• BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Vücudun en büyük düşmanı: Alkol

Vücudun en büyük düşmanı: Alkol
Birçokları için kötü gün dostu gibi görülen alkol; kanser için davetiye çıkarıyor. Son yıllarda yapılan birçok araştırma da bu kanıyı destekliyor.

Birçokları için kötü gün dostu gibi görülen alkol; kanser için davetiye çıkarıyor. Son yıllarda yapılan birçok araştırma da bu kanıyı destekliyor. Alkolün zararlı etkilerine karşı antioksidan bakımından zengin sebzeler ve meyveler yememiz öneriliyor

Alkol kullananlar; karaciğer, kolon ve meme kanseri, kalp krizi ve beyin fonksiyonları açısından yüksek risk altındalar... Amerika'da yapılan bir araştırma alkolün kadınlar üzerindeki etkisini ortaya koydu. Günde üç kadehten fazla içki tüketen kadınlarda meme kanserine yakalanma oranının yüzde 30, Avrupa'da bir kadeh şarap tüketen kadınlarda ise bu oranın yüzde 10 olduğu ortaya çıktı. Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin yaptığı bir araştırmada alkol kullananlar için tehlikeli içme sınırının haftada 12 ile 15 kadeh arası olduğunu kanıtladı. Peki alkol neden zararlı? Çünkü alkol vücuda alındığı zaman çeşitli mekanizmalar yoluyla kansere neden olan birçok reaktif molekül, asetaldehite dönüşüyor. Asetaldehit de mutasyona uğrayarak tümör gelişimini teşvik ediyor, hücrelerin savunma sistemini bozuyor ve kansere yol açıyor.

C VİTAMİNİ ÖNEMLİ
Yüksek alkol alımı, kolon kanseri riskini de artırıyor. Bu durumdan korumak için ise antioksidan yönünden zengin besinler ve vitaminler tüketmek gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; A, C ve E vitaminlerinin kolon kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Araştırmaya göre kanser riski; C vitamini alındığında yüzde 19, E vitamini alındığında ise yüzde 22 oranında düşüyor. Aynı çalışmada multivitaminlerle kanser riskinde yüzde12 azalma görüldüğü anlaşılıyor.

SELENYUM ALIN!
Bu arada; selenyum içeren meyve ve sebzeler de insan hayatı için büyük önem taşıyor. Kansere karşı koruyucu olduğu bilinen selenyum; DNA tamiri için çok önemli sayılıyor. Selenyum eksikliği, karaciğer kanserine sebep oluyor. Vücudundaki selenyum oranı yüksek kişilerin, kansere yakalanma oranı yüzde 30 azalıyor.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ ÖZLERİ
Üzüm çekirdeği özleri, güçlü antioksidanlar sayesinde, birçok dokuda fayda sağlıyor. Bu özler, vücuttaki hasarı azaltıyor ve DNA'yı koruyor. Alkolün kanser yapıcı etkisiyle mücadele ediyor.

BU SEBZELERİ YİYİN KANSERİ ÖNLEYİN!
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER:
Yeşil yapraklı tüm sebzelerin içinde bulunan klorofilin, suda eriyen bir vitamindir. Bu madde, karaciğer kanserini önler. Toksinlerin vücuttan atılımını da sağlar.
ARPA: Arpa, antioksidan yönünden zengin bir tahıldır. Arpa ve kepek özlerinin fareler üzerinde kolon kanserini önlediği ve prebiyotik bir işlevde bulunduğu görülmüştür.
MANTAR: Mantar, glukan ihtiva ettiğinden karaciğer ve DNA hasarını önler. Özellikle Shiitake ve Maitake cinsi mantarlar yararlıdır.
PIRASA, SOĞAN VE ELMA: Pırasa, soğan ve elma kabuğunda bulunan quarsetin; serbest radikalleri bağlayarak karaciğer toksitesini azaltıyor. Cleveland'da yapılan bir araştırmada bu sebzelerin bağırsak poliplerini azalttığı görülmüştür.
NAR EKSTRESİ: Pek çok araştırmada nar ekstresinin, DNA hasarını önlediği ve alkolün vücuttaki etkisini azalttığı ortaya çıkmıştır.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3246 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim