• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 24 °C

Yanlış tedavi uygulanırsa ölüm getiriyor

Yanlış tedavi uygulanırsa ölüm getiriyor
Kocaeli Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, verem hastalığının günümüzde en kolay atlatılan hastalıklar arasına girdiğini,..

Kocaeli Sağlık İl Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, verem hastalığının günümüzde en kolay atlatılan hastalıklar arasına girdiğini, ancak yanlış tedavi yöntemlerinin ölümcül sonuçlara neden olduğunu kaydetti.

İl Sağlık Müdürü Aydınlık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dünya çapında yapılan tespitlere göre veremin en çok akciğerler olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabildiğini dile getirdi. Dr. Hasan Aydınlık, verem hastalığına tutulan insanların tedavisiz bırakılması ya da düzensiz tedavi nedeniyle öldüğüne dikkat çekti. Aydınlık, bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi gerektiğini belirtti.

'Bütün kıtalarda, bütün ülkelerde tüberküloz vardır.' diyen Aydınlık, "Yılda 8,9 milyon insan bu hastalığa yakalanırken 1,7 milyonu ölmektedir. Ülkemizde tüberküloz hastalığı, bu yüzyılın ilk yarısında çok büyük bir salgın yapmıştı. Bir numaralı ölüm nedeni idi. 1940'lı yıllarda her yıl bin kişiden 2 -3'ü verem nedeniyle ölüyordu. Türkiye'de verem sıklığının en yüksek olduğu bölge Marmara Bölgesi olup, yüz binde 44 civarındadır." dedi.

Aydınlık, verem mikrobunun bulaşma yollarını ise şöyle ifade etti: "Verem mikrobu öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar çevre havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alır ve enfekte olurlar. Kişi, kendisinin enfekte olduğunu genellikle bilmez. Vücuttaki tüberküloz mikropları bir sebeple aktif hale gelirse hastalık yaparlar."

Aydınlık, bir kişinin verem mikrobunu kapmasında sonra şu belirtilerin görüleceğini kaydetti: "İki haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, göğüs ağrıları, iştahsızlık, zayıflama, çocuklarda kilo alamama, halsizlik ve hastalık ileri safhada ise kan tükürme olabilir. Yakınmalar genellikle hafif başlar ve yavaş ilerler. Bu nedenle birçok hasta doktora başvurmakta gecikir. Bazıları da yakınmalarını sigara ya da başka bir nedene bağlar. Özellikle öksürük ve diğer yakınmaları olan hastaların gecikmeden verem savaşı dispanseri ya da göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir."

Kocaeli Sağlık İl Müdürü Dr.Hasan Aydınlık, tüberkülozun tedavisi için çok güçlü ilaçlar bulunduğunu ifade etti. Bu ilaçların Türkiye'de verem savaş dispanserleri tarafından ücretsiz verildiğini hatırlatan Aydınlık, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: "Tedavi süresi en az altı aydır. Bazı özel durumlarda ilaçları kullanma süresi uzatılabilir. Görüldüğü üzere tüberküloz artık önemli bir ölüm nedeni değildir. Ancak düzensiz ve hatalı tedaviler yüzünden ilaçlara dirençli veremli hasta sayılarının ülkemizde yüksek oluşu önemli bir sorunumuzdur. Bu sorunun gerek hastalıktan korunma, gerek hastalığın bulaşması, gerekse tedavi aşamalarında toplumdaki bilinç düzeyinin artırılması ile çözülebileceği ortadadır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2769 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim