• BIST 9079.97
  • Altın 2322.138
  • Dolar 32.3304
  • Euro 34.8834
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Yaşlanma karşıtı yiyecekler - Dr. Mehmet Öz

Yaşlanma karşıtı yiyecekler - Dr. Mehmet Öz
Bu yiyecekleri başlıca yaşlanma karşıtı yiyecekler olarak düşünün. Genellikle meyve ve sebzeler flavonoid ve karotenoidler açısından zengindir.

Bu yiyecekleri başlıca yaşlanma karşıtı yiyecekler olarak düşünün. Genellikle meyve ve sebzeler flavonoid ve karotenoidler açısından zengindir. 2 adet bitkisel içerikli güçlü antioksidan erken yaşlanmanıza neden olan serbest radikalleri cildinizden ve vücudunuzdan atar. Balık DNA’sı içeren kapsüller insanları gençleştirdiği gibi çeşitli ek faydalar sağlayan besin destekleridir. Dengeli beslenmek kilo vermenize, daha uzun ve fit yaşamanıza yardımcı olur. Tüm bunlar aynı zamanda daha genç görünmenize de yardım eder. Gençlik çeşmesini bir kenara bırakın. İyi hissettiren büfeden tabağınızı doldurun ve dolu (ve mutlu) bir mideniz olsun.

-Mango, günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 96’sını karşılar ve dişeti hastalıklarına karşı korur.
-Yağsız lor peyniri, proteinle doludur ve böylece saç sağlığına katkıda bulunur (çünkü saçın çoğu proteindir). Sadece gizli sodyum seviyelerine karşı dikkatli olun.
-Yağsız kırmızı et, tırnakları güçlendirmeye yarayan demir açısından zengindir. Demir eksikliği tırnak yatağının daha ince hale gelip, içe bükülmesine neden olabilir.
-Akdeniz yiyecekleri: Bir antiinflamatuar olan rezene, Omega-3 yağ asitleri zengini ahtapot, B12, demir ve çinko; iri fasulye, lima fasülyesi de potasyum açısından zengindir.
-İstiridye, protein sentezi ve kolajen oluşumuna yardımcı olan çinko açısından zengindir.
- Kırmızı biber ve Brüksel lahanası, kolajen oluşumu ve serbest radikallerle savaşmaya yardımcı C vitamini açısından zengindir.
-Yaban mersini: Bir porsiyonu birçok meyve ve sebzeden daha fazla antioksidan sağlar. Antioksidanlar kırışıklıklara sebep olan serbest radikallerle savaşır.

- Ay çekirdeği, kolajen yıkımını önleyen ve cildin doğal lipid duvarını destekleyen lignin fitoöstrojen içerir.
-Ton balığı, UV ışınlarına bağlı hücre hasarlarına karşı savaşan Omega-3 yağ asitleri içerir ve eksikliğinde cilt kızarıklıklarına yol açan niyasin açısından zengindir. ? Avokado, tekli doymamış yağlar açısından en zengin yiyeceklerden biridir ve sağlıklı bir cilt için gerekli olan biyotin içerir. ? Karpuz, cildi UV ışınlarına karşı koruyan likopen içerir.
- Kelp (bir tür su yosunu), Cildin nem duvarındaki yağlarını serbest radikal zararlarına karşı koruyan C ve E vitami içerir.
-Merrcimek, iyi bir çinko kaynağıdır.
- Kabak çekirdeği, tansiyonu düşürmeye yardımcı, kalp krizi ve felç riskini azaltan antioksidan ve magnezyumla doludur.
-Yumurta, demir ve biyotin yönünden zengindir.
- Nar taneleri, serbest radikallerin verdiği zarara karşı savaşan ve cildinizdeki kolajenin korunmasını sağlayan 2 etken madde içerirler.
- Yulaf ezmesi, kötü kolesterolü azaltan çözülebilir lif açısından zengindir.
- Frenk üzümü, gözlere iyi gelen, antosiyanozit kompleksini içerir. Ayrıca bu yiyecek portakaldaki C vitamininin 5 katını içermesiyle mükemmel bir bağışıklık kuvvetlendiricidir.
- Kızılcık suyu, plak oluşumunu engelleyerek, dişlerin sararmasını önler. Kızılcık suyundaki flavonoidler aynı zamanda diş çürüklerine yol açan bakterinin zarar verici etkilerini yok eder. Tabii içtiğiniz, şekerle dolu bir kızılcık suyu kokteyli olmamalı!
- Bitter çikolata, tatlıya düşkünlüğünüzü kesmeye yardımcı olacaktır ve flavonoidler açısından zengindir.
- Kırmızı şarap, resveratrol içeren bir tür antioksidan olan polifenol açısından zengin üzümlerin siyah kabuğu ve çekirdeklerinden yapılır. Eğer alkol almıyorsanız, üzüm suyu veya eczanelerde yaklaşık 25 dolara satılan resveratrol besin takviyesini tercih edin.

Doktor Öz’ün güzellik reçetesi

Güzellik için güvenliğinizi bırakmak zorunda değilsiniz. En zararlı makyaj malzemesi alışverişlerinden kaçınmak için neler bilmeniz gerektiğini sizler için araştırdım.

Mineral pudra

-Su bazlı: Mineral pudrayla benzer etkiler için su bazlı, parlak fondötenleri tercih edin. 
- Krem allık veya krem bronzlaştırıcı: Uçuşan mineral pudra yerine krem allık kullanın. 
- Sıkılaştırılmış pudra: Eğer illa pudra istiyorsanız, sıkılaştırılmış olanları, toz pudraları tercih edin ve uygularken cildinizde pencere vazifesi görecek bir bölümü açık bırakın!

Kırışıklık kremi

- Parfümsüz 
- Renksiz 
- A vitamini retinol: Mucizevi şekilde cilde iyi gelir, kırışıklıkları azaltır. 
- C vitamini: Kolajen üretimini çok iyi bir biçimde destekler. 
- Alfa Hidroksi Asit: Kolajen üretimini destekler ve ciltte pullanmayı önler.

Dudak parlatıcısı 

- Çinko oksit: Parlatıcınızın UVA ve UVB koruması olduğunu gösterir.
- Doğal dudak parlatıcıları: Parafin yağı yerine balmumundan üretilen ürünleri tercih edin. 
- Güneş koruyucu: Parlatıcınızla birlikte güneş kremi de sürmelisiniz.

Susuzluğu neden açlıkla karıştırırız?

Bazı insanların yemesinin nedeni doyma merkezlerinin ilgiye muhtaç oluşudur. Ancak bazen bu iştah merkezleri, mideyi doldurmak için değil de, susuzluğu bastırmak için bir şeyler ister. Susuzluk, midedeki hormonlardan kaynaklanıyor olabilir veya yemek yemeye karşı bir kimyasal tepkime olabilir. Yediklerimiz, kanın yoğunluğunu artırır ve vücudunuz da onu sulandırma ihtiyacı duyar. Yiyeceklere karşı olan bu kimyasal tepkimeyi durdurmanın en iyi yollarından biri de, susuzluğa olan yanıtınızın meşrubat ve alkolde olduğu gibi gereksiz kalorili içecekler içermediğinden emin olmaktır. Susama merkeziniz bunun kalorisiz bir bardak su veya kalori deposu frappe olmasını pek umursamaz. Açlık hissettiğinizde vücudunuzun gerçekten bunu isteyip istemediğini anlamak için önce 1-2 bardak su için.

Sağlıklı ve mutlu bir mide için 3 yiyecek

Sindirim sistemimizi kontrol altında tutabilmemiz için gerekli olan 3 temel yiyeceği açıklıyorum. Bunların hangi yiyecekler olduğunu ve bizi nasıl tok ve ağrısız tutup, düzene soktuklarını keşfedin. Yediğimiz yiyeceklerin midemiz ve diğer sindirim organları üzerinde doğrudan etkiye sahip olduğunu biliyoruz. Çok fazla ya da bize dokunan bir şeyler yediğimizde veya uzun süre aç kaldığımızda bunu tanımlamak kolaydır. Ancak bize hafif hissettiren ve sindirim sistemimizin rahat işlemesini sağlayan yiyecekleri fark etmek daha zordur ve gözden kaçmaları doğaldır. Midenizi sağlıklı, iştahınızı hoşnut tutması garanti olan 3 yiyeceği sizlere açıklıyorum.
1. Armut, dışkıyı yumuşatıp sindirim yolundan dışarı çıkması için ağırlık yapan muhteşem bir lif kaynağıdır. Armut aynı zamanda, bağırsaklarda su kaybını azaltıp dışkınızı yumuşatan şeker yani sorbitol içerir.
2. Yoğurt, sindirime yardımcı olur, bağışıklık sistemini destekler ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşır. Midemizin iç yüzeyinde probiyotik denilen yararlı bakteriler vardır. Yoğurt da sindirimi destekleyen ve bağırsak düzenini sağlayan mükemmel ve lezzetli bir probiyotik kaynağıdır.
3. Zencefil, sindirim sistemini rahatlatan bitki grubu olan karminatiflerin bir parçasıdır. Mide bozulması, bulantı ve kusmayı rahatlatmanın yanı sıra sindirimi de destekler. Karminatif ailesindeki diğer bitkiler arasında tarçın, adaçayı ve kekik vardır.

LİF NASIL TOKLUK HİSSİ VERİR?

Lif denince çoğumuzun aklına daha sağlıklı olmak ve tuvalette daha çok vakit geçirmek gelir ancak lif, mide ve bağırsak arasındaki yollardaki tümsektir. O yoldaki her şeyi yavaşlatır. Teknik olarak mideden bağırsağa geçiş yapan yiyecekleri yavaşlatarak çalışır (ince bağırsaklardan kalın bağırsaklara sinyaller yollar) böylece daha uzun süre tok hissetmiş olursunuz. Sonuç: Harika bir tokluk hissi, iştahta artış ve CCK benzeri sinyalleri bastırması (CCK, yani kolesistokinin, mide-bağırsak yolunda tokluk sinyalleri veren bir peptittir). Kan şekeri seviyesini kontrol etmesi ve insülin seviyesini düşürmesinin yanı sıra lif aynı zamanda günde 18 saate kadar kalori alımını azaltır. Bu yüzden de günlük yeterli miktarda lif takviyesi almak ve kahvaltıda yeteri kadar yemek, kilo vermenize yardımcı olabilir.

1 dakikada sağlık! YAĞ YAKMAK

Karnınızı veya belinizdeki yağları eritmeye başlamadan önce, egzersizle bölgesel yağ eritme veya elektrikli titreşim aletlerinin işe yaramadığını bilmeniz gerekiyor. Yağ yakmak, kas yapmak gibi hedefe yönelik bir işlem değildir. İki önemli unsuru içeren genel bir programa ihtiyacınız vardır. İlk kural: Güç egzersizleri. Kürek, bisiklet veya eliptik makinesi gibi kemikleriniz ve eklemlerinize iyi gelecek programlar seçin. İkinci kural: Diz çökme, ağırlık kaldırma gibi direnç egzersizleri gerekir. Tatmin edici miktarda kas kütlesine sahip olmak için de bu egzersizleri haftada üç gün, günde yalnızca 10 dakika yapmanız yeterlidir. Ve son olarak, daha az kalori almak için porsiyonlarınızı küçültün. Kilo verip, daha genç görünecek ve genç hissedeceksiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6321 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim