• BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Yanlış osteoporoz teşhisi nedeniyle yanlış ilaç kullananlar, yan etkiden dolayı hasta oluyor

Yanlış osteoporoz teşhisi nedeniyle yanlış ilaç kullananlar, yan etkiden dolayı hasta oluyor
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, yanlış osteoporoz teşhisi nedeniyle yıllarca yanlış ilaç kullananlar bulunduğunu belirterek, "Güvenilir kemik yoğunluğu ölçümleri de tek başına o

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, yanlış osteoporoz teşhisi nedeniyle yıllarca yanlış ilaç kullananlar bulunduğunu belirterek, "Güvenilir kemik yoğunluğu ölçümleri de tek başına osteoporoz tedavisini belirlemekte yeterli değil" dedi.

Prof. Dr. Gülşen, yaptığı yazılı açıklamada, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz teşhisi için sadece kemik yoğunluğu ölçümü ile kemik erimesi teşhisi konularak tedaviye başlanmasının yanlışlığına dikkati çekti.
Gülşen, her kemik ağrısında kemik erimesinden şüphelenerek kemik ölçümü yaptırıldığını, genellikle hastanın sadece kemik yoğunluğu ölçümüne bakılarak kemik erimesi teşhisi konulduğunu, böylece başlanan uzun süreli ilaç tedavileri sonrasında hastalarda etki görülemeyebildiği gibi yan etkilerle de karşılaşıldığını belirtti.
Kemik yoğunluğu ölçümlerinde cihaz ve değerlendirmenin de çok önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Gülşen, 2000 yılından önce yapılan ölçümlerde, Amerikan toplumu standartlarına göre değerlendirildiği için düşük değerler çıktığını ve kemik erimesi tedavisine başlandığını, 2000 yılında ise Türk halkının standart değerlerinin elde edildiğini belirtti.
Yanlış teşhisin beraberinde yanlış tedaviyi getirdiğini vurgulayan Gülşen, açıklamasında şunları kaydetti:
"Güvenilir kemik yoğunluğu ölçümleri de tek başına osteoporoz tedavisini belirlemekte yeterli değil. Kişide kemik erimesi tespit edilmiş ise sebebini araştırmak ve ona göre tedaviyi seçmek gerekir. Kan ve idrar tetkikleri ile kemik yapımı ve yıkımı hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Kemik yapımı azalmış bir hastada, kemik yıkımını durduran ilaçlarla istenilen sonuca ulaşılamaz ya da kemik yıkımı artmış bir hastanın tedavisinde sadece kemik yapımını art ıran ilaçlar verilmesi uygun değildir. Doğru teşhis çok önemli, yani osteoporoz tedavisinde doğru cihazla kemik yoğunluğu ölçümü ve doğru değerlendirme, kan ve idrar tahlilleriyle kemik yapımının mı yıkımının mı azaldığının belirlenmesi, osteoporoza yol açan diğer faktörlerin belirlenmesi, sebebe yönelik tedaviyi vermek tedavinin etkinliğinde çok önemli."

Bu haber toplam 2452 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim