• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Yatak kapasitesine değil tıbbi donanıma bakın!

Yatak kapasitesine değil tıbbi donanıma bakın!
Şehir Hastanesi’nin temel atma ve Yalvaç Devlet Hastanesi’nin açılışın gerçekleştirmek üzere Isparta’ya gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geç saatlerde Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

3 YIL SONRA HİZMETE GİRECEK

Türkiye’de sağlık alanında yakalanan ivme ile milletine sağlık hizmetini dünya standartlarında yakalamış hale geldiklerini belirten Bakan Müezzinoğlu, “ Önümüzde ilk ve ikinci 5 yıllık hedeflerimiz var. Bu hedeflerle Isparta kendi üzerine düşen dinamikleri yakalamalı. Bu dönemde sağlığın fiziki mekanlarını hastane ve tıbbi donanım vizyonunu ikinci boyuta taşıyoruz. Bir taraftan insana hizmet ederken diğer yandan bölgeye hitap edecek sınır ötesi yakın coğrafyaya hitap edecek sağlık turizmine hizmet edecek alanlar oluşturmayı düşünüyoruz. Şehir hastaneleri bunun stratejik alt yapıları olacak. 2-3 yıl içinde hastanelerimizin periyodunu tamamlayacağız. 24 bin yatak kapasiteli imzasını attığımız hastaneler en geç üç yıl sonra hizmete girecek. Bu anlamda şehir hastanemizin 755 yatak kapasitesi Isparta için çok önemli. Yatak kapasitesi vatandaşın algısında çok yer ediniyor ama o kadar anlamlı değil. Esas anlamlı olan hastanenin yoğun bakımları, tıbbi donamı ileriye teknolojiye sahip olup olmaması, kalp ameliyatı, organ nakli yapılıp yapılmaması, onkolojik alanda laboratuar imkanlarının olup olmamasıdır. Hastanelerimizin hastanede yatış süreleri yoğun bakım dışında 3.5 güne indi. 10 yıl önce 10 günün üzerindeydi. Şimdi artık çok yatak sayısı değil ileri teknoloji ve uzman hekim önemli. 10 yıl önce safra kesesi ameliyatıyla hasta, hastanede 12 gün kalıyordu. Hasta 12 gün dolmadan taburcu edilemiyordu. Şimdi kalp krizini ikinci gün evine gönderiyoruz. Safra kesesini iki günde evine gönderiyoruz. O nedenle hastaneleri yatak kapasitesiyle ölçmüyoruz, ama kamuoyundaki algıya hitap etmek için bin yatak diyoruz” açıklamasında bulundu.

SAĞLIK 50 YILIN EN STRATEJİK HİZMET ALANI

Isparta’da da şehir hastanesinin altyapısı, teknik donanımı, ameliyathaneleri, yeni doğan yoğun bakımlarıyla kadın ve çocuk ağırlıklı merkeziyle farklı vizyon kazandıracağını kaydeden Bakan Müezzinoğlu, “Sağlık 50 yılın en stratejik hizmet alanıdır. Herkes sağlıklı yaşamın peşinde koşuyor. Ben 20 yıl önce hastamı muayene ederken kendine arabana baktığın gibi bak diyordum. Şimdi artık bu cümleyi söylemiyoruz. Şimdi dahiliye, kalp, nefrolog var. 10 yıl önce bunlar konuşulmuyordu” dedi.

BENDEN DOKTOR İSTEMEYİN NE İSTİYORSANIZ VEREYİM 

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Bakan Müezzinoğlu’na özle sağlık kuruluşlarının taleplerini içirene dosya sundu. Bakan Müezzinoğlu, “Özel sektör benden doktor istemesin ne istiyorsa vereyim’ diyerek salondakileri güldürdü.

Önümüzdeki 5 yıl da en önemli sorunlardan birinin uzman sorunu olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, “ Bunu verimli şekilde dağıtmamız lazım. Bu yıl uzman gelmeye başladı Her yıl 4-5 bin civarında normalin fazlası olarak uzman geliyor. 20 bin açığımızı kapatmış olacağız. Biz özel sektörün önün kesen noktada olmak istemiyoruz. Biz, bu ülkede sayılı sınırlı olan hekim sayısını vatandaşımıza hakkaniyetle dağıtmak zorundayız. Ne yapalım doktorumuz yok. MR’mız yok dönemi10 yıl önceydi. Şimdi özelden önce biz getiriyoruz. Özel bizimle yarışmak durumunda. Özel sektörümüzü üniversite hastanelerini, Bakanlıktan ayrı düşünmüyorum. Ama bakanlığın bütün olarak sorumluğu 76 milyonun sağlıktan hakkaniyetle istifade etmesidir. Bundan vazgeçemeyiz. Biz 76 milyona kolay ulaşabilir bir noktada olacağız” dedi.

Bakan Müezzinoğlu’na ITSO Başkanı Şükür Başdeğirmen tarafından plaket takdim edildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2840 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim