• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Yaz ishalinden korunun!

Yaz ishalinden korunun!
Yaz aylarının gelişiyle ishal vakaları artış gösteriyor, çocuklar kadar yetişkinler de bu durumdan etkileniyor.
Yaz aylarında görünen ishal vakalarındaki artışın sebeplerini, ishal vakalarından korunma yöntemlerini, ishal döneminde tercih edilmesi gereken gıdaları ve uzak durulması gerekenleri Dr. Back-Up doktoru Ali Esat Keskin anlatıyor.

Yaz aylarında, sıcakta mikropların daha kolay çoğalmaları, havuz ve denizlerden mikrop bulaşma riskinin artması, uygun ortamlarda saklanamayan gıdalarda bakterilerin artması gibi sebepler ishal vakalarının artmasına sebep oluyor.

İshallerde en çok sıkıntı yaratan durum aşırı sıvı ve elektrolit (sodyum,potasyum) kaybı oluyor. Bu nedenle ishal tedavisinde sıvı tüketimi ve beslenme büyük önem taşıyor. Kullanıcılarına özel evde bakım hizmetleri veren Dr. Back-Up'ın doktoru Ali Esat Keskin, ishalden korunma yöntemlerini aktarıyor:

· Musluk suları ve kaynağı bilinmeyen suları tüketmeyin.

· İçine buz konulmuş suların ishal kaynağı olabileceğini unutmayın.

· Çiğ meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan tüketmeyin.

· Gıdaları buzdolabı dışında uzun süre bekletmeyin.

· Kişisel hijyene önem verin ve sık sık ellerinizi yıkayın.

· İshalli kişilerle aynı tuvaletleri kullanmamaya dikkat edin.

Dr. Keskin, ishal vakalarının tedavisi için de önerilerini paylaştı: "İshali olan kişiler düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalar almalı. Çünkü yağlı ve liften zengin gıdalar bağırsakları daha fazla çalıştırır. Bu nedenle salata, sebze, meyve, kuru yemiş, çikolata ve kızartmalar ishal düzelinceye kadar tüketilmemeli; bağırsak hareketlerini hızlandıran kepek ekmeği yerine beyaz ekmek tüketimi tercih edilmelidir. İshalli kişiler yağsız makarna, haşlanmış patates, yağsız patates püresi, pirinç pilavı, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte gibi ürünleri tüketebilir. İshal ve kusma ile kaybedilen sıvıyı yerine koymak, son derece önemlidir. Tüketilen su birden ve hızlıca değil az az ve sık sık olacak şekilde tüketilmeli."

Dr. Keskin, kişilerin doktorlarına danışmadan ishal kesici ilaçlar kullanmamaları konusunda da uyardı: "İshal gelişigüzel kesilirse, sindirim sistemindeki zararlı bakteri ve toksinlerin atılımı durabilir ve tablo daha da ağırlaşabilir."

 
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4762 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim