• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Yazın kilo aldıran 6 temel neden

Yazın kilo aldıran 6 temel neden
Daha çok meyve sebzeyle beslenilen, serinlemek için bol bol sıvı tüketilen yaz aylarında kilo almamak için yiyip içilen hiçbir şeyde aşırıya kaçmamak gerekir

Yaz aylarını; meyve ve sebze çeşidi arttığı, daha fazla yiyecek seçeneği bulabildiğimiz için de çok severiz. Ancak insan sağlığı için zararlı olan ve kilo almaya yol açan tek tip beslenme, özellikle yaz mevsiminde sıkça düştüğümüz tuzaklardandır. Aile Hastanesi Bahçelievler Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Çil; yaz aylarında kilo almamıza neden olan başlıca nedenleri anlattı:

MEYVE TÜKETİMİNİ ABARTMAK: Her besinde olduğu gibi meyvede de aşırı tüketim, fazla kilo olarak karşımıza çıkar. Günlük yaşamda kaloriyi karbonhidrat, protein ve yağdan alıyoruz. Sadece meyve yediğimizde; yağ ve protein değil, sadece karbonhidrat alırız. Meyvede meyve şekeri fruktoz bulunur. Fruktoz hücre içine taşınmada insüline gereksinim duymaz. Kanda insülin düzeyimizin artması bize tokluk hissini verir. İnsülin düzeyimiz artmadığında da tokluk hissi duymayız. Bu nedenle yaz aylarında meyvenin belli miktarda yenilmesi gerekir.
TEK TİP BESLENMEK: Bir kişinin sadece meyve yemesi, sadece yağlı yiyecekler tüketmesi ya da sadece sebzeyle beslenmesi, sağlıklı bir beslenme olarak adlandırılamaz. Kilonun sağlıklı seviyelerde tutulması için tüm besin gruplarının belli oranlarda tüketilmesi gerekir.
AŞIRI MİKTARDA MEYVE SUYU İÇMEK: Taze meyve suyu elbette faydalı, ancak miktarlara her zaman dikkat etmek gerekiyor. Kocaman bardaklarda meyve suyu içmek yerine günde sadece ara öğünlerde beş-altı porsiyon meyve yemek daha sağlıklıdır.
KREMALI KAHVE İÇMEK: Kremalı, bol kalorili, büyük boy kahveler ve soğuk içecekler; yazın kilo almanın başlıca nedenleri arasındadır. Kremalı kahvelerden iki tane içmek, günlük kalori ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Oysa bu kalori ihtiyacının sağlıklı beslenerek karşılanması gerekiyor.
AÇIK BÜFELERE DADANMAK: Her hafta sonu geç kahvaltı etmek; ara öğünlerin ve yemek saatlerinin aksamasına yol açacağından çok önerilmez. Hafta sonları açık büfelerdeki soslu, yağlı yiyeceklerle karmaşık beslenmek, kişiye kilo olarak döner.
GEÇ SAATTE YEMEK YEMEK: Vücudun biyolojik bir saati, metabolizmanın da en çok ve en düşük enerji harcadığı saatler vardır. Bu durumda; saat 18.00-19.00'dan sonra yemek yemek, bir de yüksek kalorili yemekler, içeceklerle beslenmeyi tamamlamak kilolara davetiye çıkarmaktır. Bu nedenle, alacağınız kalorileri harcayabileceğiniz saatlerde yemek yemeye çalışmalısınız.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3189 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim