• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

Vekil Ebe ve Hemşirelere İzin müjdesi

Vekil Ebe ve Hemşirelere İzin müjdesi
Türk Sağlık-Sen’in açtığı dava sonucunda mahkeme vekil ebe ve hemşirelerin memur olduğuna karar vererek memurlar gibi mazeret, doğum ve aylıksız izin kullanabileceklerine hükmetti.

Türk Sağlık-Sen’in açtığı dava sonucunda mahkeme vekil ebe ve hemşirelerin memur olduğuna karar vererek memurlar gibi mazeret, doğum ve aylıksız izin kullanabileceklerine hükmetti.

Türk Sağlık-Sen tarafından, Aksaray’da görev yapan hamile bir vekil hemşirenin izin talebinin reddedilmesi üzerine Aksaray İdare Mahkemesinde dava açıldı.

Davayı görüşen mahkeme verdiği kararda Anayasanın 50. maddesi ile çalışanların izin ve dinlenme hakkının sosyal bir hak olduğunu ve bu hakkın anayasal güvence altına alındığına dikkat çekti.

Kararda “Vekil olarak açıktan atananların, 657 Sayılı Yasa’da tanımlanan sosyal bir hak olmadığı gerekçesiyle izin haklarından yararlandırılmaması durumunda, bu şekilde görev yapanların hiçbir şekilde izin yapmadan ve dinlenmeden çalışması sonucunu doğurur ki bu da zorla çalıştırmanın ve angaryanın yasak olduğuna ilişkin Anayasa hükümleri ile çelişir.” denildi. Hafta sonu izninden yararlandırılan vekil ebe hemşirelerin diğer izinlerden de yararlandırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Mahkeme kararında vekil ebe ve hemşirelerinin hukuki statüsü ile ilgili açık bir yasa bulunmamasına rağmen bunların hukuki statüsünün Devlet Memurları Kanunu ile düzenlenmekte olduğuna dikkat çekildi.

Kararda vekil ebe ve hemşirelerin memur olduklarının kabul edilmesi gerektiği belirtilerek “ Asli ve sürekli bir kamu hizmeti görmekle görevlendirilen vekil ebe ve hemşirelerin bu dört istihdam şekli içinde ancak memur statüsünde kabul edilmeleri gerekmektedir. Atanma şekli diğer memurlara göre farklı olmakla birlikte vekil ebe ve hemşirelerinde, memur statüsünde kabul edilerek, memurlara tanınan aynı özlük haklarından yararlandırılması hakkaniyete uygun olacaktır” denildi.

Vekil ebe ve hemşirelere izinlerin memurlara verilen genel haklar arasında gösterilerek mazeret izni, doğum izni, hastalık izni ve aylıksız izin hakkının verilmemesinin hukuka uyarlılığının bulunmadığı ifade edildi. İdarenin bu yöndeki işlemini iptal edilmesine karar verildi.

Kararla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci mahkemenin vekil ebe ve hemşireleri memur oldukları yönünde karar vermesinin önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekerek “ Mahkeme kamu hizmetini sadece memurların yapacağını açıkça belirtiliyor ve vekil ebe ve hemşirelerin de memur olarak değerlendirmeleri gerektiğini ifade ediyor. Devlet memurlarının sahip olduğu tüm haklara vekil ebe ve hemşirelerinde sahip olduğuna hükmediyor. Kamuda farklı istihdam olamayacağını hatırlatan bir karardır. 7 farklı istihdamla çalışma barışını bozan, personeli mağdur edenler hukukun verdiği bu kararlara bakarak farklı istihdam modellerinden vazgeçmeliler, Devlet hizmetinde çalışanları kadrolu memur yapmalılar.” dedi.

Bu haber toplam 2824 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim