• BIST 9534.96
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Yazın gıda hijyenine dikkat

Yazın gıda hijyenine dikkat
Yaz mevsiminde mikroorganizmaların neden olduğu sağlık sorunları artıyor, bu mevsimde gıda hijyeni konusunda çok daha duyarlı olunmalı...

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Erkmen, yaz mevsiminde kış mevsimine göre sebze ve meyve tüketiminin arttığını, özellikle kirli sularla yetiştirilmiş sebzelerin barındırdıkları mikroplarla birlikte mutfaklara taşındığını, ayrıca iklim koşullarına bağlı olarak gıdaların yazın daha çabuk sürede bozulabildiğini ifade etti.

Sağlıksız gıdaların tüketiminden kaynaklanan en ciddi sağlık sorununun gıda zehirlenmeleri olduğunu belirten Erkmen, şöyle konuştu:

''Yaz mevsiminde mikroorganizmaların neden olduğu sağlık sorunları artıyor, bu mevsimde gıda hijyeni konusunda çok daha duyarlı olunmalı. Çünkü, gıda satın alırken, hazırlarken, saklarken yapacağımız hataların karşılığında sağlımızı kaybetme riski, yaz mevsiminde çok daha artıyor. Özetle yaz mevsiminde tüketeceğimiz gıdaların ne ölçüde sağlıklı olduğu konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor.''

Erkmen, sağlıksız gıdaların neden olduğu sağlık sorunlarından korunmayı sağlayacak şu önerilerde bulundu:

''Öncelikle açıkta satılan gıdalardan kesinlikle uzak durulmalı. Özellikle çocukların sokakta açıkta satılan dondurma ve benzeri gıdaları tüketmelerinin önüne geçilmeli.

Meyveler ve sebzeler tüketim öncesinde içi su dolu büyükçe bir kapta en az 10-15 dakika bekletilmeli ve sonrasında iyice yıkanmalı. Meyve ve sebzenin içinde bekletildiği suya bir miktar limon sıkılabilir ya da biraz sirke damlatılabilir.

Hazır kıyma kesinlikle tercih edilmemeli. Marketten alışveriş yaparken et ve benzeri çabuk bozulabilecek gıdalar en son satın alınmalı. Parça ya da kıyma etler öğünlük miktarlarda dondurularak saklanmalı ve kullanılacağı zaman buzdolabı sıcaklığında çözülmeli. Bütün olarak dondurulan et, çözüldüğünde mutlaka tüketilmeli, yeniden dondurularak saklanmamalı.''
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2117 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim