• BIST 9079.97
  • Altın 2300.464
  • Dolar 32.3187
  • Euro 35.088
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Yeni Patent Tasarısı ilaçta 3 milyar $'lık kavga başlattı

Yeni Patent Tasarısı ilaçta 3 milyar $'lık kavga başlattı
Yeni Patent Tasarısı ilaçta 3 milyar $'lık kavga başlattı. Yerli firmalar jenerik ilaçta korumanın 20 yılın üzerine çıkacağını belirterek "İthalat artar" diyor.

Meclis'te bekleyen yeni Patent Kanun Tasarısı Türkiye'deki yerli ve yabancı ilaç şirketlerini karşı karşıya getirdi. Ağırlıklı olarak jenerik (eşdeğer) ilaç üreten yerli firmalar yeni tasarının patent koruma sürelerini 20 yılın üzerine çıkaracağını belirterek, "Bu Türkiye'deki ilaç üretimine zarar verir. Ek ithalatın faturası 3 milyar doları bulur" diyor. Orijinal ilaç üretimi yapan yabancı firmalar ise yeni düzenlemenin AB standartlarında hazırlandığını ifade ederek, "Tasarıda patent korumaları uzatılmıyor. Aksine yerli firmaların üretimleri daha fazla destekleniyor" açıklaması yapıyor. Tasarı yarın Meclis Bilim Sanayi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülecek. İtirazlar komisyonda ele alınacak.

6 YIL UZATIYOR
Yeni tasarının jenerik ilaç üretimine sekte vuracağını ifade eden Deva İlaç CEO'su Philip Haas, "Tüm dünya pahalı ilaçla mücadele için patent koruma sürelerini düşürüyor. Biz bu yasayla koruma sürelerini 6 yıl daha uzatıyoruz. Böylece bir anlamda kendi ayağımıza sıkıyoruz. Tasarı böyle yasalaşırsa devlete 3 milyar dolar fatura çıkacak. Yerli üretim de büyük zarar görecek" diye konuştu. Yerli üretimin artmasının ucuz ilacın yolunu açtığını savunan Haas, "Örneğin tek bir jenerik ilaç faturayı 100 milyon dolar aşağı çekiyor" dedi. SABAH'a konuşan yabancı ilaç firmalarının temsilcileri ise "Tasarıda birçok konuda geri adım atıldı. Hapis cezaları para cezalarına çevrildi" şeklinde konuştu.

TASARI GECİKMEDEN YASALAŞSIN
Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, ilaç sektöründeki anlaşmazlıklar nedeniyle kanunun 3 yıl geciktiğini hatırlatarak, "Büyük oranda uzlaşıya varıldı. Tasarı gecikmeden yasalaşsın" dedi. Dragon Patent'ten Hülya Çaylı ise tasarının yerli ilaç üretimine de destek olacağını ifade etti. Markiz Patent'ten Orhan Eriman da tartışmanın ilacın ruhsatını geç alan firmaların yaşadığı sıkıntıyı kapsadığını belirterek, "Bu konu Patent Kanunu'na bağlanmamalı" diye konuştu.

DÜNYADA DA TARTIŞILIYOR
Patent süreleri dünyada da tartışma konusu. Hindistan, Brezilya ve Çin gibi ülkeler bazı ilaçlarda patent korumasını 3 yıla kadar indirmiş durumda. Hindistan'da geçtiğimiz haftalarda Temyiz Mahkemesi, dev bir firmanın kanser ilacıyla ilgili patent talebini geri çevirdi. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de ucuz ilaç için kararı destekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2534 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim