• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Veri Aktarım Modeli Kullanımı hakkında duyuru

Veri Aktarım Modeli Kullanımı hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Veri Aktarım Modeli Kullanımı hakkında duyuru yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 75730711
Konu : Veri Aktarım Modeli
Kullanımı Hakkında

……………………

Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) Minimum Veri Modeli (VEM) Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) yazılımı üreten firmalar için veri teslimi ve aktarımı süreçlerinde oluşabilecek veri kayıplarını önlemek, veri aktarımını kolaylaştırmak, bu süreci en hızlı şekilde sonuçlandırmak ve özellikle HBYS veri tabanı tasarımlarında standart bir yapı (model) kullanılmasını sağlamak amaçlarıyla geliştirilmiş olup Genel Müdürlüğümüz web sitesinden ve vem.saglik.gov.tr adresinden tüm sürümlerine erişilebilmektedir.

2015/17 Sayılı Genelge 3.2 maddesi “HBYS tedarikçileri veri tabanı yedeklerini her gün düzenli olarak alacak ve idarelerin göstermiş oldukları ortamlara kaydedeceklerdir. Bu yedekler içerisinde Genel Müdürlük tarafından yayımlanan VEM’e uygun oluşturulan görüntüler de yer alacaktır. İdareler 01.09.2015 tarihinden itibaren HBYS tedarikçilerinin teslim etmiş oldukları gerçek veri tabanı üzerinde VEM’e uygun görüntüler oluşturmasını sağlatacaklardır. Düzenli aralıklarla güncellenecek olan VEM’e Genel Müdürlüğün web sitesinden erişim sağlanacaktır. HBYS üreticileri, VEM yeni versiyonunun yayınlanıp duyurulmasını takiben en geç 30 takvim günü içerisinde sistemlerinde gerekli güncellemeleri yapacaklardır. Genel Müdürlüğün 30 günden daha kısa bir süre içerisinde yeni güncelleme yapması halinde bu dönem için Genel Müdürlüğün son güncelleme tarihi esas alınacaktır.” denilmektedir.

Karar Destek Sistemleri (KDS) gibi sistemlerde analiz amaçlı veri sorgulamaları VEM üzerinden yapılabilecektir. Buna istinaden VEM görüntüleri içerisinde yer almayan ancak eklenmesi istenilen veriler için gerekçeleri ile yapılan başvurular neticesinde Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda bu verilerin VEM’e eklenmesine ilişkin çalışmalar gerçekleştirilecektir.

KDS sistemlerinde analiz amaçlı kullanılmak üzere SBYS yazılımı üreten firmalardan Görüntü (view) oluşturmalarının istenildiği görülmektedir. Bu ve benzer nedenlerle SBYS yazılımı üreten firmalara yapılan görüntü oluşturulmasına ilişkin istekler mükerrer görüntüler oluşturulmasına sebebiyet vermekte ve gereksiz iş yüküne neden olmaktadır.

VEM’in standart olarak kullanılması, VEM görüntülerinde oluşabilecek mükerrerliğin ve gereksiz iş yükünün önlenmesi için SBYS yazılımı üreten firmalardan herhangi bir görüntü oluşturmalarının istenmemesi ancak gerekli durumlarda güvenlik, gizlilik ve performans ilkelerine riayet etmek suretiyle sadece okuma yetkisi (read-only) verilerek VEM görüntülerine erişim sağlanması ve eksikliği saptanan veriler için yeni VEM görüntü isteklerinin Genel Müdürlüğümüze bildirilmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.

Dr. M. Mahir ÜLGÜ
Genel Müdür V.

DAĞITIM:
- Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu
- KTS’de Kayıtlı SBYS Firmaları

Yazının aslı için tıklayınız 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7627 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim