• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Yabancı uyruklu doktorlar Meclis gündemine taşındı

Yabancı uyruklu doktorlar Meclis gündemine taşındı
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, tıpta uzmanlık eğitimi için ayrılan 2 bin 34 kişilik kontenjanın 438’inin yabancı uyruklular için ayrıldığını belirterek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a, “Yurttaşlarımızın ...

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, tıpta uzmanlık eğitimi için ayrılan 2 bin 34 kişilik kontenjanın 438’inin yabancı uyruklular için ayrıldığını belirterek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a, “Yurttaşlarımızın kazanımlarının gasp edilmesine yol açan bu uygulama aynı zamanda yurttaşlarımız aleyhine ayrımcılık yapılması anlamına gelmez mi?” diye sordu.

Kart, Sağlık Bakanı Akdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergesinde, Hükümetin sağlık politikaları kapsamında sağlık çalışanları üzerinde baskı kurabilmek amacıyla yeni düzenlemeler yaptığını ifade eden Kart, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ile Tıp Fakültelerinde uzmanlık eğitimi için yabancı uyruklu doktorlara ayrılan kontenjanın yüzde 10 ile sınırlandırılmasına rağmen, Bakanlar Kurulu’nun Haziran ayında aldığı karar ile yabancı doktor kontenjanını 2 kat artırdığını kaydetti. Bazı Tıp Fakültelerinde yabancı uyruklulara verilen kontenjanın, Türk hekimlere ayrılan kontenjanı aştığı gibi, bazı fakültelerin uzmanlık dallarının ise tamamen yabancı hekimlere açıldığını belirten Kart, TUS faaliyetiyle Tıpta Uzmanlık Eğitimi için ayrılan 2 bin 34 kişilik kontenjanın 438’inin yabancı uyruklular için ayrıldığına dikkat çekti. Selçuk Üniversitesi Meram ve Selçuklu Tıp Fakültelerinde, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Çocuk ve Göğüs Cerrahisi, Nöroloji, Radyoloji gibi bölümlerin sadece yabancı uyruklu doktorlara açıldığını, benzeri bir durumun Adapazarı’nda da olduğunu ifade eden Kart, böyle bir düzenlemenin sağlık yapılanmasına ve sorunlarına bir katkı sağlamasının söz konusu olamayacağını belirterek Bakan Akdağ’a şu soruları yöneltti:

“-Akademik açıdan yetersiz ve 2. tip sağlık personeli yaratması kaçınılmaz olan bu uygulamaya neden ihtiyaç duyulmuştur?
-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının eğitim ve istihdamına öncelik verilmesi gerekirken yurttaşlarımızın kazanımlarının gasp edilmesine yol açan bu uygulama aynı zamanda yurttaşlarımız aleyhine ayrımcılık yapılması anlamına gelmez mi?”
 

evrensel.net

Bu haber toplam 2514 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim