• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Yazın kalp krizine dikkat

Yazın kalp krizine dikkat
TKD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, kalp hastalarının özellikle sıcak yaz aylarında daha fazla dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Ankara- TKD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene yaptığı açıklamada, Türkiye'de tüm ölümlerin ilk sırasında kalp-damar hastalıklarının yer aldığını belirterek, kalp hastalarının özellikle sıcak yaz aylarında daha fazla dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Ergene, "Her ne kadar kalp hastalarının büyük bir kısmı yaz günlerinde kış mevsimine göre klinik açıdan çok daha rahat olsa da, havalar iyileşirken yakınmaları azalsa da, tam da bu dönemde daha dikkatli olmaları gerekiyor" diye konuştu.

Doktora danışmadan ilaçlarınızı azaltmayın

Kalp hastalığının yazla birlikte tatile girmediğini ifade eden Ergene, bu nedenle doktora danışmadan kalp ilaçlarının azaltılmamasını ve bırakılmamasını önerdi.

Sıcak yaz günlerinde ağır, yağlı yiyeceklerden ve sindirimi zor kızartmalardan mutlaka uzak durulması gerektiğine işaret eden Ergene, "Kalp hastalarının her zamanki diyetlerini bozmamalarını gerekmektedir. Ağırlıklı olarak taze sebze ve meyve tüketilmeli. Bu besinler hem bol sıvı içerirler, hem de vitamin, mineraller ve antioksidanlar açısından zengindirler" şeklinde konuştu.

Ergene, damar genişlemesi ve kalp hızı artışına eşlik eden sıvı kaybının kalbi oldukça zorladığını ve uzun süre bu koşullarda çalışan, zorlanan kalpte mevcut problemlerin belirginleşip ağırlaşabileceğine dikkat çekti. "Göğüs ağrısı ortaya çıkabilir, kalp yetersizliği alevlenebilir, tansiyon düşebilir ya da sıcak stresi ve dengenin bozulması ile tansiyon aşırı yükselebilir" diyen Ergene şöyle devam etti:
"Özellikle yaşlı hastalarda bu durumlar ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle başta su, meyve suyu, ılık çaylar olmak üzere bol sıvı alınması önem taşımaktadır. Hava sıcaklığı, günlük fizik aktivite ve kaybedilen suyun miktarına göre değişmekle birlikte günde en az 2- 2. 5 litre sıvı içmek gerekiyor. Vücutta fazla sıvı kaybı olduğunda kanın akışkanlığı azalıyor. Bu azalma da kişide daha önceden kalp ve damar hastalığı olması durumunda, pıhtı oluşmasına ve kalp krizine neden olabiliyor."


Tansiyon düşürücü ilaçlara aşırı sıcaklarda dikkat

Kalp hastasının almakta olduğu ilaçların aşırı sıcaklarda sorunları daha da artırdığına işaret eden Ergene, "Yüksek tansiyon hastalarına ve kalp yetmezliği olanlara verilen idrar söktürücüler, tansiyon düşürücü etkisi olan ilaçlar bunaltıcı sıcaklarda yarardan çok zararlı olabilirler ve bu süreçte hastaların takiplerini aksatmaması gerekmektedir" diye konuştu. Ergene şunları söyledi:
"Sigara dumanının içerdiği karbon monoksitin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açmakta ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olmaktadır ve özelikle sıcakların etkisiyle bunalan insan vücuduna 2 kat olumsuz etki yaratmaktadır. Kalp-damar hastalıklarının oluşumunu önlemek için özellikle yaz aylarında sigaradan hem aktif hem pasif içici olarak uzak durulması gerekmektedir."



Kalp krizi riski sporculara kadar indi

Türk Kalp Vakfı Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın, eskiden sadece yaşlıları tehdit eden kalp ve damar hastalıklarının günümüzde herkesi tehdit ettiğine dikkat çekerek, "Çocuklara, hatta sporculara kadar indi" diye konuştu.

Sadece erkeklerin değil herkesin risk faktörü taşıdığını vurgulayan Yıldırımakın, vakıflarında bu nedenle Çocuk Kardiyolojisi bölümü ve kadın merkezi kurduklarını belirtti. Aşırı sıcaklarda özellikle, saat 11.00 ile 15.00 arası güneşe çıkılmaması gerektiğine işaret eden Yıldırımakın, "Eğer dışarı çıkılması gerekiyorsa, şapka takılmalı, koyu renk giyinmemeli, rahat elbiseler tercih edilmeli, direk güneşe maruz kalınmamalı, ağır yemekler yenmemeli" şeklinde konuştu.
Yıldırımakın dünyada yılda 17.5 milyon Türkiye'de de 220 bini aşkın kişinin kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini dikkat çekti.

Vakıflarına elektroşok cihazı olarak bilinen portatif "Defibrilatör" cihazını getirdiklerini anımsatan Yıldırımakın, "Bu cihaz hem şemalarla anlatan, hem de konuşan bir cihaz. Kalp krizi geçirip getirmediğini söylüyor, bu cihazın Türkçe'ye dönüştürülmesi de benim önerimle gerçekleştirildi. Bu cihaz hayat kurtarıyor" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2982 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim