• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Yaşlanma karşıtı ve hastalık önleyici yiyecekler- Dr. Mehmet Öz

Yaşlanma karşıtı ve hastalık önleyici yiyecekler- Dr. Mehmet Öz
Yaşlanma sürecini yavaşlatan ve hastalıklarla savaşan en iyi yol tabağınızı vücudunuzun ihtiyacı olan besin değeri yüksek gıdalarla doldurmaktır. Hangi besinlerin ...

 


Tuzu azaltmalı mıyım?


Yağ gibi, tuz da zararlı bileşiklere bir başka örnektir. Kalbimiz onsuz çalışmaz ama fazla sodyum tansiyonu tehlikeli seviyelerde artırabilir. Bunun için tuza karşı duyarlı olmanız gerekir. Tuza karşı duyarlı olup olmadığınızı anlamanın tek yolu tuz tüketiminden sonra tansiyonunuzu ölçerek, tuz kullanmadığınız zamandaki ölçümlerinizle karşılaştırmaktır.

Ölçümleriniz sağlıklı rakamları gösterse de tuz tüketimini abartmamanız gerekir. Sodyum işlenmiş besinlerdeki diğer maddelerle karışarak iştahınızı harekete geçirir ve kilo almanıza neden olabilir. İyi haber şu ki; hipertansiyon hastalarının neredeyse tümü (mesela dinlenme halinde tansiyonu 14/9’dan yüksek olanlar) tuz tüketimini azaltarak büyük fayda sağlayabilir. Bu basit adım, 55 yaşındaki bir kişinin ömrüne fazladan ortalama 5 yıl olarak yansır.

İnek sütü içmek yararlı mıdır?

Tam yağlı süt, bazıları tarafından bir bardak yağdan başka bir şey olmadığı yönünde eleştirilse de aslında konu göründüğünden daha karışık. Tam yağlı süt içen çocukların çok fazla kalori aldıkları doğru ama aynı zamanda yiyeceklerin sindirilmesi sırasında sütteki kalsiyumun yağlara tutunarak daha az yağ emilmesine neden olması kilo kontrolüne de yardımcı olabilir. Yapılan bazı araştırmalar, kilo kontrolünde yağsız, az yağlı ve tam yağlı süt arasında önemli bir farkın olmadığını ileri sürmüştür.

Ayrıca sütten bütün yağı çıkardığınız zaman özellikle insülin olmak üzere, hormonlarınızla şekerleme yemişsiniz gibi etkileşen doğal şeker birikimiyle karşı karşıya kalırsınız. Önemli olan, bütün yiyecekler için geçerli olan ‘kararında tüketmek’. Günde yarım litre kadar tam yağlı süt (veya 2 porsiyon herhangi bir süt ürünü) tüketirseniz kalori depolanması sağlığa faydalarının önüne geçer.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13843 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5 6 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim