• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Yağlarımı aldıracağım ama!

Yağlarımı aldıracağım ama!
'Liposuction tehlikeli, ölebilirim', 'İstediğim kadar yağ aldırabilirim' ve 'Yemek yediğimde kiloları fazlasıyla geri alırım' gibi inanışlar gerçek mi?

Kilo problemi olan pek çok insanın hayalidir liposuction yani yağ aldırma... Fakat kulaktan dolma bilgiler bizi hep korkutur. 'Liposuction çok tehlikelidir, ölebilirim', 'Tek seferde istediğim kadar yağ aldırabilirim' gibi inanışların doğruluk payı olup olmadığını Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Reha Yavuzer'e sorduk. İşte liposuction hakkında doğru ve yanlışlar;

LİPOSUCTİON ÇOK TEHLİKELİDİR ÖLEBİLİRİM
YANLIŞ: Diğer ameliyatlardan daha tehlikeli değildir. Hasta seçimi ve kullanılan teknik oldukça önemlidir. Alınan yağ dokusu miktarı çok yüksek olmadığı takdirde riskleri daha da azalır. Bu konuda başvuracağınız plastik cerrah size en doğru şekilde tavsiyelerde bulunacaktır.

LOKAL ANESTEZİ ALTINDA OLURSAM TEHLİKE OLMAZ
YANLIŞ: İster lokal anestezi altında yapılsın, ister genel anestezi altında yapılsın her cerrahi işlem risk taşır. Liposuction işleminde risk anestezinin tipinden çok alınan miktara bağlıdır. Sıklıkla hastalardan 2 litre civarında aspirasyon yapılır. Alınan miktar 6 litrelere ulaştığında ve geçtiğinde riskde artış yaşanır.

LİPOSUCTİON AMELİYAT DEĞİL!
YANLIŞ: Liposuction çok küçük kesilerdem yapılan bir ameliyattır. Yaklaşık 3mm uzunluğundaki giriş yerlerinden yapılan bu işlemde yağların alınacağı bölgenin genişliği önem arz eder. Kesi miktarının az olması bu işlemin ameliyat olmadığı anlamına gelmez. Liposuction ciddi bir girişim olup lokal veya genel ameliyathane/girişim odası ve hastane koşullarında gerçekleştirilmelidir.

YERSEM DAHA ÇOK KİLO ALIRIM
YANLIŞ: Liposuction işlemi ile yağ alınan bölgede sadece hücrelerdeki yağ içeriği alınmaz, bölgedeki yağ hücrelerindede parçalanma meydana getirildiği için sayısal azalma olur. Diğer bir deyişle işlem sonrasında ilgili bölgrdr potansiyel yağ tutabilecek hücre sayısı azalmaktadır. Normal sınırlardaki kilo alış verişlerde (beş kg içerisinde kalındığı takdirde) sıklıkla alınan bölgede eskisi kadar yağ toplanması olmaz.

DİLEDİĞİM KADAR YAĞ ALDIRABİLİRİM
YANLIŞ: Liposuction ile kan değerlerinizede bakılarak belli miktarda yağ alınabilir. Bu miktar beden ölçüleriniz, vücut yağ oranınız, genel sağlık durumunuz ve ameliyat sırasında çekilen miktardaki kan karışımı oranına göre bireyden bireye değişir.  Yani birey dilediği sıklıkta ve miktarda yağ aldıramaz. Miktar ve zamanlama tıbbi bir karardır.

VÜCUDUMDA ÇUKURLAR OLUR
YANLIŞ: Liposuction işleminin ilk çıktığı yıllarda kalın kanüller yardımı ile yağlar alınmakta idi, buna bağlı olarakda çukurlar oluşabiliyordu. Günümüzde ise çok ince kanüller kullanılmaktadır, bu nedenle bu sorunla artık çok nadiren karşılaşılmaktadır.

YAPTIRIR YAPTIRMAZ ETKİ EDER
YANLIŞ: Liposuction da diğer ameliyatlar gibi bir iyileşme periyodu gerektirir. İşlem sonrasında ilk iki haftada ödem ve şişlikler olur. Ardından incelme periyodu başlar. Bu incelme 6 aya kadar devam edecektir. Bu iyileşme periyodunda bilimsel kanıtları az da olsa lenf drenaz, LPG, radyofrekans gibi uygulamalar, iyileşme hızını ve kalitesini arttırmakta olduğu gözlemlenmektedir.

SONRASINDA KORSE KULLANMASAM DA OLUR
YANLIŞ: Liposuction işleminden sonra alınan miktara ve cilt gevşekliğinize bağlı olarak 3 hafta ile 6 hafta arasında değişen sürede korse kullanımı iyileşme sürecinde oldukça önemlidir. Bu nedenle korse kullanımına titizlikle uymak önerilir.

LİPOSUCTİON SADECE KARIN BÖLGESİNE YAPILIR
YANLIŞ: Liposuction yağ olan her bölgeye yapılabilir. Klasik olarak karın ve basen bölgesi en sık yağ alma işlemlerinin yapıldığı alanları oluşturur. Ancak özellikle teknolojinin gelişimi ile yüz ve boyun, kol, sırt, ayak bilekleri, diz iç kısımları ve bacaklar da sıklıkla tedavi edilen bölgeleri oluşturmaktadır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4485 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim