• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Yanık merkezleri karayolu ile 2 saat mesafede olacak

Yanık merkezleri karayolu ile 2 saat mesafede olacak
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yanık merkezlerini 29 bölgeyi kapsayacak şekilde yaygınlaştırarak, merkezlerin çevre illere karayolu ile en fazla 2 saat mesafede olmasını sağlayacak.

YEŞİM SERT KARAASLAN

Sağlık Bakanlığı, ağır hastaların tedavi edileceği yanık merkezlerini ülke genelinde 29 bölgeyi kapsayacak şekilde yaygınlaştırarak, merkezlerin çevre illere karayolu ile en fazla 2 saat mesafede olmasını sağlayacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yanık tedavisinin hem hekim hem de hasta için oldukça zor bir süreç gerektirdiğini belirterek, Türkiye'de yanık merkezlerinin ihtiyaca cevap verecek ölçüde olduğunu ancak daha iyi hizmet verebilmesi ve ulaşılabilirliğinin artırılması için çalışmalar yapıldığını söyledi.

"Şu an için Türkiye'deki yanık merkezi sayısı yeterlidir" diyen Şencan, sağlık hizmetinin yerinde bölgesel olarak sunulması için çalışmalar yapıldığını ifade etti. Şencan, merkez sayılarının ve bulunacakları yerlerin planlaması yapılırken, diğer ülkelerde nüfusa düşen yanık merkezi sayılarına bakıldığını, toplumun yaş grubu, ülkenin alt yapı özellikleri ve olası risk faktörlerinin de göz önünde tutulduğunu bildirdi.

Şencan, "Türkiye'nin ulaşım stratejisine bakılıyor. Buna göre, karayolu ile 2 saatte ulaşılabilecek şekilde merkezleri yerleştirmeye çalıştık. Hepsini İstanbul, Ankara ya da başka bir ile yığma gibi bir durum söz konusu olamazdı. Bu kriterler dikkate alınarak, yanık merkezlerini Türkiye'de 29 bölgeye yaygınlaştıracağız" diye konuştu.

Merkezlerin yerlerinin belirlenirken eğitim ihtiyacının da ön planda tutulduğuna işaret eden Şencan, "Doluluk oranı olarak da genel olarak yüzde 80-85 civarındadır. Biz ise ideal doluluk oranını yüzde 70 olarak hesapladık. Çünkü, doluluk oranı yüksek tutulduğunda felaket anında sıkıntı yaşanır. Biz, olağaüstü durumlarda daha rahat olunabilmesi için bu oranı yüzde 70 olarak belirledik" diye konuştu

-Yerinde denetim yapılacak

Gelecek hafta, tüm yanık ünitelerinin yerinde denetleneceğini de belirten Şencan, yanık halinde müdahalenin tüm hekimler tarafından, plastik cerrahlar ve acil hekimleri tarafından bilindiğini ve müdahale edilebildiğini söyledi. Şencan, sıcak su dökülmesi, ütü yanığı gibi durumlarda tedavi için yanık merkezi gerekmediğini vurgulayarak, "Özelleşmiş odaklaşmış durumlarda, hastanın başka taraflarda takip edilemeyeceği riskini taşıyan hastalar için yanık merkezlerinde tedavi şarttır. Biz, birinci ikinci derece yanıkları yanık merkezine götürmeye kalksak, gerçek yanıklar için de kapasite oluşturamayız. Yanık merkezleri, üçüncü derece, hayati riski bulunan hastalar içindir" diye konuştu.

Bazı özel durumlar göz önünde tutularak, bir başka yanık merkezine karayolu mesafesi yarım saat olduğu halde yeni bir merkez daha açıldığını belirten Şencan, "Örneğin, Manisa'ya yanık merkezi yaptık. Oysa, üniversitenin ve bizim de vardı" açıklamasında bulundu.

Bu haber toplam 2794 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim