• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Yapay Yaşam Gerçek mi Oluyor?

Yapay Yaşam Gerçek mi Oluyor?
Amerikalı bilimadamları, yapay DNA'dan ürettikleri sentetik kromozomu içi boşaltılmış bakteri hücresine yerleştirdi. Ortaya yeni bir canlı çıktı.

Hücre çalışmalarında dev bir adım atıldı... Laboratuarda yapay, yaşayan hücre üretildi. Yapay DNA’nın keşfinden sonra, laboratuar ortamında kimyasal maddelerle üretilen bu DNA, hücre içine yerleştirildi.
Bazı çevreler, yapay canlı organizma üretme çalışmalarını etiğe aykırı bulurken, kimi çevrelerse, dönüm noktası niteliğindeki bu dev adımın, bilim açısından çığır açacak gelişme olduğu görüşünde.

İnsanın genetik haritasını çıkaran ilk bilim adamı olan Craig Venter, laboratuar ortamında bakterilerin DNA’sını kopyalayarak ilk yapay DNA’yı üretmişti.

Venter, yapay DNA üretimiyle ilgili olarak, "Hücre bilgisayar olarak görülürse yazılımı hazır, geriye sadece bu yazılımı yüklemek kalıyor" demişti.

Yapay yaşam araştırmalarıyla tanınan bilim adamı, "Artık yazılım da yüklendi, yaşamı bir türden başka bir türe, yazılımını değiştirmek suretiyle, aktarmayı başardık" diyor.

Yapay Canlı Üretildi
Craig Venter ve ekibi, insan ürünü DNA’ya sahip yaşayan bir hücre, yapay bir organizma üretti.

Yapay bir DNA programı, bir bakteri hücresine yerleştirildi. Hücrenin genetik kodu laboratuarda nasıl belirlendiyse, yapay DNA ile o şekilde davrandığı görüldü.

Bu hücrelerin, bölünerek çoğalmasıyla da her biri yapay DNA’ya sahip milyarlarca bakteri ürediği görüldü.

Böylece, ortaya tamamen yapay DNA tarafından kontrol edilen ’yapay bir canlı’ çıktı. Proje çerçevesinde 15 yıldır sürdürülen çalışmalar, 40 milyon dolara maloldu.

Biyolojik Silah Yapılabilir Endişesi
Yaşamı kolaylaştıracak çeşitli kullanım amaçları için doğada görülen biçimlerinden daha farklı şekilde işleyen organizmalar geliştirme imkânı doğuran çalışmalar, yapay canlıların biyolojik silah olarak kullanılabileceği endişesi doğuruyor.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3148 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim