• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Yaz aylarında omurilik yaralanmaları artıyor

Yaz aylarında omurilik yaralanmaları artıyor
Prof. Dr. Cengiz Kuday: "Yaralanmanın derecesine göre hasta hayatını kaybedebiliyor ya da felç geçirebiliyor."

 

Hastaneleri Nöroşirürji Bölümü Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, yaz aylarında trafik kazalarına da bağlı olarak omurilik yaralanmalarının arttığını belirterek, "Omurilik yaralanmalarında yaralanmanın derecesine göre hasta hayatını kaybedebiliyor ya da felç geçirebiliyor" dedi.

Kuday, yaptığı yazılı açıklamada, en sağlıklı verilerin olduğu ABD’de her yıl 12 ile 14 bin kişide omurilik yaralanmalarının meydana geldiğini ve bunların kalıcı hasar bıraktığını kaydetti.

Daha çok trafik, motosiklet, deniz ve spor kazalarında omurilik yaralanmaları meydana geldiğini belirten Kuday, "Maalesef  bu tip kazalarda sakatlık oranı çok yüksek. Çünkü tıptaki tüm gelişmelere rağmen halen omurilik yaralanmalarında omuriliğin sinir dokusunu iyileştirecek bir metot yok" dedi.

Kaza sonrası, kazazedelerin tedavisinin olay yerinde başladığına dikkati çeken Kuday, bu tedavinin de ilk yardımı bilen kişiler tarafından yapılması gerektiğini, kazazedelerin taşınmasının da çok önemli olduğunu vurguladı.

Kuday, bu tip  kazaya uğrayan kişilerde anında tedavinin önemine değinerek, şunları kaydetti: "Omurilik yaralanmalarında yaralanmanın derecesine göre hasta hayatını kaybedebiliyor ya da felç geçirebiliyor. Hipotansiyon oluyor, şuur kaybı oluyor, solunum bozukluğu oluyor. Bunların anında tedavi edilmesi gerekiyor. Böyle bir durumda sağlık personelinin olay yerine ulaşmasını beklemek en doğrusudur. Hastayı hiç kımıldatmamak gerekiyor. Sadece nefes almakta güçlük çekiyorsa baş hafif yana çevrilerek, kazazedenin rahat nefes alması sağlanabilir."

Omurilik yaralanmalarında, kök hücrenin insanlar üzerinde başarılı uygulamalarının olmadığını vurgulayan Cengiz Kuday, vatandaşların bu konuda yanlış bilgilendirildiğini de belirtti.


Florence Nightingale

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3926 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim