• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 27 °C

Ve sahnede adaçayı, kekik ve zerdaçal

Ve sahnede adaçayı, kekik ve zerdaçal
Adaçayı antioksidan ve iltihapla savaşan özelliği olan iki madde içerir. Hafızayı güçlendirir.

Aynı zaman da hazımsızlık, aşırı terleme ve boğaz ağrısına da iyi gelir. Kekik, öksürük ve bronşit gibi göğüs ve solunum yolları sorunlarının hafiflemesinde kullanılır. Zerdeçal Hindistan'da arterit tedavisinde kullanılır, ayrıca eklem iltihaplanması ve kas ağrılarında da faydalıdır.

Adaçayı: İşte size harika kokan, hem ilaç olarak hem de besinlerde baharat olarak 2.000 yıldan daha uzun bir süredir kullanılan, arındırıcı ve duygusal geçiş dönemlerinde kişinin kendini iyi hissetmesini sağlayan harika bir bitki daha: Adaçayı.

İLTİHAPLARLA SAVAŞIR

Adaçayı, nane ailesindeki diğer kardeşleriyle birlikte, arındırıcı ve şifalı bir bitki olma yönündeki ününü büyük olasılıkla antimirobiyal (mikrop karşıtı) ve antiviral (virüs karşıtı) özelliklerinden dolayı kazanmıştır. Bu özellikleri ise içeriğindeki uçucu yağından dolayıdır. Adaçayı yağı thujon olarak adlandırılan, hemsalmonella hem de kandidaya karşı etkili olan bir bileşke içerir. Aynı zamanda fenolik asit adında antioksidan ve antiinflamatuvar (iltihapla savaşan) özelliği olan iki madde daha içerir. Bu sebepten dolayı adaçayının diş eti iltihabı ve romatizmal arterit gibi inflamatuvar durumlarla savaşmakta da etkili olduğu bilinmektedir.

Biliyor muydunuz ?

Adaçayı hafızayı güçlendirir. Aynı zaman da hazımsızlık, aşırı terleme ve boğaz ağrısına da iyi gelir.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde adaçayının tansiyonu düşürücü etkisinin olduğu ispatlanmıştır.Yapılan diğer bir çalışmada, her ne kadar insanlar üzerinde henüz ispatlanmamış olsa da antidiyabetik etkisinin olduğu da gözlemlenmiştir. Yakın tarihli başka bir araştırmada ise adaçayı hafızayı güçlendirdiği saptanmıştır. Aynı zamanda hazımsızlık, aşırı terleme ve boğaz ağrısına da iyi gelir. Tüm bunların dışında menapoza bağlı gece terlemesinde de etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Dikkat etmekte fayda var

Adaçayı tamamen güvenlidir, bilinen herhangi bir zararı ya da yan etkisi yoktur. Ancak emziren annelerin sütünü azaltabilir ve bazı uzmanlar tarafından rahmi uyardığı ifade edilir.Dolayısıyla hamilelik boyunca adaçayı ve adaçayı ürünlerinin kullanılmaması gerekir.

Kekik: Kekiğin temeli olan güzel kokulu yağı güçlü bir antiseptik olan timol'dür. Timol harika bir antioksidan ve iltihap gideren maddedir. Hazım açısından da muhteşem bir yardımcıdır.Kekik bağırsak sisteminin mukus tabakasının çıkarılmasına yardımcı olabilir, öksürük ve bronşit gibi göğüs ve solunum yolları sorunlarının hafiflemesinde oldukça uzun bir süredir kullanılmaktadır ki uygulanan buhar banyolarına ya da öksürük şuruplarına dahil edilmektedir. Antiseptik (mikrop yok eden) özellik taşıdığından, doğal diş macunlarının içeriğinde de sık sık boy gösterir.

Kekikle hazırlanan bir çeşit öksürük şurubu: Kaynar suya üç yemek kaşığı kuru kekik ve bal eklenerek evde hazırlanan öksürük şurubu, diğer herhangi bir hazır şuruptan çok daha etkili olabilir.

Zerdeçal: Zerdeçal, dünyadaki toplam miktarın yüzde 94'ünün Hindistan'da üretildiği bir temel bir gıda maddesidir. Hint yemeklerine kendine özgü tadını veren şey bu baharattır. Körinin önemli bir parçasıdır, dolayısıyla köri soslu bir şey yediğinizde mutlaka az miktarda zerdeçal da tüketebilirsiniz.

Zerdeçal aslında zencefil ailesinin bir üyesidir ve bitkinint edavi edici özellikleri parmağı andıran sapındadır. Bitkinin aslen kullanılan bölümüne rizom denir. Zerdeçal çok sayıda bileşke içerir, ancak onun tedavi edici etkilerinin en büyük nedeninin kurkumin olduğu düşünülür ki zerdeçala parlak sarı rengini veren maddedir.

Eklem iltiplanmasını önler

Zerdeçal arterit ve eklem iltihaplanmasını hafifletmesiyle bilinir. Zerdeçal Hindistan, Çin ve Polonez Adaları 'nda uygulanan tedavi yöntemlerinin bir parçasıdır. Zerdeçalın çok sayıdaki geleneksel kullanımından biri, inflamasyonu düşürme becerisinden dolayı arterit tedavisindedir.Yapılan araştırmalardan birinde zerdaçalin içeriğinde bulunan kurkumin'in antiinflamatuar ilaçları kadar etkili olduğu keşfedilmiştir. Hindistan da arterit tedavisinde kullanılır, ayrıca eklem iltihaplanması ve hatta karpal tünel sendromu da dahil olmak üzere kas ağrılarında da faydalı olduğuna inanılmaktadır.

Kolon kanserine iyi geliyor

Ayrıca bir de kanser var. Kurkumin'in,antitümör etkiye (ya tümörün boyutunu küçültüyor ya sayısını azaltıyor ya da hayvanlarda tümör gelişim yüzdesini düşürüyor) sahip olduğuna ilişkin yayımlanmış en az otuz farklı araştırma mevcut. Tabii ki bunların büyük çoğunluğu hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen deneyler, ama yine de oldukça umut verici.

2006 senesinde Oncogene 'de de yayımlanan bir araştırma, kurkumin'in insandaki kolon kanseri hücrelerinin gelişimini engellediğini göstermiştir. Her ne kadar hiç kimse zerdeçalın kanseri tedavi ettiğini iddia etmese de bu besinin sağlıklı kalmak isteyen herkesin beslenme tarzında yer alması gereken faydalı bir maddedir.

Kolesterolü de düşürüyor, kataraktı önlüyor

Kurkumin aynı zaman da kolesterolü de olumlu yönde etkiliyor ki bu, onu kalp sağlığına uygun bir beslenme tarzının ayrılmaz parçası haline getiriyor. Aynı zamanda güçlü antioksidan özellikler de içeriyor. Mesela, fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, güçlü bir okside edici kimyasal oluşturarak katarakt gelişimine karşı önemli bir koruma sağlamıştır.

Zerdeçal tam bir karaciğer dostudur

İnflamasyona karşı savaşma ve aynı zamanda da bir antioksidan olarak faaliyet gösterme becerisi zerdaçali karaciğer dostu bir besin haline getirir. Dolayısıyla bu bitki çeşitli karaciğer rahatsızlıklarından şikayetçi olan kişilere önerilebilir. Her ne kadar ciddi karaciğer rahatsızlıkları için kullanılacak tek şey zerdaçal olmasa da, kesinlikle cephane parçalarından biri olma özelliğini taşımakta bence...

The Natural Physician'sHealingTherapies adlı eserin yazarı Dr. MarkStengler de zerdaçaldeki etken madde olan kurkumini hepatite karşı önermekte ve bu maddenin yüksek karaciğer enzimlerinin düşürülmesi maksadıyla sık sık kullanıldığını dile getirmektedir.

Boğazı temizler, sivilce önler

Zerdeçal aynı zamanda kullanımı en kolay baharattır. Gerçekten hoş bir tadı ve güzel bir rengi vardır. Neredeyse aklınıza gelebilecek tüm yemeklere harika bir tat katar. Yemeklerde kullanmanın yanı sıra, zerdeçalı suyla karıştırabilir ve yatmadan önce tahriş olmuş cilde (sivilcelerde dahil olmak üzere) sürebilirsiniz. Aynı zamanda zerdeçal tozu biraz balla karıştırılarak, boğaz ağrısının ilk belirtileri kendini göstermeye başladığında tüketildiğinde boğazı temizleyecektir.

UZMAN DİYETİSYEN BANU TOPALAKÇI

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6508 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim