• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 28 °C

Yaz aylarında ishal korkutuyor

Yaz aylarında ishal korkutuyor
Yaz mevsiminde çocuklarda en sık görülen hastalık gastroenterittir. Gastroenterit, viral ve bakteriyel kaynaklı olabilir. Her iki durumda da çocukta sıvı kaybına neden olur.
Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Korkmaz, gastroenteritin belirtileri ve tedavi yöntemi ile ilgili bilgileri verdi.
Gastroenterit nedir? Belirtileri nelerdir?
Mide-barsak sisteminin mikroorganizmanın kendisi veya toksinlerine maruz kalması sonucu ortaya çıkan duruma gastroenterit denir. Bazen ishal, bazen de kusma daha belirgindir. Genellikle kusma şeklinde başlar, ardından ishal- karın ağrısı, karında şişlik, ateş, huzursuzlukla devam eder.
İshalli çocuğa ne yapılmalıdır?
Öncelikle beslenmenin devam ettirilmesi gereklidir. Anne sütü alan bebeklerde emzirmeye devam etmek önemlidir. Daha büyük çocuklarda ise, yağlı, şekerli ve sütlü yiyeceklerden kaçınmak, bol sıvı gıda tükettirmek, muz, haşlanmış patates, kraker, yağsız makarna ve pirinç gibi gıdalarla hem kalori alımının hem de hidrasyonun sağlanması gereklidir.
Çocuklarda kusma ve ishal kesici ilaçların kullanımı önerilmez. Antibiyotikler ise sadece çok özel durumlarda kullanılır.
Doktora ne zaman başvurulmalı?
- Kusmanın yoğun olduğu, ağızdan beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda,
- Kanlı gaitanın görülmesi durumunda,
- 6 aydan küçük çocuklarda
- İshalin 4-5 günden fazla sürmesi durumunda,
- Sıvı kaybının gelişmesi durumlarında doktora başvurulmalıdır.
İshalli hastalıklardan nasıl korunmak gerekir?

Öncelikle el temizliğine dikkat etmek gerekir. Eller sabunla düzenli olarak yıkanmalıdır. Yiyeceklerin hazırlanması ve saklanması sırasında hijyen kurallarına uyulmalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2609 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim