• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Yasak ama özel hastanelerin yüzde 66'sı vatandaştan fazla fark ücreti alıyor

Yasak ama özel hastanelerin yüzde 66'sı vatandaştan fazla fark ücreti alıyor
Hasta Aktivistleri Derneği'nin İstanbul'da Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel hastaneler üzerinde yaptığı araştırma, devlet yerine özel hastanelere giden vatandaşın normalden çok fazla fark ücreti ödediğini gösteriyor.

Araştırmada incelenen 47 hastanenin 31'inin hastalardan fazla fark ücreti aldığı tespit edildi. Bazı hastaneler ise yapılan testlerde fazla para istiyor.

Özel hastaneler bütün uyarılara rağmen vatandaştan fazla fark ücreti almaya devam ediyor. SGK ile sözleşmesi bulunan özel hastanelerin 5 farklı sınıflandırmaya göre vatandaştan fark ücreti alma hakkı bulunuyor. A sınıfı hastaneler yüzde 70, B sınıfı hastaneler yüzde 60, C sınıfı hastaneler yüzde 50, D sınıfı hastaneler yüzde 40 ve E sınıfı hastaneler yüzde 30'a kadar vatandaştan fark ücreti alabiliyor. Ancak A sınıfı hastaneler, devletin belirlediği yüzde 70'lik yasal sınırın çok üzerinde ücretler istiyor.

Hasta Aktivistleri Derneği üyeleri, haziran ve temmuz aylarında 47 A sınıfı hastaneyi aradı. Hastanenin kendilerinden talep ettiği ekstra parayı, görüşülen kişiyi ve görüşme saatini kayıtlara geçirdi. Neticede ise ilginç bir sonuç çıktı. Aranan hastanelerin yüzde 66'sı ilk aşamadan itibaren yasal sınıra uymuyor. Uyanlar ise hastaneye gidildiğinde paket ücretin içinde yer alan ve fark ücreti alınması yasak olan tetkiklerden ekstra ücret alıyor. Kardiyoloji ve dahiliye bölümlerindeki fark ücretini sorgulayan araştırmaya göre, ilk aşamada fark ücretini yasal sınırlarda alan 16 hastane paket ücretin içinde yer alan ve para alınmaması gereken test ve tahlillerden ekstra para alarak yasal sınırın dışına çıkıyor. Hasta Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, hastanelerin vatandaştan aldığı fazla ücretin muayene başına 100 lirayı geçtiğini söylüyor. SGK ve Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağıran Demir, vatandaşın mağdur edildiğini belirtiyor. Vatandaşları, özel hastanelerdeki bu durum karşısında uyanık olmaya davet eden Demir, fazla ücret alan hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na şikayet edilmesi gerektiğini vurguluyor. Özel hastanelerin alacakları fark ücretlerinin oranlarını hastaların görebileceği şekilde 50x50 cm ebatlarında duvara asmasının zorunlu olduğunu kaydediyor. Vatandaşın savcılıklara konuyla ilgili suç duyurusunda bulunabileceğini ifade ediyor. Özel hastanelerin ilave ücret aldığının tespit edilmesi halinde sözleşmelerinin iptal edilmesi gerektiğine dikkat çeken Demir, SGK ve Sağlık Bakanlığı'nı göreve çağırıyor.

Hastaneler: kaliteli hizmet için almak zorundayız

A sınıfı bir hastane yetkilisi ise eleştirilerin haksız olduğunu belirterek SGK'nın verdiği rakamlara göre yüzde 70 oranında fark ücretiyle hizmet vermelerinin mümkün olmadığını söylüyor. "Bakanlığın belirlediği rakamları aldığımız takdirde A kalite hizmet standartlarını yakalamayız. Kötü hizmet veririz. Daha iyi hizmet için fazladan fark ücreti almak zorunda kalıyoruz. Fazla para aldığımız için de vatandaşı bilgilendiriyoruz. Hastalarla en az 20 dakika ilgileniyoruz. Diğer hastane sınıfları 7-8 dakika bakıyor." ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8054 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim