• BIST 9696.99
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

Yaz tatilinde kabusunuz olmasın!

Yaz tatilinde kabusunuz olmasın!
Yaz tatilinde yaptırılan geçici dövmelerin cilt ve iç organlara büyük hasar verdiği belirtildi. Uzmanlar, kimyasal madde içeren dövmelerin cildi tahrip ettiği, ayrıca çocukların iç organlarına hasar verdiği konusunda uyarıyor.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Behçet Özsayın, dövmelerin çağın modası haline geldiğini, özellikle gençler ve çocuklar arasında yaz dövmelerinin hayli popüler olduğunu söyledi.

Son yıllarda yetişkin ve gençlerin genelde kalıcı dövme yerine geçici dövmeleri tercih ettiklerini, çocukların ise çerez gibi gıdalardan çıkan ve cilde yapıştırılarak uygulanan dövmelere kolayca ulaşabildiğini ifade eden Özsayın, bütün dövmelerin hammaddesinde kimyasal karışımlar mevcut olduğunu kaydetti. Bu kimyasalların cilde büyük zarar verdiğini ifade eden Özsayın şu uyarılarda bulundu:

"Dövmeler uygulandıkları bölgedeki derinin yüzeyini tamamen kaplarlar. Deri hava alamaz duruma gelir, gözenekler tıkanır. Bu da deride alerjik reaksiyonlar ve tahrişe sebep olur. Bazen tedavisi çok zor deri zedelenmeleri meydana gelebilir. Alerjik bünyeye sahip olan insanlarda ise dövme sadece uygulanan bölgede tüm vücutta alerjiye sebep olabilir. Dövme ciddi kötü sonuçları olan büyük bir sorun haline gelebilir."

Dövmelerin içinde bulunan kimyasalların çocukların sadece derisine değil iç organlarına da nüfuz ederek karaciğer, böbrek gibi organlara zarar verebileceği gibi zehirlenmelere de maruz bırakabileceğini vurgulayan Özsayın, bu sebeple dövmelerin çocuklar için daha büyük risk taşıdığının altını çizdi. Mümkün olduğunca çocukların dövmeden uzak tutulmasını tavsiye eden Özsayın, satışlarını artırmak için dövme veren gıda firmalarının da denetlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Yapışkanlı dövmelerin hariç kalıcı ve geçici dövmelerin iğne yardımıyla yapıldığını hatırlatan Özsayın, dövmelerin sadece cilde zarar vermekle kalmayıp hijyenik kurallara uyulmadığı taktirde hepatit, HIV, verem gibi ciddi bulaşıcı hastalık kapma riskini de artırabileceğini sözlerine ekledi.



CİHAN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2399 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim