• BIST 9479.97
  • Altın 2496.579
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.7967
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Yabancı doktor ve hemşire taslaktan çıkarılmalı

Yabancı doktor ve hemşire taslaktan çıkarılmalı
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Türk sağlık çalışanını gözden çıkarma anlamına gelen bu düzenleme hayata geçmemelidir. Acil olarak taslaktan çıkarılmalıdır.” dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilat Yapısını Değiştirecek Kanun Hükmünde Kararname Taslağı’nda yabancı doktor ve hemşire çalıştırılmasının önünün açılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Kanun hükmünde Kararname Taslağına yabancı doktor ve yabancı hemşirelerin Türkiye’de çalışmasını sağlayacak düzenlemelerinde eklenmesi kabul edilemezdir. Türk sağlık çalışanını gözden çıkarma anlamına gelen bu düzenleme hayata geçmemelidir. Acil olarak taslaktan çıkarılmalıdır.” dedi.

Türkiye’nin hekim ve hemşire ihtiyacı olduğunu fakat bunun öz kaynaklardan karşılanması gerektiğini kaydeden Kahveci “ Türkiye’de doktor ve hemşire açığı olduğu doğrudur. Fakat bu açığı kapatmanın tek doğru yolu kendi öz kaynaklarımızı kullanmaktır. Bizde eksik yabancı getirelim, açık kapansında nasıl olursa olsun demek doğru bir yaklaşım değildir. Siyasi iktidar 9 yıldır bu ülkeyi yönetiyor. Dolayısıyla eksikliklere bugüne kadar çözüm bulmada önemli bir zaman avantajına sahiptiler. Tıp fakültelerinin kontenjanları artırılabilir, hemşirelik bölümleri çoğaltılarak yeterli mezun vermesi sağlanır ve bunlar kamuda istihdam edilebilirdi.” şeklinde konuştu.

Kahveci taslak yasalaşırsa hiç kimsenin Amerika'dan ve İngiltere'den gelecek doktorları, hemşireleri beklememesi gerektiğini belirterek “Onların ülkemize gelmelerini sağlayacak bir cazibe yok. Çalışma şartları ve aldıkları ücretler ülkemizden çok daha iyidir. Bize ancak Pakistan, Asya ülkeleri ve Doğu Avrupa'dan ucuz iş gücü olarak doktorlar hemşireler gelir. Mesleki deneyimleri bizim doktorlarımızla, hemşirelerimizle kıyaslanamayacak bu kişilerin verdiği kalitesiz hizmetin faturası da vatandaşa çıkar" dedi.

Siyasi Memurluk Geliyor, Bakanlık Çalışanları Sözleşmeli Oluyor

Kararname taslağına göre tüm bürokratların görev sürelerinin Bakanın görev süresi ile sınırlandırıldığını ve tüm idarecilerin sözleşmeli çalıştırılacağını ifade eden Kahveci bu durumla devlette devamlılık ilkesine aykırı davranıldığını ve bürokrasinin de siyasi bir mekanizmaya dönüştürüldüğünü belirtti. Devletin değil, siyasi partilerin memurları ve kamu yöneticilerinin olmasının kurumları tamamen politize edeceğine dikkat çekti.

Üniversite Hastaneleri Devredilecek

Taslakta üniversite hastanelerinin de gerekli görülmesi halinde Sağlık Bakanlığı’na devrinin de düzenlendiğine dikkat çeken Kahveci “ Taslağa göre gerekli görülürse YÖK ‘ün görüşü alınarak binaları ve çalışanları ile birlikte üniversite hastaneleri Bakanlığa devredilebilecektir. 3. Basamak sağlık hizmetlerinin verildiği en önemli yerler olan Üniversite Hastaneleri tarihe karışacaktır. Tıp eğitimi ile koordineli hizmet veren bu hastanelerimizin Bakanlığa devredilmesi Tıp eğitiminde de sıkıntı yaşanmasına neden olacaktır.” şeklinde konuştu.

Kahveci söz konusu taslakta vekil ebe ve hemşirelerin 4/B’li sözleşmeli yapılmalarına dair bulunan hükmün bu kadar olumsuzluk arasında yer alan, çalışanları sevindirecek bir düzenleme olduğunu kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2884 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim