• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Yemekleri sağlıklı pişiriyor musunuz?

Yemekleri sağlıklı pişiriyor musunuz?
Yemek yapmak mutfakta vakit geçirmeyi sevenler için çok keyifli. Hem lezzetli yemekler yapıp göze hitap ediyorsunuz hem de sevdiklerinizle o yiyecekleri paylaşmanın tadını çıkarıyorsunuz.

Evet, hepimiz iyi kötü bir şeyler pişiriyoruz da sebzeyi, eti, makarnayı nasıl pişirirseniz daha sağlıklı olur biliyor musunuz? İşte size sağlıklı pişirme yöntemleriyle ilgili ipuçları..

HAŞLAMA: Türk kadınları haşlama yapmayı seviyor. Haşlamayı en sağlıklı pişirme yöntemi olarak görüyorlar. Tercih edilen diğer yemek pişirme yöntemleri ise kızartma, buharda pişirme ve buğulama, kavurma, fırınlama ve ızgara. Sağlıklı bulunan pişirme yöntemlerinde sırasıyla haşlama, buharda pişirme, ızgara ve fırında pişirme yer alıyor. Haşlamada sebzeleri ya da et veya tavuğu suya koyarak haşlayabilirsiniz. Sebzeleri suda bekletmekten ve bu şekilde haşlamaktan kaçınmalısınız. Sebzeleri kaynayan suda kısa süreli pişirmek önemlidir. Sebzeler servis edilmeye yakın pişirilmelidir.

FIRINDA PİŞİRME: Aslında pek çok besini fırınlayarak pişirebilirsiniz. Özellikle etler, protein değeri yüksek olan beyaz etli balıklar ve tavuk, bazı sebze yemekleri fırında lezzetli olabilir. Pişirirken az yağlı olmasına dikkat etmek, hatta bazı balıklara ve etlere hiçbir şekilde ekstra yağ koymamak gerekiyor. Dileyenler üzerini folyo ya da pişirme kağıdıyla kapatıp yemeklerinin üzerinin biraz daha kızarmasını sağlayabilirler.

IZGARA: Izgara en çok balıklar ve etler için tercih edilen pişirme yöntemleri arasında. Burada önemli olan etin ya da tavuğun ya da ızgara yapılan sebzenin kararında pişirilmesi. Yani ne çiğ ne de kömür kıvamında olmalı. Bu yüzden her iki tarafını da eşit şekilde pişirmeye gayret etmelisiniz.

KAVURMA: Besinlerin kendi yağında pişirilmesi yöntemidir. Çoğunlukla etler için tercih edilir.

BUHARDA PİŞİRME: Besinlerin buhar yardımıyla pişirilmesidir. Önce geniş bir kaba su konulur ve kaynatılır. Onun üzerine özel bir kap yerleştirilir ve yiyecekler bu özel kaba konularak pişirilir. En sağlıklı pişirme tekniklerindendir. Özellikle Uzakdoğu ve Çin mutfaklarında sıkça kullanılır. Buharda pişen yemekler yavan olmaz. Tam tersine, yemeğin içindeki tüm malzemelerin (et, balık, meyve, sebze) kokusu, lezzeti, rengi ve dokusu, buharda pişirildiğinde kızartma veya haşlamalara göre daha iyi korunur. Malzemeler çeşitli hilelere bulanarak sunulmaz; sadece lezzetleri daha belirgin hale gelir.

KIZARTMA: Aslında en sağlıksız pişirme yöntemlerinden biri. Çünkü besini bol yağda kızartıyorsunuz. Özellikle kalp ve damar sağlığı açısından sıkıntılara neden olabilir. Yapılan araştırmaya göre Türkler en çok kızartmayı seviyor ama bol yağda yapılan kızartmanın sağlık açısından pek de faydalı olmadığı biliniyor. Özellikle kentli kadınlar kızartmadan vazgeçmiyor. Kızartmadan sonra en çok tercih ettikleri ise haşlama, ızgara, kavurma ve fırında pişirme. Yine kentli kadınlar arasında buğulama en lezzetsiz pişirme yöntemi olarak öne çıkıyor.

BUĞULAMA: Gıdaların su buharı yardımıyla pişirilmesidir. Buğulama sırasında yağ kullanma şart değildir. Bu yüzden sağlıklıdır ama Türk kadınları tarafından çok sevilen bir yöntem değildir. Ancak balık pişirirken sıklıkla başvurulan bir pişirme şeklidir. Haşlama yönteminde yemeklerdeki vitamin ve minerallerin suya geçerek kaybolması ihtimali vardır. Buğulama ise son derece sağlıklıdır. Çinliler ve Avrupalılara çoğunlukla sebzeleri buğulama yöntemiyle pişirirler.

İŞTE HERKESİN BİLMESİ GEREKENLER...

* Balığın çıtır çıtır kızarması için önce biraz sütün içine batırın ardından unlayıp kızartın.
* Kızartmayı mümkün olan en az yağda yapmaya çalışın.
* Derin dondurucudan çıkardığınız besinleri önce buzdolabının alt rafında çözülmeye bırakın. İyice çözüldüğüne emin olduğunuzda pişirin.
*Dondurulmuş besinleri bir kez çözdükten sonra bir daha derin dondurucuya atmayın.
* Kurubaklagilleri pişirmeden önce mutlaka yıkayın.
* Makarna ve erişteyi haşladığınız suyu dökmeyin. Çünkü bu şekilde makarnanın tüm besin değerini yok etmiş olursunuz.
* Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyup bekletin.
* Eti, balığı ve tavuğu terbiyelemek için kullandığınız harçların fazlası ile patates ve mantarı da terbiye edebilirsiniz.
* Eşit bir pişirme ve tat açısından, ürünlerin eşit parça büyüklükleri ve kalınlıklarının da aynı olması önemlidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6459 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim