• BIST 9524.59
  • Altın 2506.507
  • Dolar 32.5875
  • Euro 34.5111
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Yabancı fonların yarısı sağlık için geliyor

Yabancı fonların yarısı sağlık için geliyor
Son yıllarda gösterdiği büyüme performansı ile 15 milyar YTL'lik hacme ulaşan sağlık sektörü, yabancı fonların yakın takibinde. Daruma Corporate Finance Ortağı Maruf Dindar, iki yıl içinde 5 büyük grubun yabancılarla ortaklık yapacağını açıkladı.

Son yıllarda gösterdiği büyüme performansı ile 15 milyar YTL'lik hacme ulaşan sağlık sektörü, yabancı fonların yakın takibinde. Daruma Corporate Finance Ortağı Maruf Dindar, iki yıl içinde 5 büyük grubun yabancılarla ortaklık yapacağını açıkladı.

Dentistabul'un Global Environment Fund'a (GEF), Acıbadem'in yüzde 21,66 hissesini Abraaj Capital'e satışının ardından son olarak Şafak Hastaneleri'nin de yüzde 60 hissesini ABD'li Juluis Baer fonuna satması, gözleri sağlık sektörüne çevirdi. Yakaladığı hızlı büyüme trendiyle 15 milyar YTL'lik hacme ulaşan sağlık sektörü, yabancı fonların yakın takibinde. Pek çok yabancı yatırım fonunun yerli oyuncularla el sıkışmak üzere olduğun belirtiliyor.
Sağlık alanındaki şirket evlilikleri ve ortaklıkların çoğuna imza atan Daruma Corporate Finance Ortağı Maruf Dindar, iki yıl içinde sektöre 5 büyük grubun yabancı ortaklıklarla damga vuracağını söyledi. Türkiye’ye yatırım için gelen fonların yarısından çoğunun da sağlığa yöneldiğini ekleyen Dindar, Amerika ve İngiltere merkezli fonların arkasında Körfez sermayesinin olduğunu ifade etti. Dindar, Daruma Finance olarak iki ay içinde sağlık sektöründe iki büyük anlaşmaya daha aracılık edeceklerini açıkladı. Dindar, aracısı olduğu milyar dolarlık bu iki yatırım fonunun ise adını sır gibi saklıyor.
 
Kamudaki hantallık büyük fırsat oldu
İşbirliği halinde oldukları 32 private equity fonundan 17’sinin doğrudan sağlık sektörüne yöneldiğini açıklayan Dindar, sektörün yabancı yatırımcı açısından avantajını, "Asıl rekabetin özel hastaneler arasında değil kamuya karşı olması. Kamudaki hantallık da yabancı kreditörler için büyük fırsat. Rakip çok güçsüz" olarak özetledi. Körfez sermayesine yakınlığıyla bilinen Daruma Finance, sağlık sektörüne yön veren şirketler arasında. 2000 yılında verdiği ipoteksiz krediyle Acıbadem Sağlık Grubu'nu ve Alman Hastanesi'ni bugünlere taşıyan Daruma, geçen yıl Medical Park ve Sancak Grubu'nun evliliğine aracı oldu. Son dönemde ağırlıklı olarak yabancı yatırımcıları yerli oyuncularla buluşturduklarını anlatan Dindar, "Sektör çok hızlı gelişiyor. Türkiye yabancı sermayeyle ilgili bütün engellerini kaldırmış bir tablo çiziyor. Önümüzdeki 2 sene baş döndürecek gelişmeler yaşanacak" dedi.
 
Tek endişe SGK
Dindar 40-50 milyon dolar üzerinde ciro yapan sağlık kuruluşları dışında küçük grupların yabancıların markajında olduğunu aktarırken, "Müzakere masasında olduğumuz 4-5 proje var. Yabancı yatırımcı iş yapma kültürünü de beraberinde getirdiğinde sektörün ilerideki büyük oyuncularını da ortaya çıkaracak" dedi. Yatırımcının tek çekincesinin ise Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki (SGK) belirsizlikler olduğunu dile getiren Dindar, sis perdesi kalktığında yabancı fonların daha da artacağını belirtti. Dindar "Görüştüğümüz yatırımcılar şu anda bu riskleri satın almış durumda. Bulunduğumuz noktadan geriye gidiş beklenmiyor" sözleriyle mevcut durumun yeterince cazip olduğuna işaret etti. "Özel sektördeki 300 oyuncudan 3 milyar YTL'lik ciro sağlanıyor. Buna karşılık kamudan kaynaklanan geniş bir alan var. Yabancılar da sektörün bu derinliğinden dolayı ilgi gösteriyor" diye konuşan Dindar, şöyle devam etti: "Şu anda 2009’dan sonra yabancı ortağı düşünürüz diyenlerin hepsi zaten görüşme halinde."
 
Büyük hastaneler ihracat için gelir

Sektörde yatırım fonlarının yanısıra dev hastane zincirlerinin de Türkiye pazarına gireceği konuşuluyor. Bu yatırım fonları arasında ise adı sıkça gelenler Houston Methodist ve Cleaveland Clinic. Maruf Dindar'ın bu iddialara yönelik açıklaması ise şöyle; "Türkiye'ye büyük hastane grupları gelmeyecek. Adı geçen markalar ancak Türkiye sağlık ihracatı yapacağı zaman yatırıma gelir." Sektördeki büyük A grubu hastanelerin yurtdışındakilerden farklı olmadığını vurgulayan Dindar, "Bu yüzden aynı gruptan yabancı hastanelerin gelmesine gerek yok. Kendi ülkelerinde bakamadıkları hastaya Türkiye üzerinden hizmet vermek isterlerse burayı tercih eder. Büyük bir yabancı hastanenin buraya gelmesi ancak lüks bir Fransız restoranının açılması kadar katkı sağlar. Ama Türk sağlık sektörünün gelişimi yurtiçindeki müşteriye bakıyor. Yabancı yatırımcı da bunu hedefliyor" diye konuştu.

Bu haber toplam 4239 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim