• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Vitaminin fazlası kanser yapıyor

Vitaminin fazlası kanser yapıyor
Meyve tüketemeyen bireyler, bu açığı vitamin haplarıyla kapatmaya çalışıyor. Ancak uzmanlar, aşırı tüketimin kansere yol açabileceği, hatta öldürebileceği konusunda uyarıyor.

Amerikan Kanser Cemiyeti ilk defa 2004’te Amerikan toplumunun sağlıklı yaşamın gerisinde olduğunu belirterek sağlıklı yaşam için ortak bir beslenme önerisi yayınlamıştı. Beslenme düzeninin tam tahıllı taneli tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerin çoğunlukta bulunduğu beslenme şeklinin yararlı olduğunu bildirmişti. 2012’de Amerikan Diyetetik Akademisi’nin raporunda ise ABD ve diğer ülkelerde az yeme ve sebze-meyve tüketiminin hedeflenen düzeye çıkamadıkları görüldü. Bunun nedeni olarak insanların taze sebze ve meyve yerine geçtiği inanılan multivitamin hapları çok fazla şekilde tüketildiği Amerikan İlaç Birimi tarafından rapor edildi.

Hiçbir hap doğal besinin yerini tutmaz

ABD’de koruyucu hekimlik çalışma grubu kanser ve kalp hastalıklarından korunmak için A, C, E ve folik asit vitaminlerinin düzenli ve yüksek dozda hap şeklinde kullanıldığını belirtiyor. Avrupa Sağlık Komisyonu da birçok vitaminin toplumda yaygın ve gelişi güzel kullandığını raporluyor. Ancak beslenme araştırmalarından kanıta dayalı veriler bu vitaminler ile ilgili açıkçası masum görünecek sonuçlar vermiyor. Mesela A vitamini haplarını yüksek dozda kullanan bireylerde kanseri engellemediği hatta akciğer kanserine yatkınlığı arttırdığı bildiriliyor. Hatta E vitamini haplarını düzenli kullanan bireylerde tüm sebeplere bağlı ölümlerin bile olabileceği yayınlanıyor. Amerikan Kanser Konseyi en son bildirgesinde kanserden korunmak için günde en az altı porsiyon taze çiğ olarak sebzelerin iyice yıkanarak yenmesi öneriliyor. Sebze olarak pırasa, tatlı patates, karnabahar, kuşkonmaz, kırmızı soğan, sarımsak, bezelye, yer elması, havuç ve lahana çeşitlerine öncelik vermenin etkin bir vücut savunması sağladığını da açıklıyor. Ayrıca meyveleri kabuklu ve günde en az iki porsiyon yemek gerektiğini de ekliyor.
 

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3314 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim