• BIST 9079.97
  • Altın 2321.837
  • Dolar 32.328
  • Euro 34.982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Yaşamaz denilen hasta kordon nakli ile bir ayda ayağa kalktı

Yaşamaz denilen hasta kordon nakli ile bir ayda ayağa kalktı
Prof. Dr. Yener Koç, yaptığı başarılı transplant ile yaşama şansı yok denen hastasının, yaptığı kordon nakli ile kısa bir sürede ayağa kalkmasına vesile oldu.

Dr. Yener Koç, dünyada nadir yapılan ve başarılı olma şansı oldukça az olan ilik kanseri (myeloma) hastası Seyfettin Şanlıer'e (73) kordon kanı naklini başarı ile gerçekleştirdi.

Alınan bilgiye göre, Trabzon'da yaşayan Şanlıer, bundan üç yıl önce ilik kanseri oldu. Hastalığın ilerlemesi sonucu kemikleri bir bir kırılan Şanlıer, çocukları tarafından Trabzon Farabi Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada yapılan cerrahi müdahale sonucu Şanlıer'in kemiklerine yapılan acil girişim sonucunda, Şanlıer'in en fazla 6 ay yaşayabileceği söylendi. Ancak babası için her şeyi yapmayı göze alan Hızır Şanlıer, babasını ambulans uçakla İstanbul'a getirdi. Şanlıer, burada gittiği hastanelere umut yok diye alınmadı. Bunun üzerine Hızır Şanlıer, babasını özel bir hastaneye götürdü. Burada Şanlıer'e, Dr. Yener Koç tarafından yaşamının uzatılabilmesi amacı ile yüksek doz kemoterapi ve otolog ilik nakli yapıldı. Tedaviden 1 yıl sonra hastalığı tekrarlayan Şanlıer'in durumu ilerleyen zamanlarda daha da kötüleşti.

Bu arada, Dr. Koç, İstanbul'da çalıştığı hastaneden ayrılarak başka bir hastaneye gitti. İstanbul'da babasının tedavi olamayacağını anlayan Hızır Şanlıer, bunun üzerine babasını, Dr. Koç'un gittiği hastaneye götürdü ve son kez bir şeyler yapılması için Dr. Koç'a başvurdu. Dr. Koç, kendisine babası için son çarenin, başarı şansı oldukça az olan kordon kanı nakli olduğunu ve istemesi halinde bunu yapabileceğini söyledi. Şanlıer'in bunu kabul etmesi üzerine sadece Amerika'da naklin yapılacağı bebek kordonu için başvuruda bulunuldu. Dünyada çok az yapılan ve başarı imkanı az olmasının yanı sıra hastanın da yaşının yüksek olması nedeniyle yüksek riskli olan nakil için gerekli ortamın hazırlanmasının ardından Dr. Koç tarafından Şanlıer'e kordon kanı nakli yapıldı.

Dünyada bile çok az yapılan ve yapılsa bile çok az sayıda olumlu sonuç alınan nakil sonucunda, çaresi yok denilen Şanlıer, çok kısa sürede iyileşerek ayağa kalktı. Şu anda sağlık durumu iyi olan Şanlıer, sağlıklı bir insan gibi hayatını sürdürebiliyor. Babasının şu anda günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek sağlıklı bir insan durumunda olduğunu belirten Hızır Şanlıer, toplam maliyeti yaklaşık 250 bin lira tutan tedavinin tüm masraflarını karşılayan kurum görevlilerine ve nakli büyük bir özveri ile gerçekleştiren Dr. Koç'a sonsuz teşekkürlerini, şükranlarını iletti.

"KORDON NAKLİ TÜRKİYE'DE NADİREN YAPILIYOR"

Kordon kanı naklinin hem dünyada hem de Türkiye'de sayılı yerlerde ve sayılı noktada yapıldığın kaydeden Dr. Yener Koç, söz konusu bu kadar zor ve nadir yapılan bir naklin Türkiye'de yapılmasını ''Hem bizim için hem de Türkiye için büyük bir kazançtır.'' diye nitelendirdi. Özellikle kordon naklinin Türkiye'de nadiren yapıldığını ve 60 yaş üzerinde olan hastalarda bu naklin başarılı olma şansının az olduğunu ifade eden Dr. Koç, 73 yaşında olan hastasında bu nakli başarıyla gerçekleştirmelerinin kendileri ve ülkesi için gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Yaşamaz denilen, ancak yapılan nakille kısa sürede ayağa kalkan Seyfettin Şanlıer, çok zor günler geçirdiği bir zamanda Allah'ın, Dr. Koç'u karşısına çıkardığını ve yapılan nakil ile çok kısa sürede tekrar hayata tutunduğunu belirtti. Şanlıer, ''Benim sağlığıma kavuşmam için hiçbir fedakârlıktan kaçınmaya çocuklarımdan, Dr. Koç'tan ve maddi olarak bu kadar kolaylığı bize sağlayan devlet görevlilerinden Allah razı olsun.'' şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2099 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim