• BIST 9524.59
  • Altın 2508.202
  • Dolar 32.5994
  • Euro 34.7296
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Yazın diyet yapmak daha mı kolay?

Yazın diyet yapmak daha mı kolay?
Kilo vermek çok da zor değil. Yazın diyet yapmak daha avantajlı olabilir. Daha kolay su içilebilir ve hareket artırılabilir...

Beslenme uzmanı Dr. Faik Akvardar yaz ve diyet hakkında merak edilen soruları cevapladı

1. Yazın diyet yapmak daha kolaydır/zordur diyebilir miyiz? Neden?
Yazın diyet yapmak daha avantajlı olabilir. Daha kolay su içilebilir ve hareket artırılabilir. Yaza formda girmek isteği motivasyonu artırabilir. Günler uzun olduğu için kişiler daha uzun süre aktivite içindeler bu da olumlu bir durum kilo vermek için. Yaz sebzeleri ve meyveleri de içerik olarak sudan zengindir, ayrıca güneş ışığının da motivasyonu artırıcı etkisinden de bahsetmeliyiz. Damak zevkimizin daha yatkın olunduğu yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, kırmızı et ağırlıklı menülerden ve şerbetli tatlılardan ister istemez uzak duruyoruz yazın ağır geliyor. Fazla ısı ve nem bu tür besinlerin tüketilmesini ve hazmını, sindirilmesini zorlaştırıyor, dolayısıyla beslenme uzmanları olarak önerdiğimiz sebze ve beyaz et, tam tahıl ağırlıklı sağlıklı menülerin tüketilmesi kolaylaşıyor. Ayrıca, yaz mevsiminde ısı ve nem yüzünden artan susama yani dehidratasyondan dolayı sıvı, posa, vitamin açığını en iyi karşılayabildiğimiz besinler olan meyvelerin daha istenilerek tüketildiği görüyoruz.

Sonuçta, kalori yoğunluğu ve vücut yağına dönüşme olasılığı daha düşük besinler tüketilmekte, kilo kontrolü/kilo kaybı daha başarılı olmaktadır.

2. Yaz mevsimine göre uyguladığımız diyette herhangi bir değişiklik yapabilir miyiz? Örneğin kış meyveleri ile yaz meyveleri arasında kalori farkı var mıdır?
Daha çok su içtiğimiz için biraz daha fazla yemek yeme hakkımız olabilir mi?
Yaz mevsiminde ve ya kış mevsiminde artan hava sıcaklıklarından dolayı vücut metabolizma hızımızda düşük miktarda artış olur, bu ortalama 1 ince dilim kek veya 5-6 top dondurmaya eşdeğerdir bir kalori miktarıdır. Makro besin öğelerine (proteinler, yağlar, karbonhidratlar) olan ihtiyacımız değişmez, ancak mikro besin öğelerinden olan mineral ihtiyacımız artar, örneğin tuz kaybı artar buna karşılık günde 1-2 şişe soda önerebiliyoruz. Ayrıca artan sıcaklıklarda sıvı gereksiniminde 500-1000 ml daha arttığını belirtmeliyiz.

3. Yaz diyeti gibi bir konudan bahsedilebilir mi? Yazın vücudumuz daha açıkta olduğu için ne tür bir yeme-içme rejimiyle şiş görünümü azaltıp kontörümüzü düzeltiriz?
Şiş bir görünüm ödemden veya gaz şikayetinden kaynaklanır. Bu görünümden korunabilmemiz için, gazlı asitli içecekler tercih edilmemeli, vücutta fazla su tutan kızarmış ve tuzlu besinler tüketilmemeli, kahve miktarı azaltılmalıdır. Kırmızı et yerine sindirimi daha kolay ve daha kısa süren balık tercih edilmelidir. Yine gaz yapıcı besinlerden olan kuru baklagiller daha seyrek tüketilebilir.

Vücutta tutulan fazla suyun atılabilmesi için, mısır püskülü, kiraz sapı bitkisel içecek olarak hazırlanıp tüketilebilir. Maydanoz tüketiminin artırılması da yararlı olacaktır. Ananas da ödemin azaltılması için ideal bir meyvedir.

Mother&Baby

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3535 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim