• BIST 9524.59
  • Altın 2490.695
  • Dolar 32.5745
  • Euro 34.6794
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Yaşlılara evlerinde robotla egzersiz imkanı

Yaşlılara evlerinde robotla egzersiz imkanı
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Görer, 2 yıl süren çalışmaları sonucu yaşlıların hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan "egzersiz eğitmeni robot" geliştirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Binnur Görer, 2 yıl süren çalışmaları sonucu yaşlıların hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan "egzersiz eğitmeni robotu" projesini hayata geçirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Görer, danışmanı Prof. Dr. Levent Akın ile insansı robot NAO'yu kullanarak egzersiz eğitmeni robotunu geliştirdi.

Yaşlıların sürekli bir sağlık personeli gözetimi altında olmaksızın, akıllı teknolojiler yardımıyla yaşam kalitelerini artırmak amacıyla geliştirilen sistem için "sağlıklı yaşlanma" kavramından yola çıkıldı.

Yaşlıların fiziksel ve zihinsel sağlığını devam ettirebilmelerini sağlamanın hedeflendiği proje kapsamında geliştirilen robotun yaptığı egzersiz hareketleri, bir huzurevinde gerçekleştirilen toplu egzersiz seansları sırasında sergilenen hareketlerden seçildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Görer, projesinin bu alanda ilk defa bir insansı robot kullanılarak geliştirilen bir otonom egzersiz sistemi olma özelliği taşıdığı bilgisini verdi.

Projeyi geliştirirken, doğrudan insanın yerini alabilecek bir robot olmasına özen gösterdiğini ifade eden Görer, şöyle devam etti:

"NAO isimli bu robotun fiziksel yapısı, insana oldukça benzer. Kişilerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik bir robot. Robot, daha çok kendi başına evde kalan yaşlılar için tasarlandı. Sosyal bir robot olan NAO, yaşlılarla konuşarak onlarla iletişime geçebiliyor. Robotun işlevlerini yerine getirebilmesi için öncelikle egzersiz hareketlerinin nasıl yapıldığını bilen bir kişiden bunları öğrenmesi gerekiyor."

"Fizyoterapistlerin yerini alabilir"

Görer, robotlar için 5 hareketlik egzersiz programı belirlediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"10 dakika süren egzersizler, 1 saate kadar uzatılabilir. Egzersiz seansındaki hareketler, yaşlıların ihtiyaçlarına göre değişebilir. Egzersiz eğitmeni robotu, istenilen hareketlerden bir seans oluşturma ve kişiye özel programlar oluşturabilme yeteneğine sahip. Egzersiz seansı sırasında robot, hareketleri yaşlı kişiye gösterirken aynı zamanda derinlik algılayıcı kamera yardımıyla kişinin hareketlerini de izliyor. Hareketin orijinal hali ile yaşlı kişinin iskelet verisini üst üste oturtarak aradaki farkı hesaplıyor ve yaşlı kişinin egzersizi ne kadar başarılı yaptığını yorumlayarak kişiye geri bildirimlerde bulunuyor."

Robotunun bir huzurevinde test edildiğini ifade eden Görer, yaşlıların robotu çok beğendiklerini, robotun bazı eksiklerinin tamamlanmasıyla fizyoterapistlerin yerini almasının ihtimal dahilinde olduğunu öne sürdü.

Bu haber toplam 2082 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim