• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Yaza özel beslenme tüyoları

Yaza özel beslenme tüyoları
Tatilde beslenmeye dikkat! Özellikle keyifli bir gecenin ardından içkiyi fazla kaçıranlara duyurulur. Alkolün yağa dönmemesi için protein ağırlıklı yemekte fayda var.

Davetler, düğünler, tatil programı derken yaz aylarında kilomuzu korumak oldukça zorlaşır. Eğer diyet yapıyor ya da yediklerinize dikkat ediyorsanız kilonuzu korumak daha da önem kazanır. İpin ucunu kaçırdığınız durumlarda ise ertesi gün uygulanan ve yediklerinizin yağa dönüşmesini önleyecek bir formül var.

Yaza özel beslenme tüyolarını Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç anlattı.
Kazanç, kilo korumanın sırrının protein ve karbonhidrat dengesinde yattığını belirterek, “Vücutta alınan enerjinin yağa dönüşmesi, 24 saat alır. Eğer aldığınız fazla enerjiyi vücuttan atabilmek için ertesi gün su ve proteini artırıp karbonhidratı yarıya indirirseniz, yediklerinizin yağa dönüşmesini önlersiniz ” diyor. Bu formüle göre alınan su ve protein miktarını 1.5 katına çıkarmak gerekiyor. Artan protein, suyla birlikte metabolizmayı hızlandırıyor. Böylelikle yediklerimizin yağa dönüşmeden vücuttan atılır.

PROTEiNLE YAĞLARI YAKIN!
Özel günlerde porsiyon ölçünüzü çok kaçırdıysanız ertesi günü biraz hafif geçirmeniz gerekir. Aşırı yemek yediğiniz günün sonrasında 2.5 - 3 litre su içip protein alırsanız, metabolizma hızlanır ve alınan fazla kalori yağa dönüşmeden vücuttan atılır.

ALKOLÜN YAĞA DÖNÜŞMEMESi iÇiN...Fazla alınan alkol, karaciğerin faaliyetini zayıflatır, metabolizmayı yavaşlatır ve yağa dönüşümü hızlandırır. Alkolün vücuttan atılmasını en kolaylaştırıcı şey su olduğu için çok su içmek gerekir. Lenf dolaşımını düzene sokan, potasyum açısından zengin sebze ve balık ağırlıklı beslenilirse aşırı tüketimden sonra alkol kısa zamanda vücuttan atılır.

İÇKiNiN YANINDA NELER TÜKETMELi?Alkol, yüksek kalori içeriği ve beraberinde meze, çerez gibi ekstra yiyecekler tüketildiği için diyet yaparken sınırlamalıdır.
Diyetteyseniz şarap veya light birayı tercih edebilirsiniz. Rakı ve viskinin alkol seviyesi yüksek olduğu için kalorisi daha fazladır. Tercihiniz bu içkilerse haftanın iki günü iki kadehten fazla içmemelisiniz.
Karaciğeri yormamak için yağlı ya da şekerli yiyecekler yememelisiniz. Alkolü vücuttan atmak için bol bol su için. Alkolle birlikte yarım yağlı ve az tuzlu peynirle yapılmış kanepeler, salatalık ve havuç dilimleri, az tuzlu bisküviler idealdir. En zararsız çerez sarı leblebidir. Toplam bir avucu geçmemesi şartıyla badem, ceviz veya fındık tüketilebilir.

‘ERTESi GÜN’ DETOKSU
Sabah sıcak bir bardak su içine ilave edilen limon suyu, vücuda detoks için yarar sağlar. Gün içinde bol bol, 2 - 2.5 litre kadar su tüketilmesi gerekir.

İdeal seçimler!* Yaz aylarında su içeriği yüksek sebze ve meyve gibi hafif besinlere ağırlık vermeli ve sindirimi zor olan, kızartılmış, kalorisi yüksek, ağır besinlerden kaçınmalısınız. Izgara veya haşlanmış, balık - tavuk gibi proteinler alınmalıdır. Yanında makarna, pilav yerine buharda, fırında, haşlanmış, çiğ, çeşitli sebzeler, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlı yemekleri seçmelisiniz.
* Salatanıza hindi eti, ton balığı veya haşlanmış fasulye gibi baklagil-leri ekleyebilirsiniz. Ama ağır soslar yerine limon ve baharatla tatlandırın.
* Ketçap ve hardalı, yemeklerin yanında sos olarak kullanabilirsiniz. Ama tuz ilave etmeyin, üstüne meyve veya sütlü tatlıları yiyebilirsiniz.
* Ayran terle kaybettiğimiz mineralleri yerine koymamızı sağlar.
* Yaz meyveleri C vitamini yüklüdür ve antioksidan deposudur. İçerdikleri likopen ve beta karotenle güneş ışığının zararlı etkisinden korur.
* Kepekli ekmek yağsız beyaz peynir, domates, marulla hazırlanmış sandviçler ve naneli limonatayla lezzetli, ferahlatıcı öğünler oluşturabiliriz. Kepekli makarnayla yapılan soğuk makarna salatası seçeneğiniz olabilir.
* Ara öğünlerinizde havuç, salatalık, kırmızı biberleri çubuk haline getirip limon veya yoğurtlu sosa batırarak tüketebilirsiniz. Ceviz, peynir ve üzümle hafif ama lezzetli bir öğün oluşturabilirsiniz.
* Soğuk çorbaları deneyin. Cacık da bol bol tüketilebilir.

BU AKŞAM DIŞARDAYIZ
Yemeği dışarıda yiyeceğiniz akşamlar için bu önerileri akılda tutun.
* Yemeği dışarıda yiyeceğiniz akşamlarda, öğle öğününde yeşilliklerden oluşan salata ve protein alırsanız bu sizi daha uzun süre tok tutar ve metabolizmanız daha iyi çalışır.
* Akşam yemeğine çok aç gidip yeme kontrolünü kaybetmemeniz için iki ara öğün yapın. Ara öğünler, enerjinizi yükseltmenin yanında, kan şekerinizin seviyesini de kontrol eder.
* Açık büfe tarzında yemek sunuluyorsa dikkatli olun, tabağınızı az doldurun.
* İçkiyi daha az tüketmek için daha küçük boyutta kadeh kullanın.
* Meyve suları iştahınızı açar onun yerine su için.
* Yemek öncesi içkinin yanında sunulan dip soslardan, cipsle kuruyemişlerden ve aşırı yağlı yiyeceklerden kaçının.
* Yemeğe başlamadan önce bir bardak suyu yudum yudum içmek iştahınızı kontrol etmenizi sağlar.§
* Kabuklu deniz mahsulleri (karides,kalamar vs) ile şarküteri ürünleri (salam, sosis vs) yerine salatalık dilimleri, grissini, havuç çubukları, kiraz domatesler, leblebi, yeşil erik, üzüm taneleri, kivi dilimleri daha sağlıklı seçeneklerdir.
* Ekmek yememeye özen gösterin. Eğer karbonhidrat alacaksınız, bunu tatlıya saklayın ve mümkünse tatlının da yarısını yiyin. Meyveli dondurma daha az kalori içerir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2458 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim