• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Yaşı beklerken aylık düşer mi?

Yaşı beklerken aylık düşer mi?
Soru: Sadettin Bey, babam prim ve yıl olarak emeklilik haklarını doldurdu ama yaş nedeni ile 3 senedir aylık bağlanamıyor ve daha 2 senesi var.
Soru: Sadettin Bey, babam prim ve yıl olarak emeklilik haklarını doldurdu ama yaş nedeni ile 3 senedir aylık bağlanamıyor ve daha 2 senesi var.

Çalıştığı iş yerinde prim yüksekten bildirilmişti. Şimdi yine işe girmek zorunda ama prim düşük bildirilirse emekli aylığına olumsuz yansır mı? Fehmi Döğer

Cevap: Fehmi Bey, babanızın bundan sonraki sigorta bildirimleri brüt 2.350 liradan düşük yapılırsa emekli aylığında her yıl için 30 lira civarında kaybı olur. Mademki daha önce tavandan bildirildi, şimdi de en azından bu rakamın üzerinde bildirilsin ki kaybı olmasın.

Eşim için ne kadar borçlanalım?

Soru: Sadettin Bey, ben Almanya'da çalışmaktayım. Eşim ev hanımı ve 20.11.1974 doğumlu. Eşimin Türkiye'de SSK şartlarında emekli olabilmesi için ne kadar borçlanma yapmamız lazım? Kaç yaşında emekli olabilir? Eyyüp Kır

Cevap: Eyyüp Bey, eşinizin Türkiye'de hiç sigortalı (SSK) çalışması yoksa ve SSK kapsamında emekli olmak istiyorsa, borçlanma öncesinde Türkiye'de kısa süre de olsa SSK'lı çalışması gerekir. Ne zaman ve kaç yaşında emekli olacağı ise kaç gün borçlanma yapacağına bağlıdır. SSK kapsamında 20 yıl (7200 gün) borçlanırsa 47 yaşını dolduracağı 2021 yılında emekli aylığı bağlanır. Fazladan ödeyeceği her 360 gün için de bir yaş erken emekli olur. Bunun kararını siz vereceksiniz.

Kendi isteğiyle işten ayrılan işsizlik sigortasından yararlanır mı?

Soru: Sadettin Bey iyi çalışmalar. Benim birkaç sorum olacak.

1- İşyerinden kendi isteği ile ayrılan bir kişi işsizlik sigortasından yararlanabilir mi?

2- 15 yıl ve 3600 günü doldurup kıdem tazminatı yazısını SGK'dan alan bir kimse işsizlik sigortasından gene faydalanabilir mi?

3- Sigortalı kendi isteği ile işten çıktığında tazminat yazısı alabilir mi?

Sudi Satılmış

Cevap: Değerli okurum, haklı bir nedene dayanmaksızın kendi isteğiyle işten ayrılan çalışana işsizlik ödeneği verilmez. Yine 15 yıl ve 3600 gün şartını tamamlayıp, SGK'dan aldığı 'kıdem tazminatı alabilir' yazısını işverene vererek işten ayrılan çalışana da işsizlik ödeneği verilmez. Sigortalı, işten ayrılmadan önce 'kıdem tazminatını alabilir' yazısını almalı ve işverene vermelidir. İşten ayrıldıktan sonra bu yazının alınması ve işverene verilmesi kıdem tazminatına hak kazandırmaz.

Sonra bir sakatlık çıkmasın?

Soru: Sadettin Bey, eşim için 2008 yılında doğum borçlanması için müracaat ettik. 300 gün şartından dolayı dileğimiz olmadı. 2010 yılında yeni genelgeye göre tekrar müracaat ettik, bu sefer kabul edildi ve ödeme miktarı tebliğ edildi. Ancak tebliğ edilen yazıda müracaat tarihinde (2008 yılı) geçerli olan asgari ücrete göre borç hesaplanmış. Biz de SGK'ya ödemeyi yaptık. Ancak eşimle içimizde bir kuşku oluştu. İleride emekli olurken bir sorunla karşılaşmamak için SGK'ya tekrar müracaat edelim mi? Yoksa yapılan ödeme doğru mu? Abdullah Bayın

Cevap: Abdullah Bey, SGK müdürlüğünün yaptığı hesaplamada herhangi bir hata yok. Zira SGK'nın geçtiğimiz ay yayınlanan genelgesinde, sizin gibi daha önce müracaat etmiş kişilerin ödeyeceği borçlanma meblağının, ilk müracaat tarihinde geçerli asgari ücrete göre hesaplanması öngörüldü. Böylece sizin lehinize olarak, asgari ücretteki artışlardan etkilenmememiz sağlanmış oldu. Yani hesaplama doğrudur, içiniz rahat olsun.

Sadettin ORHAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2157 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim