• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3558
  • Euro 34.9403
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Versiyon geliştikçe MEDULA rahatlayacak

Versiyon geliştikçe MEDULA rahatlayacak
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilaçta yaşanan sorunları alınan önlemlerle çözdüklerini savundu ve Türkiye’nin vatandaşların ilaca en kolay ulaştığı ülke olduğunu ileri sürdü.

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, aldıkları önlemlerle ilaçta yaşanan sorunları çözdüklerini savunarak MEDULA sistemi kaynaklı provizyon sorunlarının her geçen gün daha az yaşanır hale geldiğini söyledi.

Türkiye’nin vatandaşların ilaca en kolay ulaştığı ülke olduğunu ileri süren Akdağ, Ankara Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi:

Keskin tedbirler

“MEDULA’nın yeni versiyonları çok daha gelişmiş hale geliyor. Bu konuda Çalışma Bakanı da çalışıyor. Her yeni versiyon biraz daha geliştiği için, işleri kolaylaştırıyor. İlaçla ilgili 2004’te ve 2007’te keskin tedbirler aldık. Ödemelerle alakalı yaşanan sıkıntı artık geride kaldı.

Fatura 15 milyar

Bu işi sahipsiz bıraksaydık maliyet artardı. En son 2009 krizinde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki beş bakan olarak, sektörle de konuşarak tedbirler aldık. 2010 yılı için global bir bütçe belirledik. Vatandaşlarımız için, reçeteler yoluyla 14.9 milyar TL ödeyeceğiz. Bu aşılırsa tedbirler alacağız ve bu düzeyde tutacağız. Bir de bu rakamın 2011 izdüşümü var. Bunu ilaç sektörü de kabullenmiş durumda. Başta bazı AB ülkeleri olmak üzere, birçok ülke Türkiye’yi örnek alır hale geldi.

Domuz salgını yok

Geçen yıl, domuz gribinden sadece bizim değil, dünyanın başı ağrıdı. Bu yıl pandemi (salgın) beklenmiyor. Geçen yıl, başlangıçta üç firmayla 43 milyon dozluk ilaç sözleşmesi yaptık. Ama, sadece 6 milyon dozuna ödeme yaptık, geri kalanına ödemedik. Geri kalanını, ihtiyacımız olan başka ilaçlarla değiştirdik. 6 milyon dozun da, 3 milyon dozunu kullandık. 3 milyon dozu da değiştirilebilir nitelikte aşıdır. Gelecek yıllarda salgın olursa; elimizdeki miktarla o aşıyı değiştirme imkanımız var. Dolayısıyla bu aşı sorununu, gayet mükemmel yönettik. Kamuyu zarara sokmadık. Birçok Avrupa ülkesi ise ya para ödedi ya da aşıyı kullanmadı.

Kimler aşı yaptırmalı

“BELLİ yaşın üstündekiler, kalp hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar aşı yaptırmalı. Uzmanlar, gribi ağır geçirdikleri için hamilelere de aşı öneriyor. Raporla, grip aşısı yapılması gerektiğini belgeleyenlerin bedelini SGK karşılıyor. Vitaminler ve bazı antibiyotikler gibi, ekstra ürünlerde, vatandaş ilaca para ödüyor. Ama, ucuz, hatta sudan ucuz vitaminler var. Kimse, pahalı vitamin almak zorunda değil. İhtiyaç duyan vatandaşlarımız ucuzunu alsınlar.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2912 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim