirinde alkollü sürücüye rastlayamıyoruz. Tabi, bu gerçekçi bir durum değil. Bunun dışında anlaşmalı tamirhaneler, anlaşmalı araçlar, yılda 32 kere kaza yapan kamyonet gibi durumlarla karşılaşıyoruz. Kimi sigorta şirketleri bu gibi durumları tespit ettiklerinde artık yargı yoluna başvuruyor. Nasıl tespit ediyoruz? Şüphelendiğimiz hasarları araştırma şirketlerine veriyoruz ve şüphelenmekte haklı olduğumuz ortaya çıkıyor. O zamanda, o kişi hasardan feragat ediyor. Bu ne demek? ‘Ben sizden haksız para talep ettim ama yakalandım, hasarı istemiyorum’ demek. Bazı şirketler bunu kabul ediyor. Oysa etmemesi ve yargı yoluna gitmeleri gerekiyor. Birlik olarak, bu konuda bir tavsiye kararı alacağız. Çünkü, şimdiden bunun önüne geçemezsek, çığ gibi büyür.”
Mustafa Su, bu konuda bazı yasal düzenlemelere de ihtiyaç olduğuna değinerek, öncelikle sigorta suçlarının artık tanımlanması ve bu konuda ihtisas mahkemeleri oluşturulması gerektiğini söyledi.
Mustafa Su, uzun süredir sigorta sektöründen başka kişi ve kitlelere servet transferinin söz konusu olduğunu da vurgulayarak, “Bu kişiler açısından durum elbette memnuniyet verici ama uzun vadede zayıflayan, öz kaynakları eriyen bir sigorta sektörünün kimseyi faydası yok” dedi.

Hürriyet
 

Bu haber toplam 3826 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim