• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Yaz aylarında yılan sokmalarına karşı dikkat

Yaz aylarında yılan sokmalarına karşı dikkat
Yılan sokmalarının tedavi edilmediği taktirde ciddi yaralanmalara ve organ kayıplarına neden olabileceği bildirildi.

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şenlen Gökgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte turizm ve piknik sezonunun açıldığını, bu nedenle piknikçilerin yılan sokmalarına karşı dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de 40 tür yılan cinsi bulunduğunu bunun 10'unun zehirli, 2'sinin yarı zehirli, 28'in ise zehirsiz olduğunu vurgulayan Gökgöz, ''ülkemizde engerek, çıngıraklı yılan, mercan ve kobra yılanları zehirli ve sokmaları halinde ciddi zehirlenmeler görülmektedir'' dedi.

Yılan sokmalarında kişide kalp ve damar hastalıkları, şeker, tansiyon ve böbrek yetmezliği durumu varsa, aşırı alkol almışsa, ölümle de sonuçlanabileceğini ifade eden Gökgöz şöyle devam etti,

''Yılan sokmalarına tedavi uygulanmazsa ciddi yaralanmalara ve bazen de organ kayıplarına neden olabilir. Her yılan sokması, zehirli yılan sokması değildir. Zehirli yılan sokmalarında da her zaman yılan zehrini boşaltmayabilir. Bununla birlikte ilk yardım kurallarını bilmek hayat kurtarıcı, sakatlıkları önleyici olabilir. Yılan sokmalarında eğer zamanında önlem alınırsa ölüm çok enderdir'' diye konuştu.

-YILAN SOKMASININ ETKİLERİ-

Yılan zehirlenmesinin etkisinin üç şekilde gösterdiğini ifade eden Gökgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yılan sokmalarında, sinir dokusu, kan pıhtılaşma sistemi ile kalp-dolaşım sisteminde olumsuz etkiler meydana gelir. Engerek ya da çıngıraklı yılan zehirlenmelerinde Hematoksik dediğimiz kırmızı kan hücrelerinde parçalanma, trombosit sayısında düşme, damar içi pıhtılaşma ön planda olur.

Sokulan yerde 10 dakika içinde ağrı, şişime, ödem meydana gelir. Tedavi edilmediği takdirde ödem hızla ilerleyerek birkaç saat içinde tüm ekstremiteye yayılır. Hasta titremeden şikayetçi olduğu halde deri ısısı ve genel vücut ısısı yükselmiştir, halsizlik, bulantı, kusma, susuzluk hissi mevcuttur. Ağızda ve dudaklarda metalik tat yada lastik tadı oluşur. Baş ağrısı, bulanık görme ortaya çıkar. Orta ve ağır zehirlenmelerde, sokulan yerde 3-6 saat içinde ekimoz(morarma) oluşur. Tedavi görmeyen vakalarda kan damarlarında pıhtı oluşur ve sokma yerinin etrafında doku ölümü oluşur''

-''AĞIZLA ZEHİRİ BOŞALTMAYA ÇALIŞMAYIN''-

Yılan sokmalarında, ilk yardımın önemli olduğunu ifade eden Gökgöz, sokulan yerin, ovuşturulmadan bol su ile yıkanması gerektiğini söyledi.

Yılanın soktuğu yerin üst kısmının çok sıkı olmamak kaydıyla bağlandıktan sonra, ön kısmı kesilen temiz bir enjektörle, bir çeşit emme pompası oluşturularak zehirin boşaltılabileceğini anlatan Gökgöz, ''Bunun ısırılmadan sonraki 15 dakika içinde yapılması çok faydalıdır. Ağızla emme yapılmamalıdır. Bu ağız yoluyla zehirlenmelere neden olabilir'' dedi.

Gökgöz, ısırılan kişinen alkollü içki içmesine izin verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, en kısa zamanda hastaneye kaldırılmasının önemine dikkat çekti.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3276 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim