• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Veteriner fakültesi sayısında Türkiye birincisi sırada

Veteriner fakültesi sayısında Türkiye birincisi sırada
Yeni açılacaklarla ülke genelinde 17 olan veteriner fakültelerinin sayısı 26'ya çıkacak. Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında bu konuda birinci.

Konu hakkında bir açıklama yapan Aydın Veteriner Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, bu fakültelerden mezun olanların sayısının ihtiyaçların çok üzerinde olduğunu söyledi. Avrupa'da en çok veteriner fakültesi bulunan İtalya'nın, 12 olan sayıyı yediye düşürdüğünü vurgulayan Uçmaklıoğlu, "Yıllık bin 500 öğrenci mezun oluyor, istihdam sayısı ise 300'ü geçmiyor. Türkiye'de veteriner fakülteleri sayısı düşürülmeli, kalite artması için çalışma yapılmalı. Buralarda eğitim görecek gençlerimiz, planlı şekilde alınmalı. Fazlalık olan veteriner fakülteleri, yörenin ihtiyacına göre enstitüye dönüştürülmeli." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki veteriner fakültelerinden sadece ikisinin AB tarafından akredite edildiğini, hayvancılıkta dünyada söz sahibi Hollanda'da bile bir tane bulunduğunu kaydeden Oda Başkanı Uçmaklıoğlu, "Almanya'da beş, Hollanda'da bir, Fransa'da beş veteriner fakültesi var. İtalya'da 12 taneydi, beşi kapandı. Türkiye'de neredeyse her gün veteriner fakültesi kuruluyor. 26 fakülteden iki tanesi AB tarafından akredite edilmiş durumda. Fakültelerin fazlalığı, kalitede ve kalifiye elemanda problemlere sebep oluyor. Buradan mezun olan gençler, hem teorik hem de pratik bilgiden yoksun, yarım yamalak mezun oluyorlar. Bir yere veteriner fakültesi açılıyor, buraya kurucu bir dekan tanıyor. Binası yok, laboratuvarı yok, sadece tabelası var. Veteriner fakültelerinin laboratuvarları, tıp fakültesi laboratuvarlarından daha geniştir. Tıp fakültesinde okuyan öğrenciler sadece insanı, veteriner fakültesindekiler ise tüm hayvanları ayrı ayrı görür. Biyokimya, patoloji, mikrobiyoloji, histoloji, farmakoloji laboratuvarı olmak zorundadır. Bunların hiçbiri olmadan veteriner fakültesi açılıyor. Ne hayvan hastanesi var ne polikliniği. Veteriner fakültesine öğrenci alınıyor, tam donanımsız piyasa çıkıyorlar. İstihdamda problem oluyor, iş bulmakta zorluk çekiyorlar. Teorik bilgi, pratik tecrübe yok. Mezun oluyor, veteriner hekim diploması alıyor, ne yapacağını şaşırıyor. Özel işyeri açayım dese pratik bilgilerden yoksun, özel sektörde çalışayım dese sayı çok fazla olduğu için ücret az veriliyor." şeklinde konuştu. Veteriner fakültelerinin yılda ortalama bin 500 mezun verildiğine dikkat çekerek, "En iyi istihdam kaynağı Tarım Bakanlığı. Buranın da aldığı sayı taş çatlasın 200-300, diğerleri iş bulmakta zorluk çekiyorlar. Veteriner fakültesinin sayısı azaltılsın. Hayvancılık kan kaybediyor, veteriner fazla. Veteriner hekim sayısı da iş potansiyeline göre yetişsin. Yeni açılıp öğrenci almayan veteriner fakülteleri veya öğrenci alıp sayı fazlalığından dolayı açığa çıkacak olanlar, bölgenin ihtiyacına göre araştırma enstitüsüne dönüştürülsün." diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2629 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim