• BIST 8904.8
  • Altın 2240.205
  • Dolar 32.3363
  • Euro 35.099
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Yazın saçlarınıza daha iyi bakın

Yazın saçlarınıza daha iyi bakın
Saç dökülmesi kadın ve erkeklerde en sık rastlanan estetik sorunlardan biri. Yazın deniz, havuz ve güneşin etkisiyle ne yazık ki saçlarımızı iyice yıpranıyor ve saç dökülmeleri daha sık görülüyor.

Günde 50-100 tane saç telinin dökülmesi normal sayılır. Ama daha fazla dökülme varsa dermatoloğa başvurmanızda fayda var! Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay saç dökülmeleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

En önemli rol hormonların!

Saç dökülmelerinde aslında en önemli rolü hormonlarımız oynuyor. Kadınlarda östrojen hormonunun az, erkeklerde androjenin fazla salgılandığı durumlarda saçlı deride yağlanma kendini gösterir. Yağ, ölü hücreler, kirler ve tozlar karışarak “sebum” adını verdiğimiz bir sıvağ oluşturur. Normalde günde 50-100 tel saç dökülmesi olağan kabul edilebilir. Ancak folikül adını verdiğimiz saç kökleri sağlam kaldığı için, bu dökülenlerin yerine yeni saçlar çıkabilir. İşte bu sirkülasyon devam ederken yağ karışımı dökülen saç kökünün ağzını tıkar. Bu tıkacın üzeri zamanla tamamen örtülür ve beslenemeyen saç kökü ölür; bu saç kaybının başlangıcıdır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Evde kolayca uygulanabilir

Erken yaşlarda başlayan saç dökülmeleri dermatologlar tarafından belirlenen bir medikal şampuan, evde uygulanacak özel bakım kürleri ile kontrol altına alınabilir. Dökülmenin mevsimsel olağan bir dökülme olmadığı ortaya çıkarsa o zaman doktorların yazacağı reçete, hazırlatacağı özel karışımlar ve kürler ile hasta kendi tedavisini kendisi rahatlıkla evinde devam ettirebilir.

Ölmemiş saç köklerinden de saç çıkar

Bir tansiyon ilacı çalışmaları sırasında, hayvan deneylerinde, kobaylardaki tüy artışından esinlenerek bir çalışma yapılmış ve tümüyle saç dökülmesine dönüştürülmüştür. Saç dökülmesinin derecesine göre değişik konsantrasyonlarda hazırlanan solüsyon doktorun uygun göreceği sürede kullanılarak hem saç dökülmesini durdurur hem de ölmemiş saç köklerinden saç çıkmasını sağlar. Ancak ilaç bırakıldığında başka tedavilerle kombine edilmezse, ilacın etkisi ile çıkan saçlar dökülebilir.

Bu sadece erkekler için!

Bir başka tedavi yöntemi ağızdan alınan bir ilaçtır. Ancak bu, kadınlarda kullanılamaz. Yalnızca erkek hastalar içindir. Erkek tipi saç dökülmelerinde en önemli nedenin, testosteron hormonunun bir türevi olduğu bilinir. Bu hormonun oluşumunu, bir aşamasında bozan bir ilaç, hormonun sadece saç dökülmesindeki işlevini durdurur. Böylelikle her gün dermatoloğun belirleyeceği dozda alınan bu haplar saç dökülmesini 3-6 ay arasında durdurabilir, daha uzun vadede kullanıldığında ölmemiş köklerden saç çıkması sağlanabilir.

Mezoterapi ile ilaç saçlı deriye uygulanır

Ciddi saç dökülme sorunu yaşayanlarda saçın yapısında bulunması gereken bileşenleri içeren ilaçların direkt saçlı deriye, saçın köküne zerk edilmesi gerekir. Bu saç mezoterapisidir. Çoğunlukla özel bir cihaz yardımıyla yapılan bu işlem saç dökülmesini 1 hafta ile 1 yıl arasında kontrol altına alabilir.

PRP ile kendi kanınızla saçlarınıza kavuşun

Hastanın kendi kanının özel bazı işlemlerden geçirildikten sonra DNA aktivatörü ile karıştırılıp yine özel cihazlar sayesinde saçlı deriye enjekte edilmesi işlemidir. Daha uzun süreli bir koruma sağlar.

BU ÖNERİLERE UYUN, SAÇLARINIZDAN OLMAYIN

· Güneşin zararlı etkilerinden saçınızı koruyun. Çok güneş altında kalmak ve çok deniz suyunda kalmak saçlarınıza zarar verir. Koruyucu sprey ya da şapka kullanın.

· Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar ve saçlar daha fazla yağlanır. Saçınızı her gün yıkamayın. 2-3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamak yeterlidir.

· Jöle kullanmayın. Kullanırsanız da aynı gün saçınızı yıkayın.

· Stresten uzak durun. Yüksek stres saç kaybına neden olur. Kendinize zaman ayırmaya çalışın.

· Çok sıkı şapka kullanmayın.

· Saçlarınızı nazikçe tarayın ve fırçalayın. Saçlara sert davranmak saç kaybını artıracaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 14205 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim