• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Yaz aylarında çocukların sağlığını tehdit eden hastalıklar

Yaz aylarında çocukların sağlığını tehdit eden hastalıklar
Hava sıcaklıkları günden güne artıyor. Yaz mevsimi çocuklar için tatil ve eğlence anlamı taşısa da yaz hastalıkları bu dönemi sıkıntılı hale getirebiliyor.

Yaz aylarında en fazla ishal, güneş çarpması, deri hastalıkları ve sıvı kayıplarına bağlı hastalıklar çocukların sağlığını tehdit ediyor.

Bütün kış eve kapanan çocuklar için yazın gelmesi oyun, eğlence ve yüzme demek. Çocukların park ve bahçe gibi açık alanlarda daha çok zaman geçirmesi; böcek sokmalarını, oynarken düşme, çarpma gibi kazaları ve burun kanamalarını da beraberinde getiriyor. Havuz ve deniz mevsiminin açılması ile göz ve kulak enfeksiyonlarında da artış yaşanıyor.

Güneşi özledik ama dikkat!

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Deniz Tamtekin, güneş çarpması ve yanıklarının, güneşten kaynaklanan başlıca hastalık olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Tamtekin, “Aşırı sıcaklar vücutta sıvı ve elektrolitlerin kaybına yol açar. Güneş çarpması ise bunun sonucunda bayılma ile ortaya çıkar.

Güneş çarpmasından çocukları korumak için birkaç basit önlem alınmalıdır. Bunların başında; bütün çocukların özellikle 6 aydan küçük bebeklerin saat 10.00-16.00 arasında güneşe çıkartılmamaları, güneşte kalma süresinin 10 dakika ile başlayıp yavaş yavaş artırılması ve mutlaka yüksek koruyuculuğu olan güneş kremlerinin kullanılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

İlk müdahale ılık suyla olmalı

Ateş yükselmesi, halsizlik, baygınlık ve kusmanın güneş çarpmasının en önemli belirtileri olduğunu belirten Uzm. Dr. Tamtekin, güneş çarpmasında öncelikle, çocuğun ateşinin düşürülmesi ve kaybedilen sıvı ve elektrotların yerine konulmasının gerektiğini söyledi.

Uzm. Dr. Tamtekin, “Çocuğun ateşini düşürmek için ilk müdahale ılık suyla yapılmalı. Ilık suya sokulan çocuk ateşi düşürüldükten sonra mutlaka bir sağlık kurumuna götürülmelidir. Birinci derece güneş yanıklarında ise kızarıklık ve deride gerginlik hissi oluşur. Çocuklarda görülen bu tür yanmalarda ilk yapılması gereken çocuğu yine ılık suya sokmak ve nemlendirici kremlerle derideki gerginlik hissini azaltmak. Hastanın ağrısı varsa doktoruna sormadan ağrı kesici kullanılmamalı. Çocuklar yaz aylarında bol sıvı gıdalar özellikle su tüketmeli” uyarısı yaptı.

30’dan yükseği tercih edin

“Güneşin zararlı etkilerini azaltmanın en etkili yollarında biri de güneş koruyucu kremi kullanmak” diyen Uzm. Dr. Deniz Tamtekin, çocuklarda kullanılan kremlerin faktörünün 30’dan yüksek olması gerektiğini, kimyasal koruma içeren güneş kremleri yerine mekanik koruyucu içerenlerin seçilmesini önerdi. Tamtekin, ayrıca geniş kenarlıklı şapkalar ve ince kumaştan (penye veya tülbent) hazırlanmış bol giysilerin çocukları güneşten koruyacağını belirtti.

4 yaşın altında havuza girmemeli

Yazın çocuklar için havuzdan çok denizin tercih edilmesini söyleyen Dr. Deniz Tamtekin, sağlık ve hijyen kurallarına uyulmayan havuzların enfeksiyon hastalıkları oluşturduğunun altın çizdi. Uzm. Dr. Tamtekin şöyle devam etti: “Ayrıca fazla klorlanmış havuzlar çocuklarda deri, kulak ve göz gibi organların alerjik hastalıklara neden olabilir.

Bu nedenlerle özellikle 4 yaşın altındaki çocukların havuza sokulmaması önerilmektedir. Temizliği iyi yapılmamış havuzda bulunan mikroplar ciltteki küçük bir çizikten girerek iltihaplı yaraların oluşmasına neden olur. İdrar yolları ve mantar enfeksiyonlarının yazın daha çok görülmesinin nedeni yine yeteri kadar temizlenmeyen havuzlardır. Havlu ve terlik gibi eşyaların ortak kullanımı da mantar enfeksiyonlarının hızla yayılmasına neden olmaktadır.”

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5179 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim